Hopp til innhold

– Northug kan få opp mot 60 dager i fengsel

Ekspert på promillerett, advokat Morten Johan Bjønness, tror Northug må belage seg på mellom 40 og 50 dager ubetinget fengsel etter fyllekjøringen – i verste fall 60 dager.

Treningsrommet i Verdal fengsel / Petter Northug

Ikke akkurat Olympiatoppen: Trimrommet i Verdal fengsel kan få besøk av skistjernen dersom han må inn og sone. Men fengselet er fullt, og trolig kan Northug søke om fotlenkesoning.

Foto: SILJE KOLAAS / NRK / Heiko Junge / NTB scanp

Drøyt fire måneder etter at Petter Northug jr. krasjet sin Audi A7 ved Byåsen i Trondheim, ble det onsdag kjent at han hadde en promille på 1,65 da han krasjet. Han skal ha kjørt i 80–90 km/t i 40-sone.

– Isolert sett gir en promille på 1,65 en straff på mellom 25–30 dager, avhengig av om det resulterer i en ulykke eller ikke, sier Bjønness.

Han betegner Northugs som høy.

– Promillesaker er vanligvis veldig skjematisk, men skjemaet stopper på 1,2, sier han.

Advokat Johan Bjønness er advokat på promillerett

Advokat Morten Johan Bjønnes tror Northug må belage seg på 40–50 dager i fengsel.

– I verste fall 60 dager

Politiet leverte i går innstilling i saken til påtalebeslutning. Bjønness sier at når denne type saker når et større omfang, er det ofte statsadvokaten som behandler dem.

Han mener det er flere forhold som spiller inn når Northugs straff skal avgjøres.

– Farten er i seg selv høy nok til han må sone i fengsel. Når man legger sammen de ulike forfoldene, vil jeg tippe at vi ender opp med 40–50 dager i fengsel – i verste fall 60 dager, sier Bjønness.

Også trafikkadvokat Terje Amland tror Northug må belage seg på ubetinget fengselsstraff.

– Straffebestemmelsene i forbindelse med promillekjøring blir trukket opp i veitrafikklovens paragraf 31. Der står det at det normalt skal gis bot og ubetinget fengsel for en promille som overskrider 1,2, sier Amland til NTB.

Han understreker at han ikke kjenner til saken utover det han har lest i mediene.

Derfor synes han det er vanskelig å si noe sikkert hva straffen skal ende på, men han mener på et generelt grunnlag at Northug nok må belage seg på 30–40 dagers ubetinget fengsel, kanskje noe mer, avhengig av forholdene og det retten eventuelt vurderer som skjerpende omstendigheter.

Northugtiltale

Skistjernen Petter Northug totalvraket denne bilen da han kjørte i beruset tilstand og krasjet med et autovern på Byåsen i Trondheim i mai 2014. I bilen satt også Northugs kamerat som ble lettere skadd i krasjen.

Foto: Montasje / NTB scanpix

Fullt fengsel

Christine Wauger Børstad i Verdal fengsel

Tilbakeføringskoordinator Christine Wauger Børstad ved Verdal fengsel viser frem trimrommet i Verdal fengsel, som kan få besøk av skistjernen.

Foto: Silje Kolaas / NRK

Dersom Northug må i fengsel, er det sannsynlig at han må sone i Verdal fengsel – et fengsel med lavere sikkerhet, og med en ordinær kapasitet på 60 plasser.

Ledelsen sier de har arbeidsplikt ved fengselet, og krever at den innsatte står opp og holder rommet i orden.

– Hovedarbeidsoppgaven er fortsatt pallespikring, men vi produserer også stamper, griller og treleker til barn, sier tilbakeføringskoordinator Christine Wauger Børstad ved Verdal fengsel

Børstad sier fengselet er fullt, og ønsker at flere skal overføres til alternativ soning. Det kan enten være soning i institusjon eller såkalt fotlenkesoning.

Verdal fengsel

Pallespikring er fortsatt hovedgeskjeften for de innsatte i Verdal fengsel.

Foto: Silje Kolaas / NRK

Fotlenkesoning

Advokat Bjønness tror det kan være aktuelt for Northug med elektronisk fotlenkesoning. I mai i år ble det mulig å søke Kriminalomsorgen om å sone hjemme.

– Dersom man er idømt en straff som er lavere enn fire måneder, kan man få innvilget fotlenkesoning, sier Bjønness.

Elektronisk fotlenkesoning har blitt populært etter at ordningen ble innført i Trondheim i mai. Mange av dem som vanligvis skulle sonet promille og fartsdommen sin på Verdal har heller benyttet seg av muligheten til fotlenkesoning.

– Det er likevel ikke noe lettvint ordning, fordi det er en krevende soningsform og man må leve veldig strukturert med kontroll og begrensninger, sa regiondirektør i Kriminalomsorgen Jorid Midtlyng til NRK mandag.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal