– Northug kan få opp mot 60 dager i fengsel

Ekspert på promillerett, advokat Morten Johan Bjønness, tror Northug må belage seg på mellom 40 og 50 dager ubetinget fengsel etter fyllekjøringen – i verste fall 60 dager.

Treningsrommet i Verdal fengsel / Petter Northug

Ikke akkurat Olympiatoppen: Trimrommet i Verdal fengsel kan få besøk av skistjernen dersom han må inn og sone. Men fengselet er fullt, og trolig kan Northug søke om fotlenkesoning.

Foto: SILJE KOLAAS / NRK / Heiko Junge / NTB scanp

Drøyt fire måneder etter at Petter Northug jr. krasjet sin Audi A7 ved Byåsen i Trondheim, ble det onsdag kjent at han hadde en promille på 1,65 da han krasjet. Han skal ha kjørt i 80–90 km/t i 40-sone.

– Isolert sett gir en promille på 1,65 en straff på mellom 25–30 dager, avhengig av om det resulterer i en ulykke eller ikke, sier Bjønness.

Han betegner Northugs som høy.

– Promillesaker er vanligvis veldig skjematisk, men skjemaet stopper på 1,2, sier han.

Advokat Johan Bjønness er advokat på promillerett

Advokat Morten Johan Bjønnes tror Northug må belage seg på 40–50 dager i fengsel.

– I verste fall 60 dager

Politiet leverte i går innstilling i saken til påtalebeslutning. Bjønness sier at når denne type saker når et større omfang, er det ofte statsadvokaten som behandler dem.

Han mener det er flere forhold som spiller inn når Northugs straff skal avgjøres.

– Farten er i seg selv høy nok til han må sone i fengsel. Når man legger sammen de ulike forfoldene, vil jeg tippe at vi ender opp med 40–50 dager i fengsel – i verste fall 60 dager, sier Bjønness.

Også trafikkadvokat Terje Amland tror Northug må belage seg på ubetinget fengselsstraff.

– Straffebestemmelsene i forbindelse med promillekjøring blir trukket opp i veitrafikklovens paragraf 31. Der står det at det normalt skal gis bot og ubetinget fengsel for en promille som overskrider 1,2, sier Amland til NTB.

Han understreker at han ikke kjenner til saken utover det han har lest i mediene.

Derfor synes han det er vanskelig å si noe sikkert hva straffen skal ende på, men han mener på et generelt grunnlag at Northug nok må belage seg på 30–40 dagers ubetinget fengsel, kanskje noe mer, avhengig av forholdene og det retten eventuelt vurderer som skjerpende omstendigheter.

Northugtiltale

Skistjernen Petter Northug totalvraket denne bilen da han kjørte i beruset tilstand og krasjet med et autovern på Byåsen i Trondheim i mai 2014. I bilen satt også Northugs kamerat som ble lettere skadd i krasjen.

Foto: Montasje / NTB scanpix

Fullt fengsel

Christine Wauger Børstad i Verdal fengsel

Tilbakeføringskoordinator Christine Wauger Børstad ved Verdal fengsel viser frem trimrommet i Verdal fengsel, som kan få besøk av skistjernen.

Foto: Silje Kolaas / NRK

Dersom Northug må i fengsel, er det sannsynlig at han må sone i Verdal fengsel – et fengsel med lavere sikkerhet, og med en ordinær kapasitet på 60 plasser.

Ledelsen sier de har arbeidsplikt ved fengselet, og krever at den innsatte står opp og holder rommet i orden.

– Hovedarbeidsoppgaven er fortsatt pallespikring, men vi produserer også stamper, griller og treleker til barn, sier tilbakeføringskoordinator Christine Wauger Børstad ved Verdal fengsel

Børstad sier fengselet er fullt, og ønsker at flere skal overføres til alternativ soning. Det kan enten være soning i institusjon eller såkalt fotlenkesoning.

Verdal fengsel

Pallespikring er fortsatt hovedgeskjeften for de innsatte i Verdal fengsel.

Foto: Silje Kolaas / NRK

Fotlenkesoning

Advokat Bjønness tror det kan være aktuelt for Northug med elektronisk fotlenkesoning. I mai i år ble det mulig å søke Kriminalomsorgen om å sone hjemme.

– Dersom man er idømt en straff som er lavere enn fire måneder, kan man få innvilget fotlenkesoning, sier Bjønness.

Elektronisk fotlenkesoning har blitt populært etter at ordningen ble innført i Trondheim i mai. Mange av dem som vanligvis skulle sonet promille og fartsdommen sin på Verdal har heller benyttet seg av muligheten til fotlenkesoning.

– Det er likevel ikke noe lettvint ordning, fordi det er en krevende soningsform og man må leve veldig strukturert med kontroll og begrensninger, sa regiondirektør i Kriminalomsorgen Jorid Midtlyng til NRK mandag.

Siste nytt

 • Tre nye nordmenn TDF-klare

  Sykkellaget UAE Team Emirates bekreftet i dag sitt Tour de France-lag på Twitter. Der er som ventet Alexander Kristoff, men han får også med seg to andre nordmenn. Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen er også tatt ut til å kjøre treukersrittet.

  AFP_1F97YQ
  Foto: DIRK WAEM / AFP
 • Åpner disiplinærsak mot Kamerun

  FIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun i kjølvannet av 0-3-tapet mot England i åttedelsfinalen i VM. Det internasjonale fotballforbundet skal nå undersøke om VM-laget brøt regelverket og om de kan straffes for usportslig opptreden.

  France England Cameroon WWCup Soccer
  Foto: Michel Spingler / AP
 • Slik blir cupkvartfinalene

  Kvartfinalene i cupen ble akkurat trukket på NRK. De spilles slik:

  KFUM Oslo–Odd, Ranheim–Fram Larvik, Mjøndalen–Haugesund og Aalesund–Viking.

  Cupkamp mellom Viking og Stabæk.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal