Må finne ny langrennstrener: – Jeg håper at jentene vil få mye å si

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland tror det er klokt å lytte til langrennsjentene når man skal ansette ny trener for suksesslaget.

Marit Bjørgen og trener Egil Kristiansen

TREKKER SEG: Egil Kristiansen sammen med sin største suksess, Marit Bjørgen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Søndag kom nyheten om at Egil Kristiansen trekker seg som trener for kvinnelandslaget i langrenn etter ti sesonger.

– Som trener er det krevende å alltid yte sitt beste mot den samme gruppa utøvere i så mange år, forklarte han i en pressemelding.

Fredrik Aukland

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Nå starter jakten på en ny trener for kvinnelandslaget, som har dominert internasjonal kvinnelangrenn under Kristiansens ledelse.

Det er blitt hele 47 VM- og OL-medaljer i Kristiansens sjefstid, og han vant også prisen «Årets trener» under Idrettsgallaen 2012.

– Må takle store forventninger

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland sier at en ny langrennstrener vil bli møtt med enorme forventninger.

– En ny trener må takle de store forventningene fra både løpere og media. Det er nok den største utfordringen, mener han.

Aukland mener det vil være fornuftig å ta utøverne på landslaget med på råd før det skal ansettes en ny landslagstrener.

– Jeg håper at jentene vil få mye å si i denne prosessen, sier han.

– Landslaget har mange gode utøvere med erfaring, påpeker Aukland.

Var usikker etter VM i Falun

NRKs rutinerte ekspertkommentator Torgeir Bjørn er ikke overrasket over at Egil Kristiansen slutter.

– Han begynte å telle litt på knappene etter VM i Falun, og så tok han ett år til. Når man har vært med så lenge, kommer man kanskje til et punkt hvor man føler at man ikke har noe mer å tilføre de samme utøverne, sier han.

Torgeir Bjørn

NRKs ekspertkommentator i langrenn, Torgeir Bjørn.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Bjørn ser ikke bort ifra at Kristiansen snart vil dukke opp i en trenerrolle for et annet langrennslandslag.

– For det er ikke tvil om at det er mange langrennslandslag som kunne tenkt seg Egil Kristiansen som trener, kommenterer NRKs ekspert.

– Jeg tror det er mest naturlig at Egil fortsetter som trener i en eller annen sammenheng. Det er nok mer at han trenger et nytt miljø og et nytt lag. Jeg ser i hvert fall ikke bort ifra at Egil Kristiansen dukker opp i en trenerjobb til neste sesong, forteller Torgeir Bjørn.

– Naturlig å lete i Skiforbundet

Bjørn mener det er naturlig at Skiforbundet leter i egne rekker når de skal hente en ny trener.

– Roar Hjelmeseth har jobbet med norsk kvinnelangrenn i flere år, det har også Sjur Ole Svarstad, som har gjort en veldig god jobb for rekruttlaget i flere år. De første tilbudene vil nok gå til trenere som allerede er i forbundet, tror han.

Sportsnyheter

VM-kvalifiseringskamp fotball kvinner Norge- Belgia

Blir hylla av sjefen: – Kanskje den beste «Caro» eg har sett

Landslaget måtte tole kritikk etter poengtapet mot Polen. Og i møtet med Belgia svarte dei på tiltale, med ein strålande kamp frå Caroline Graham Hansen.

Siste nytt

 • Giroud sendte Milan til tabelltopp

  Olivier Giroud scoret tirsdag i sin tredje strake kamp som Serie A-spiller. Han ble matchvinner hjemme mot Torino og sendte Milan til tabelltoppen.

  Ifølge Sky Italia er det bare Mario Balotelli (2013) som i moderne tid har fått nettsus i sine tre første kamper i den italienske toppdivisjonen.

  Franskmannen står med fire ligamål. Tirsdag avgjorde han etter 14 minutters spill. En corner fra Sandro Tonali ble lagt ned på bakerste stolpe av Rade Krunic. Giroud var først på ballen og styrte inn 1-0.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Slo Leeds med Ødegaard ute av laget

  Martin Ødegaard var ikke å se hverken fra start eller på benken da Arsenal møtte Leeds. Mikel Arteta bekreftet etter kampen at Ødegaard er skadet.

  Men laget fra Nord-London hadde god kontroll på Leeds, og vant til slutt 2-0 i ligacupens 4. runde.

  Det var først Callum Chambers som sendte Artetas lag i føringen. Deretter satte Eddie Nketiah 2-0 da han plukket opp et tilbakespill mot Leeds-keeper Illan Meslier.

  Arsenal
  Foto: Justin Tallis / AFP
 • Dortmund videre uten Haaland

  Regjerende mester Borussia Dortmund slet med å slå hull på nivå to-laget Ingolstadt i den tyske fotballcupen. Så entret Thomas Hazard banen og ordnet 2-0.

  Belgieren glitret umiddelbart etter innhoppet i det 71. minutt. Fra fem meter styrte han straks inn en pasning fra Julian Brandt. Samme duo slo til igjen ni minutter senere.

  Denne gangen doblet Hazard til 2-0 på volley. Han sto fram i Erling Baut Haalands skadefravær.

  Germany Soccer Cup
  Foto: Martin Meissner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal