Må drikke opptil ti liter vann på dagens etappe: – Det blir en utfordring

NÎMES/OSLO (NRK): Det er meldt 35 grader og stekende sol i Frankrike tirsdag. Tour de France-rytterne må forberede seg på å drikke opptil ti liter væske.

Kristoff

Alexander Kristoff lurte seg med i et brudd på torsdagens etappe. Tirsdag venter sannsynligvis en massespurt etter en varm dag i sola.

Foto: Marco Bertorello / AFP

– Det blir en utfordring, men jeg har prestert bra i varme temperaturer. Jeg har ikke slitt så mye med varmen tidligere, men jeg hadde foretrukket at det var 20 grader, sier Alexander Kristoff på hviledagen i Tour de France.

Han er smertelig klar over hva som venter rytterne. 35 grader betyr for det første at kroppstemperaturen stiger. I tillegg svetter rytterne store mengder ut av kroppen. Dette kommer naturligvis i tillegg til varmen musklene produserer i løpet av fire-fem timer på sykkelsetet.

– Det er en stigning, og det var utrolig varmt, så det blir nok noen som kjenner den i morgen, det tror jeg, sier Kristoff

Må drikke flere liter i timen

Kristoffs trener og stefar, Stein Ørn, er hjertespesialist og overlege ved kardiologisk avdeling ved Stavanger Universitetssykehus. På så varme dager er det én ting som gjelder: Du må få i deg store mengder væske, særlig når du er en stor og eksplosiv rytter.

– I prinsippet må du ta inn væsken tilsvarende det du svetter. Det varierer fra rytter til rytter, men det er flere liter i timen for dem som er hardest rammet, forklarer Ørn.

Med andre ord kan det være snakk om opp mot ti liter væske i løpet av tirsdagens etappe. Ørn tror det skal gå fint, men:

– Utfordringen kan være hvis det blir et veldig hardt ritt hvor det kjøres fort underveis, sånn at man ikke klarer å gi rytterne væske underveis. Hvis det for eksempel er veldig aggressiv kjøring, så er det en risiko for dehydrering.

Eiking vann

Odd Christian Eiking kan få en tøff dag som hjelperytter i morgen. Det er ofte hjelperytterne som må hente vann i følgebilene og gi vannflasker til sine kapteiner.

Foto: Christophe Ena / AP

Og dehydrering vil etter alt å dømme bety at vinnersjansene blir spolert.

– Det er noen som sier at det er 10 prosent reduksjon i prestasjon ved 1 prosent væsketap, men det er litt vanskelig å bli helt 100 prosent sikker på det, sier Ørn.

Kristoffs beste seiersmulighet?

Før årets tour ble tirsdagens flate etappe pekt ut som en av Kristoffs største vinnermuligheter.

– Det blir den nest siste sjansen for min del i år, men jeg skulle gjerne sett at det hadde vært noen klatreetapper etter hviledagen før spurtetappen kom. Da hadde det nok vært enda bedre muligheter for seier, sier Kristoff til NRK.

Og, dersom han har fått i seg nok vann, er planen for spurten klar:

– Det kommer noen rundkjøringer mot slutten hvor feltet kommer til å strekke seg ut. Dermed blir det viktig å sitte godt plassert før disse rundkjøringene, for det ikke kommer til å være plass til mer enn fire i bredden, sier Kristoff.

Siste nytt

 • Dobbelt norsk i kombinert

  Jarl Magnus Riiber er overlegen i spurten og vinn framfor Jens Luraas Oftebro som spurtslo Franz-Josef Rehrl. Jørgen Graabak sikrar ein god norsk plass med ein 4., plass, medan Espen Bjørnstad tok 7.-plassen.

  Riiber er overlegen i kombinertverdscupen og er godt i rute til VM som blir arrangert i Oberstdorf – der han i dag altså vann prøve-VM.

  Jarl Magnus Riiber i lufta
 • Lundby kontrollerte inn til siger

  Maren Lundby var suveren i rumenske Rasnov og tok sigeren framfor austerrikarane Eva Pinkelnig og Chiara Hölzl.

  – Det har vore noen harde uker så detta var deilig, seier Maren Lundby.

  Lundby hadde ei stor leiing før 2. omgang, og klarte med dagens gode resultat å knappe innpå dei to austerrikarane i verdscupen samanlagd.

  Det var god norsk laginnsats. Silje Opseth fekk 8.-plassen, medan Anna Odine Strøm tok 12.-plassen.

  1WbW_5CXtrA
  Foto: Tore Meek
 • Braathen overrasket alle i Kitz

  Så nær, så nær, men for en prestasjon! Lucas Braathen ender på 4. plass, 0.49 sekund bak sveitsiske Daniel Yule som vant.

  – Det er fett, ass. Fett. Det klikker når han foran meg kommer og jeg vet det kommer til å bli et brøl der uansett. Må gjøre det igjen, sier en strålende fornøyd Braathen til NRK.

  19-åringen ledet sensasjonelt etter første omgang.

Sendeplan

Kl. Program Kanal