Må fylle tomrom etter superduo: – Alle er redde når store navn forsvinner

OBERHOF/OSLO (NRK): I vår var det slutt for to av tidenes mestvinnende skiskyttere. Nå må andre på landslaget ta ansvar.

Svendsen og Bjørndalen

ETTERLATER SEG TOMROM: Her forteller Emil Hegle Svendsen (t.v.) og Ole Einar Bjørndalen at de legger opp på hver sin pressekonferanse tidligere i år.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Jeg begynner å bli gammel, så man trenger nye til å presse på. Det er klart det er vanskelig å fylle rommet etter to så fantastiske skiskyttere, sier Tarjei Bø (30) til NRK.

30-åringen er i Oberhof på treningssamling sammen med resten av lagkameratene. Sesongen nærmer seg med stormskritt, men forberedelsene går nå uten to av verdens beste skiskyttere.

– Det er viktig at vi fortsetter å ha mange å spille på. Johannes ryddet opp for alle dårlige resultater i vinter, men vår styrke har alltid vært at det er flere å spille på.

Tror andre vil skinne ekstra

Ole Einar Bjørndalen måtte legge opp av helsemessige årsaker i april, og bare en uke senere avslørte Emil Hegle Svendsen at han ikke hadde motivasjon nok til å fortsette.

De to bautaene i norsk skiskyting endte på 132 verdenscupseire dem imellom.

VINNERSKALLER: I Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen har landslaget mistet to vinnerskaller. – Det er ikke lett å trene på, sier Tarjei Bø.

– Alle er redde når store navn forsvinner, men det gir muligheten for yngre utøvere eller andre til å ta lederskap i laget. De vil ta ansvar, det er jeg ganske sikker på, sier landslagstrener Siegfried Mazet.

Erlend Bjøntegaard, som sist sesong tok sin første individuelle pallplass i verdenscupen, merker at oppmerksomheten rundt ham har blitt større før denne sesongen.

– Jeg skal ikke si at jeg liker at det kommer mer oppmerksomhet på meg, men jeg føler meg klar for den settingen og er ikke redd for det. Det tror jeg gjelder resten av laget også. De er ikke fremmede for å prestere og skinne litt, sier Bjøntegaard.

Lars Helge Birkeland

KLAR TIL Å TA ANSVAR: Det er ikke et kapteinsbind Lars Helge Birkeland har rundt armen, men en låsereim for geværet. Denne sesongen forventer han likevel å lede Norge til flere pallplasser.

Foto: Hans Henrik Løken / NRK

Torsdag var det Lars Helge Birkeland som skinte sterkest da han vant et testrenn i Oberhof hvor flere sterke nasjoner deltok.

– Jeg har vært jevn de siste årene, men litt for treg i sporet. Nå føler jeg meg raskere og forventer å ta steget opp på pallen flere ganger kommende sesong, sier Birkeland.

Ledestjernen på sidelinjen

Samtidig som Bjørndalen og Svendsen har takket for seg har landslagets nye ledestjerne, Johannes Thingnes Bø, hatt en trøblete sesongoppkjøring med sykdomsavbrekk og rygglåsing. I Oberhof trener stryningen alternativt.

– Sesongoppkjøringen min har jeg bare sagt har skrantet litt for å skape litt action, sier han spøkefullt, og legger til:

– Jeg er sikker på at jeg går en solid sesong i møte.

Sist sesong handlet i stor grad om duellen mellom Thingnes Bø og Martin Fourcade, nå tror han at det blir hyppigere innslag av andre nordmenn på seierspallen denne sesongen.

– Tarjei har altfor mye overskudd. De andre er også blitt veldig gode skiskyttere, som jeg skal slite med å slå til vinteren, advarer han.

Brødrene-Bø

UBEKYMRET: Johannes Thingnes Bø har på langt nær hatt en perfekt sesongoppkjøring, men storebror Tarjei er ikke bekymret. – Han har hatt litt småproblemer, men det viser bare at du er litt på grensa. Jeg er ganske trygg på ham, sier Tarjei Bø om lillebror.

Foto: Hans Henrik Løken / NRK

Siste nytt

 • Gaviria mister Tour de France

  UAE-rytter Fernando Gaviria blir ikke skadefri i tide til Tour de France, ifølge avisen El Tiempo. Det betyr flere spurtsjanser for Alexander Kristoff.

  Gaviria er i utgangspunktet tiltenkt jobben som spurter i UAE-laget i Frankrike, men problemer med et kne tvang ham til å bryte Giro d'Italia.

  CYCLING-FRANCE/
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • To dager, to årsbeste i verden

  Elaine Thompson (26), regjerende OL-mester på både 100 og 200 meter, viste storform i det jamaicanske mesterskapet i helga. Mandag morgen, norsk tid, tok hun gullet på 200 meter på tiden 22,00. Det er ny årsbeste i verden. Det samme var det da hun lørdag vant 100-meteren på 10,73.

  X90050
  Foto: Lucy Nicholson / Reuters
 • Marta med flammende tale

  Brasil-stjerne Marta måtte innse at gulldrømmen brast med tapet for Frankrike i åttedelsfinalen. Etterpå talte 33-åringen til najonens unge spillere. – Kvinnefotballen trenger all støtte den kan få. Og dere unge fotballkvinner, dere må jobbe hardere og anstrenge dere mer. Dere må ønske mer, trene mer, være klare for å spille hvert eneste minutt i 90 minutter, pluss 30 minutter ekstratid, sa Marta.

  – Vi må gråte i begynnelsen, slik at vi kan smile til slutt, sa Brasil-stjernen.

  Marta
  Foto: YVES HERMAN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal