Hopp til innhold

Måtte ned syv kilo på tre dager før skjebnekampen: – Det knekker alle menn

Emil «Valhalla» Meek (29) måtte gjennom et brutalt vektkutt før sin tredje UFC-kamp. Selv kaller han det for å «manipulere» vekten.

MMA: UFC 206 Weigh Ins

INNVEIING: Her er Emil Meek på vekta før sin første kamp i UFC.

Foto: Tom Szczerbowski / Reuters

– Det er noe som knekker alle menn. Det er utrolig tungt og utrolig vondt de siste kiloene, sier Emil «Valhalla» Meek.

Norges største MMA-stjerne går søndag kveld sin tredje kamp i UFC, den største organisasjonen innen kampsportgrenen. Men for å kunne stille i oktogonen måtte 29-åringen kutte vekten drastisk.

– Jeg må gå ned syv kilo på tre dager. Man sitter i badekar med veldig varmt vann, og svetter ut de siste kiloene der. Vi må spise lite karbohydrater for å ikke binde mye vann. Siste dagen er det veldig lite mat, nesten ingenting, sier mannen som går under kallenavnet «Valhalla».

Grunnen til den brutale vektnedgangen er for å klare innveiingsgrensen for vektklassen Meek konkurrerer i.

Weltervekt, som er divisjonen til nordmannen, har en øvre vektgrense på 77 kilo. Etter innveiing lørdag, handler det om å komme seg opp til normal vekt igjen før kampen et døgn senere.

– Etter innveiing kommer jeg til å gå opp igjen de syv kiloene som jeg tar. Det er et veldig midlertidig kutt. Jeg kaller det for å «manipulere» vekten, sier han.

– Gambling på høyt nivå

Den kraftige vektreduksjonen kan være helsefarlig, mener Ina Garthe, som er idrettsfysiolog ved Olympiatoppen.

– En vektreduksjon på nesten ti prosent på tre dager, for så å forsøke å gå den tapte vekten opp igjen på et døgn, er gambling på høyt nivå. Det vet nok Meek godt, sier Garthe, som har forsket på vektregulering blant kampsportutøvere de siste 20 årene.

Samtidig legger fysiologen til at hun regner med at MMA-stjernen har et støtteapparat som har god erfaring med denne vektreduksjonsmetoden.

– Selv om du gjør alt riktig er det fysiologisk umulig å stille til kamp helt restituert på 24 timer, forklarer Garthe.

Har trent med overmannen

Søndag venter Bartosz Fabiński fra Polen, med to av to seire i UFC. Det blir en skjebnekamp for Meek, som selv står med én seier og ett tap i organisasjonen.

– Hver eneste kamp er verdens viktigste kamp i denne sporten. Det er ingen andre sjanse. Det er sluttspill hver eneste dag. Da er det viktig for meg å vinne denne her, for jeg vet at jeg hører hjemme i verdenstoppen.

Forrige kamp tapte Meek mot Kamaru Usman, som nå er rangert som verdens fjerde beste i divisjonen til nordmannen. Fabiński er hovedsakelig en bryter, i likhet med Usman. Derfor har Meek funnet tilbake til overmannen på treningsrommet, for å gjøre seg klar til søndag.

– Jeg har trent med Usman. Jeg har også trent med det beste UFC har å tilby. Jeg hører hjemme der. Jeg gir dem vanskelige runder og jeg vinner runder, sier han.

MMA: UFC 206- Mein vs Meek

SEIER: Emil Meek jubler etter sin første seier i UFC. Søndag kan han gjenta den bedriften.

Foto: Tom Szczerbowski / Reuters

Siste nytt

  • Slind vraker landslaget igjen: – Jeg har ikke lyst til å skuffe noen

    Astrid Øyre Slind takker nei til landslagsplass. Hun har signert ny kontrakt med langløpslaget Aker Dæhlie.

    – Jeg har bestemt meg for å bli på Team Aker Dæhlie. Jeg turte ikke å bytte. Rent sportslig vet jeg at dette har fungert ganske bra, og da er det risikabelt å bytte i en VM-sesong, sier Slind til NRK.

    – De har sluttet å tvinge folk inn på lag, og skjønner at jeg står i det som er trygt, sier Slind.

    Langrennssirkuset er på vei inn i en VM-sesong som krones med mesterskap på hjemmebane i Trondheim. Slind sier forbundet forsøkte å overtale henne, men i påsken ga hun beskjed om at hun takker nei.

    Slind forteller at hun likevel har slitt mye med avgjørelsen, og det faktum at hun har stått utenfor resten av landslaget.

    – Jeg synes det har blitt for mye alvor og negativt rundt et valg som bare er artig. Det er idrett og underholdning. Jeg tror det kan fungere godt for begge lag, istedenfor at man skal ha dårlig samvittighet og skyld for å ikke backe. Det har blitt så mye rundt det som jeg synes har vært tungt.

    – Har du tenkt mye på det?

    – Det har jeg tenkt ganske mye på. Sikkert altfor mye. Jeg har jo ikke lyst til å skuffe noen eller sette noen i et dårlig lys. Jeg har bare lyst til å gå fort på ski. Det har ikke vært så enkelt, sier Slind og slår fast:

    – Det er godt å ha tatt et valg. Det føles som jeg har tatt det riktige valget for meg.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal