NRK Meny
Normal

Må reise 1.149 km for en runde

Anders Oddli tråkket inn til 15.-plass og ny norsk rekord i Bane-EM lørdag. For å sykle i en velodrom må han reise ikke mindre enn 1.149 kilometer, til Polen.

Oddli

RUNDTUR: Anders Oddli er norges beste omnium-rytter i velodromen.

Foto: ANTHONY ANEX / Epa

Norge har per i dag ingen innendørs velodrom. Noe som blant annet har medført at norgesmesterskapet i banesykling de siste årene har blitt arrangert i Warszawa.

Men det hindrer ikke Anders Oddli fra å satse på banesykling.

– Til nå har det gått greit å bo i Norge og trene på landevegen også dra noen turer til blant annet Polen. Men skal jeg ta det siste steget opp er jeg avhengig av en velodrom, sier Oddli som denne helgen var en av tre ryttere i den norske troppen som konkurrerte i EM i Sveits.

Må ut av Norge

Der endte han på en 15.-plass i omnium, altså en sammenlagtkonkurranse med seks ulike distanser i velodromen. I tillegg satt han norsk rekord på i flying lap (250 meter) på tiden 13.35, der holdt han en part på 66,5 kilometer i timen over parketten. Han er forberedt på å reise mye om han skal fortsette å satse på banesykling.

– Skal jeg opp på det nivået så jeg kan kjøre verdenscup og de største mesterskapene må jeg ut av Norge, legger Oddli til.

Dermed ligger ikke forholdene til rette for at de norske rytterne skal ta opp arven etter den olympiske mesteren på bane Knut Knudsen.

- Ville bety enormt

Per dags dato er det flere konkrete planer for å bygge en velodrom på norsk jord. På Sola Arena i Stavanger har investorer gått inn for å få til en to etasjers velodrom til 300 millioner kroner. Men denne må godkjennes som nasjonalanlegg for at staten skal ta halve regninga og da bli realitet, skriver procycling.no.

Stig Kristiansen

HAR TRUA: Stig Kristiansen i Norges Cycleforbund tror på en byggestart for en velodrom innen få år.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Stig Kristiansen i grenutvalget for bane i Norges Cykleforbund forklarer ovenfor NRK at spørsmålet om en norsk velodrom er godt kjent på Idrettstinget, men ofte besvares med at det er for lite midler.

– Det ville bety enormt for det lille barnemiljøet som eksisterer nå. Men det vil trolig bety minst like mye for rekruteringen inn til sykkelsporten generelt. Det å ha små barn i storbyene nå, også begynne å ta dem med ut på landevegen er et lite risikoprosjekt. Med en velodrom kan man utføre idretten uten risiko. Det å begynne på en velodrom å lære den tekniske biten ved å sykle fort kommer til å bety mye, påpeker Kristiansen.

– Vi driver en arenaidrett uten arena, det er ikke lett.

Alexander Perez representerete også Norge under EM i helgen på 1.000 meter, der endte han på en tolvteplass med tiden 1.04:6. Anita Yvonne Stenberg endte på 13.-plass i kvinnenes omnium-konkurranse og satte hele tre norgesrekorder på enkeltdistansene.

Siste nytt

 • Ajeti-mål i Allsvenskan

  Bajram Ajeti scoret for Brommapojkarna da de tapte 1–3 mot Malmö FF i et oppgjør i Allsvenskan mandag. Det er nordmannens andre mål denne sesongen.

  Ajetis lag ligger nest sist etter én seier på de fem første kampene.

  Bajram Ajeti
  Foto: Lillestrøm Sportsklubb
 • Seriemeister etter anke-avslag

  AEK er gresk seriemeister etter at PAOK i dag tapte anken etter banestorminga i mars.

  PAOK blei trekt 3 poeng etter at klubbeigaren demonstrerte mot ei dommaravgjerd ved å storme bana med ein pistol.

  No blir poengstraffa ståande, og AEK har 8 poengs leiing på PAOK med to kampar att.

  Ivan Savvides, PAOK-eier
  Foto: HANDOUT / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal