Hopp til innhold

- Satte omtrent verdensrekord i å kjempe mot kreft

NRKs friidrettskommentator Lars Lystad, som kjente Grete Waitz privat, forteller om en kvinne som var en ener i alt hun engasjerte seg i. Også i kampen mot sykdommen.

- Dette er først og fremst veldig trist, men ikke uventet. Jeg vet at hun har slitt veldig siden nyttår, forteller Lystad overfor NRK.no.

Han mottok det triste budskapet på ferie i Spania, og forteller at Waitz var aktiv til det siste. Blant annet holdt hun foredrag i Drammen i forrige uke.

- Et begrep i USA

I 2005 ble det offentlig kjent at Grete Waitz hadde blitt alvorlig syk.

- Hun var en ener i alt hun gjorde, og ble etterhvert en frontkjemper for kreftsaken. Hun satte omtrent verdensrekord i å kjempe mot kreft også, sier Lystad.

Lars Lystad har som kommentator fulgt Waitz ved flere anledninger, og mener nå at en epoke er over. Ikke bare i Norge, men også globalt.

- Hun er kanskje den mest kjente nordmannen blant folket i USA, i hvert fall i New York. Hun har vært et begrep og foregangskvinnen for langdistanseløping i hele verden, sier han.

Les videre under bildet.

NRKs kommentator Lars Lystad

- FØRST OG FREMST TRIST: NRKs friidrettskommentator Lars Lystad var lei seg, men ikke overrasket over Grete Waitz' bortgang.

Foto: Hans Petter Blom / NRK

- En legende

Grete Waitz stoppet på ni seire i New York maraton, og kan forøvrig vise til et stort antall verdensmesterskap og -rekorder. Hun innehar fortsatt de norske rekordene på 1500-meter, 3000-meter og en engelsk mile.

Lystad husker likevel London-maratonet i 1987 aller best.

- Mitt beste, sportslige minne må være det. Hun satte ikke verdensrekord, men hadde så sterk motvind hele veien at de fleste var enige om at det var det beste løpet noensinne. Jeg tror hun løp på 2.24,54, og i dag løper de vel på rundt 2.19,00. Det er ikke så stor forskjell, forteller han, og legger til:

- Hun satte kvinnemaraton på verdenskartet. Hun var en legende, og satte i gang en løpsbølge som er helt unik. Grete Waitz-løpet fikk etterhvert litt dårlig rykte, men likevel.

- En flott person

Også Lystads kollega Karen Marie Ellefsen er klar på Waitz' betydning for idretten.

- Grete Waitz har vært en av de største norske idrettsutøverne gjennom tidene. Hun fikk anerkjennelse for norsk kvinneidrett i Norge og har betydd veldig mye for utviklingen av langdistanseløp for kvinner internasjonalt, sier Ellefsen, og fortsetter:

- Hun var en av de første som beviste at kvinner kunne løpe langt og bra. Så vil hun selvsagt bli husket for sine ni seiere i New York maraton, sin VM-tittel i maraton og at hun var historiens første verdensmester i friidrett.

Ellefsen vil også huske personen Grete Waitz.

- Hun var en veldig flott person, alltid hyggelig, blid og positiv. Som idrettsutøver var hun veldig fokusert og disiplinert.

Video Grete Waitz første VM-gull

Waitz tok gull i verdens første VM i friidrett

Siste nytt

 • Danskene spiller med «protestdrakter» i Qatar-VM

  Danmark stiller i VM-sluttspillet i Qatar med trøyer der logoer og andre detaljer er tonet helt ned. Grepet blir gjort for å markere avstand til vertslandet.

  Designet på de danske VM-draktene ble lagt fram på Instagram-kontoen til utstyrsleverandøren Hummel onsdag. Til bildene står det at «vi ikke vil synes i en turnering som har kostet mennesker livet».

  «Vi støtter det danske landslaget helhjertet, men det er ikke samme sak å støtte Qatar som vertsnasjon», skriver Hummel.

  Qatar har i en årrekke fått kritikk for brudd på menneskerettigheter og sin behandling av gjestearbeidere.

  Logoene til Danmarks fotballforbund (DBU) og Hummel vil være i samme farge som draktene. Det gjør det nesten umulig å se dem fra avstand. Trøyene vil enten være ensfarget i rødt, hvitt eller svart.

  DBU har tidligere gjort det klart at man ikke vil ha sponsorer på sine drakter, og ingen i og rundt landslaget vil delta på arrangement under VM som ikke er obligatoriske. Valget er også tatt som en protest mot Qatar.

  Danskene starter mesterskapet mot Tunisia 22. november. Deretter er det puljekamper mot tittelholder Frankrike (26/11) og Australia (30/11). (NTB)

  Denmark France Nations League Soccer
  Foto: Liselotte Sabroe / AP
 • Første kvinnelige dommer i Serie A for menn – leder «norsk» oppgjør

  Maria Sole Ferrieri Caputi blir i helgen første kvinne som dømmer en fotballkamp i italiensk Serie A for menn.

  Det bekreftet dommerforeningen AIA onsdag. Det ble ikke opplyst hvilken kamp hun skal dømme, men ifølge Gazzetta dello Sport og andre medier blir det kampen mellom Sassuolo og Salernitana.

  Flere norske spillere kan bli involvert i den kampen. Kristian Thorstvedt og Emil Konradsen Ceïde er i Sassuolo-stallen, Erik Botheim, Emil Bohinen og Julian Kristoffersen i Salernitana-stallen.

  – Dette er ikke hvilken som helst dag. Jeg er full av følelser nå, sa AIA-president Alfredo Trentalanga da han offentliggjorde at Caputi skal dømme sin første toppseriekamp. (NTB)

 • VG: Norges Skiforbund dropper FIS-møte grunnet russisk deltagelse

  Det skriver VG.

  Torbjørn Broks Pettersen, som representerer Norges Skiforbund i en av flere ulike langrennskomiteer i FIS, forteller om beskjeden til avisen.

  – Jeg var på vei til toget nå snart, men nå holder jeg meg hjemme. Den norske delegasjonen står over har jeg nettopp fått beskjed om. Det er vanskelig å sitte i møte med russere nå, sier Broks Pettersen.

  I møte, som er i Sveits, har Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) invitert russiske representanter.

  – Jeg er i Zürich. Hvis noen ønsker å snakke med oss, så er vi klar og åpen for alle, skriver Russlands skipresident Jelena Välbe i en melding NRK.

  Totalt skulle i underkant av 30 norske deltakere ha deltatt i Sveits.

  – Jeg tenker det er på høy tid. Det har kommet et nytt styre i Norges Skiforbund og de har åpenbart bestemt seg for å ta et tydeligere standpunkt og en hardere linje i de sammenhengene her, sier NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt.

  – Det er en tydelighet som er enda viktigere når det begynner å gå rykter om at man vurderer fra IOC- og FIS-ledelsens side å foreta en tilnærming overfor Belarus og Russland.

  FIS Council skal ta stilling til russisk og belarussisk deltagelse først 22. oktober.

  «Den nåværende FIS-policyen når det gjelder russisk og belarusisk deltakelse gjelder ikke representanter, men kun utøvere i konkurranser. Derfor er alle deltakere i FIS’ komiteer klarert til å delta i møtene», skriver medieavdelingen i Det internasjonale skiforbundet til VG.

  Til møtene er også representanter fra Belarus invitert.

  Sesongåpning langrenn - Beitostølen - Beitosprinten 2021
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste