Må fylle tomrom etter superduo: – Alle er redde når store navn forsvinner

OBERHOF/OSLO (NRK): I vår var det slutt for to av tidenes mestvinnende skiskyttere. Nå må andre på landslaget ta ansvar.

Svendsen og Bjørndalen

ETTERLATER SEG TOMROM: Her forteller Emil Hegle Svendsen (t.v.) og Ole Einar Bjørndalen at de legger opp på hver sin pressekonferanse tidligere i år.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Jeg begynner å bli gammel, så man trenger nye til å presse på. Det er klart det er vanskelig å fylle rommet etter to så fantastiske skiskyttere, sier Tarjei Bø (30) til NRK.

30-åringen er i Oberhof på treningssamling sammen med resten av lagkameratene. Sesongen nærmer seg med stormskritt, men forberedelsene går nå uten to av verdens beste skiskyttere.

– Det er viktig at vi fortsetter å ha mange å spille på. Johannes ryddet opp for alle dårlige resultater i vinter, men vår styrke har alltid vært at det er flere å spille på.

Tror andre vil skinne ekstra

Ole Einar Bjørndalen måtte legge opp av helsemessige årsaker i april, og bare en uke senere avslørte Emil Hegle Svendsen at han ikke hadde motivasjon nok til å fortsette.

De to bautaene i norsk skiskyting endte på 132 verdenscupseire dem imellom.

VINNERSKALLER: I Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen har landslaget mistet to vinnerskaller. – Det er ikke lett å trene på, sier Tarjei Bø.

– Alle er redde når store navn forsvinner, men det gir muligheten for yngre utøvere eller andre til å ta lederskap i laget. De vil ta ansvar, det er jeg ganske sikker på, sier landslagstrener Siegfried Mazet.

Erlend Bjøntegaard, som sist sesong tok sin første individuelle pallplass i verdenscupen, merker at oppmerksomheten rundt ham har blitt større før denne sesongen.

– Jeg skal ikke si at jeg liker at det kommer mer oppmerksomhet på meg, men jeg føler meg klar for den settingen og er ikke redd for det. Det tror jeg gjelder resten av laget også. De er ikke fremmede for å prestere og skinne litt, sier Bjøntegaard.

Lars Helge Birkeland

KLAR TIL Å TA ANSVAR: Det er ikke et kapteinsbind Lars Helge Birkeland har rundt armen, men en låsereim for geværet. Denne sesongen forventer han likevel å lede Norge til flere pallplasser.

Foto: Hans Henrik Løken / NRK

Torsdag var det Lars Helge Birkeland som skinte sterkest da han vant et testrenn i Oberhof hvor flere sterke nasjoner deltok.

– Jeg har vært jevn de siste årene, men litt for treg i sporet. Nå føler jeg meg raskere og forventer å ta steget opp på pallen flere ganger kommende sesong, sier Birkeland.

Ledestjernen på sidelinjen

Samtidig som Bjørndalen og Svendsen har takket for seg har landslagets nye ledestjerne, Johannes Thingnes Bø, hatt en trøblete sesongoppkjøring med sykdomsavbrekk og rygglåsing. I Oberhof trener stryningen alternativt.

– Sesongoppkjøringen min har jeg bare sagt har skrantet litt for å skape litt action, sier han spøkefullt, og legger til:

– Jeg er sikker på at jeg går en solid sesong i møte.

Sist sesong handlet i stor grad om duellen mellom Thingnes Bø og Martin Fourcade, nå tror han at det blir hyppigere innslag av andre nordmenn på seierspallen denne sesongen.

– Tarjei har altfor mye overskudd. De andre er også blitt veldig gode skiskyttere, som jeg skal slite med å slå til vinteren, advarer han.

Brødrene-Bø

UBEKYMRET: Johannes Thingnes Bø har på langt nær hatt en perfekt sesongoppkjøring, men storebror Tarjei er ikke bekymret. – Han har hatt litt småproblemer, men det viser bare at du er litt på grensa. Jeg er ganske trygg på ham, sier Tarjei Bø om lillebror.

Foto: Hans Henrik Løken / NRK

Siste nytt

 • Ajer klar til Spania-kampen

  Kristoffer Ajer blir klar til den første EM-kvalifiseringskampen borte mot Spania på lørdag, i følge landslagssjef Lars Lagerbäck. 20-åringen fullførte ikke for Celtic mot Dundee lørdag, etter at han fikk en smell i ansiktet og måtte ha behandling.

  A-landslag fotball menn 2018 Norge-Bulgaria
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sundby ferdig for sesongen

  Martin Johnsrud Sundby står over verdenscupavslutningen i Canada, skriver Norges Skiforbund i en pressemelding. «Luften har rett og slett gått ut av ballongen», heter det. Totalt skal 20 norske utøvere delta i minitouren i Quebec.

  Sundby.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Ruud falt på verdensrankingen

  Casper Ruud faller fire plasser på den ferske verdensrankingen i tennis. Han er nå nummer 98. Ruuds 94.-plass på den forrige rankingen var karrierebeste og første gang 20-åringen var inne blant de 100 beste.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal