Hopp til innhold

Skjebnekampen kan bli avgjort av publikums kroppsvarme

SOTSJI (NRK.no): Det er så små marginer i curling at selv publikums kroppsvarme kan avgjøre. Klovnegutta må kanskje endre taktikk minutter før start hvis det blir tomt i hallen.

Thomas Ulsrud

Det kan bli istrøbbel for Thomas Ulsrud og resten av det norske curlinglaget mot Storbritannia.

Foto: Morry Gash / Ap

Thomas Ulsrud og Pål Trulsen

Thomas Ulsrud (t.v.) er glad for å få tips fra rutinerte Pål Trulsen under OL.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

– Det blir en litt spesiell kamp, for vår kamp blir kanskje den eneste i hallen. Og hvis de har solgt noen billetter til dette, så har de en god selger, for ingen visste at noen skulle spille før akkurat nå, sier Pål Trulsen til NRK.no.

Den gamle OL-mesteren, som er trener for det norske landslaget, var en lettet mann etter at Norge berget omspill om semifinaleplass med et nødskrik på mandag.

Likevel tok det ikke mange sekundene før han begynte å tenke på neste kamp.

Og i løpet av mange år med mesterskapscurling har Trulsen lært noen triks. Blant annet hva som kan skje i omspillkamper:

– Når det er rundt 2500 tilskuere her vanligvis, avgir de en del varme hver. Men hvis de ikke er her, så gjør det litt med isen. Det må is-makerne ta seg av, sier Pål Trulsen.

Kan bli raskere is

Vanligvis spilles det tre kamper parallelt i curlinghallen i Sotsji.

Skjebnekampen mot Storbritannia, hvor vinneren går til semifinale, skal spilles 06.00 på morgenen norsk tid. Men det visste ingen før mandag ettermiddag.

– Det betyr at gutta må være obs. Det kan fort curle litt mindre og være litt rettere. Vi får se rett før kampen hva det gjør med isen, sier 51-åringen fra Drøbak.

Håvard Vad Pettersson, Thomas Ulsrud og Christoffer Svae

Håvard Vad Pettersson (f.v.), Thomas Ulsrud og Christoffer Svae greide såvidt å komme seg til omspill - til tross for at det ble tap mot Danmark.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Skal avgjøre planen ti minutter før kamp

Norges skip Thomas Ulsrud (42) er glad for at de har rutinerte Trulsen på laget. Han hadde ikke tenkt på at isen kunne være kaldere før NRK.no forteller ham om Trulsens råd.

– Det er godt du minner meg på det. Det er sånne småting som er viktig. Vi får trene på isen ti minutter før det starter, så da kommer vi til å merke det. Men det hjelper at vi har med oss Trulsen som har OL-gull og greier, gliser Ulsrud.

– Er det sånn at dere kanskje må endre taktikken litt de siste ti minuttene?

– Ja, det er faktisk mulig. Det er da vi får kjenne på isen. Vi tar nok et lite møte etter det og legger en plan, og så går vi beinhardt for den planen etter det, sier Snarøya-skipen.

Christoffer Svae (31) sier det er en mental utfordring å være forberedt på at isen kan være annerledes enn vanlig.

– Det kan absolutt skje at isen er annerledes. Men det er vanskelig å forberede seg på det. Mentalt må vi være klare for å kunne justere hvordan vi slipper steinene og så videre, sier Svae til NRK.no.

– 60 prosent sjanse for seier

Norge slo Storbritannia i det innledende spillet, og ifølge Trulsen betyr det at knovnegutta får sistestein på tirsdag.

I tillegg har de kanskje et lite mentalt overtak. Samtidig tapte de for britene i EM, så det er ingen tvil om at det kan gå begge veier.

David Murdoch

Det britiske laget består bare av skotter. Her er skip David Murdoch.

Foto: INTS KALNINS / Reuters

Det britiske laget består bare av skotter, og i alle andre turneringer enn OL spiller de for Skotland.

– Jeg vil si det er 60 prosent sjanse for at vi vinner, sier Trulsen.

– Dette blir som en kvartfinale. Nå er det vinn eller forsvinn, sier Svae.

Vant til å spille for tomme tribuner...

Alle de norske spillerne NRK.no snakker med mener det blir gøy om Norges kamp blir den eneste i hallen klokken 06.00. I så fall blir det litt som en finale, mener de.

– Det blir fin øvelse for finalen, å være alene der ute! Jeg tipper de norske gutta gjør seg best alene der ute, vi kjører show på center stage i klovnebukser, sier Ulsrud lattermildt.

– Kan det bli litt ekstra nerver hvis det blir helt stille i hallen, Trulsen?

– Nja, vi er ganske vant til å spille for tomme tribuner vi, så det skal nok gå fint, gliser 51-åringen.

Siste nytt

  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Milliardforlik i saken med overgrepsdømt turnlege

    Amerikanske myndigheter har inngått et forlik på nærmere 140 millioner dollar med ofrene for den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar.

    Justisdepartementet betaler i forliket et beløp tilsvarende rundt 1,5 milliarder norske kroner i forbindelse med krav fra 139 personer. Disse har beskyldt FBI for grov feilhåndtering av overgrepsbeskyldningene mot legen i 2015 og 2016. Justisdepartementet har vedgått svikt.

    Inkludert det siste forliket er det satt av rundt 1 milliard dollar av ulike instanser for å gi kompensasjon til flere hundre utøvere som Nassar
    skal ha foregrepet seg på under dekke av å behandle dem for idrettsskader.

    – Forliket vil ikke gjøre opp for den skaden som Nassar gjorde, men vi håper at det skal gi ofrene for ugjerningene hans noe av den viktige støtten de trenger for å fortsette legingen, sier fungerende visejustisminister Benjamin Mizer.

    I 2017 erkjente Nassar straffskyld for å ha misbrukt ti jenter. Den tidligere landslagslegen soner en fengselsstraff på inntil 175 år. (NTB)

    mn1xUzO0GqM
    Foto: Reuters
  • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

    Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

    Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

    qYj-Mb-Adu4
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal