NRK Meny
Normal

Lystad vurderer dag 6 av VM

NRKs kommentator Lars Lystad vurderer favoritter i finaleøvelsene på sjette dag av VM i friidrett.

Hver dag gjennom det 9 dager lange mesterskapet vurderer Lystad ulike finaleøvelser. Torsdag 30. august tar han bl.a. for seg kvinnenes sleggefinale og mennenes finale på 200 m.

Slegge, kvinner:

Lystads favoritt: Yipsi Moreno, Cuba.

Yipsi Moreno fra Cuba

Lars Lystad tror Yipsi Moreno fra Cuba vinner kvinnenes sleggekonkurranse.

Foto: HRVOJE POLAN / AFP

Tittelforsvarer: Olga Kuzenkova, Russland

 • Generelt: En VM-øvelse som hadde sin klare favoritt for inntil ganske nylig. Russiske Tatyana Lysenko har satt verdensrekord i år med 78.61 og vært sikkerheten selv ellers, men er ute av bildet pga. positiv dopingprøve.
 • Yipsi Moreno er en fresk mesterskapsutøver, som vant VM-titelen i 2001 og 2003 – og for øvrig plasserte seg som nr. 2 i Helsingfors for 2 år siden.) Den cubanske jenta har prestert 76.36 i år, dvs. bare et par meter bak verdensrekorden.
 • Utfordrer : Gulfiya Khanefeyeva, Russland. Russerne har mange kastere over 70 meter. Minst et par av av deres 4 deltakere vil kunne være med i medaljekampen.
 • Tittelforsvarer Olga Kuzenkova har enormt med mesterskapsrutine (1 x VM-gull og 3 x VM-sølv)., men har kommet seint i form i år, og kan kanskje melde seg på i kampen om medaljer selv om det virker noe langt fram til topplengdene foreløpig.
 • For øvrig: Kamilla Sklimowska, Polen, Betty Heidler, Tyskland m.fl.

 

200 m, menn:

Lystads favoritt : Tyson Gay

Tyson Gay

Amerikanske Tyson Gay er blant favorittene til 200m-gullet. Lystad tror amerikaneren går helt til topps.

Foto: JEFF HAYNES / AFP

Tittelforsvarer: Justin Gatlin, USA (Deltar ikke i Osaka-VM pga. dopingdom)

 • Dersom Tyson Gay holder seg skadefri fram til VM, er han favoritt til gullet. Tyson vant sølvmedalje i forrige VM bak Gatlin, og har imponert enormt i sesongens stevner – i første rekke på 200 m.
 • Med 19.62 fra det amerikanske mesterskapet i Indianapolis i slutten av juni er han tidenes nest raskeste på distansen. Kun Michael Johnsons fenomenale 19.32 fra de olympiske leker i Atlanta 1996 er bedre.
Usain Bolt

Usain Bolt fra Jamaica er ifølge Lars Lystad en av utfordrerene på mennenes 200m.

Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP

Utfordrer nr. 1 er ungdomstalentet Usain Bolt fra Jamaica – jr.verdensrekordholder – som er blitt voksen, fått større erfaring og har presentert sitt potensiale med 19.75 fra det nasjonale mesterskapet i Kingston. I innbyrdes møter har han imidlertid vært sjanseløs mot Tyson Gay.

Utfordrer nr. 2: Wallace Spearmon, - 200 m-spesialist fra USA- som er stabil på tider under 20 blank..

400 m hekk, kvinner:

Lystads favoritt: Yulia Pechonkina Nosova, Russland.

Yuliya Pechonkina

Yuliya Pechonkina (i blått og hvitt) løper inn til seier i kvinnenes 400m hekk i VM i Helsinki i 2005. Lystad tror hun gjentar bragden.

Foto: MARK BAKER / AP

Tittelforsvarer: Yuliya Pechonkina (Nosova), Russland

 • Generelt: Øvelsen har nivåmessig stått stille flere år. Det hører til sjeldenhetene at vinnertiden – selv i internasjonale stevner er under 54 sekunder. Mesterskapsrekorden er 12 år gammel (Gøteborg-95) og tilhører Kim Batten, USA (52.61).
 • Den russiske jenta har verdensrekorden på 52.34 og vant årets russiske mesterskap på 53.64. Pechonkina har vært litt til og fra pga. skade, men er normalt i stand til å presse seg under 53 sekunder. Dermed blir gruppen av konkurrenter ganske liten.
 • Utfordrer: Jan Pittman Rawlinson, Australia – nå bosatt i Storbritannia. Etter giftemål (med den britiske hekkeløperen Chris Rawlinson) og barnefødsel har sterke Jana nådd rekordraskt tilbake til høyt internasjonalt nivå. Hun var supertalent som junior, og greier hun å disponere kreftene riktig og unngå å stivne på siste langside, så kan det til og med holde til VM-gull.

Ellers: Det amerikanske laget – med Tiffany Williams i spissen presterte sterk løping i US Trials (= det amerikanske mesterskapet), men har ikke fulgt opp i stevner i Europa. Fjorårets Europamester Tatiana Isakova, Russland ligger minst et hakk bak Yulia Pechonkina, Det samme gjør Anna Jesien, Polen som allikevel er blitt en rutinert mesterskapsløper. OL-mester Fani Halkia, Hellas, stiller, men hun har ikke løpt et eneste løp i år, og er dermed et høyst usikkert kort.

Andre finaleøvelser

 • 400 m hekk, kvinner
 • Lengde, menn

Siste nytt

 • Kuzmina vant på svart norsk dag

  Anastasia Kuzmina var suverent best på kvinnenes sprint i Annecy torsdag ettermiddag. Hun vant 33,9 sekunder foran Laura Dahlmeier, som ble toer.

  Thekla Brun-Lie ble beste norske på 38. plass.

  Anastasia Kuzmina
  Foto: Joe Klamar / AFP
 • Christiansen klar for finale

  Henrik Christiansen svømte inn til tiden 14.35.41 og vant sitt forsøksheat på 1500 meter fri under EM i svømming kortbane torsdag. Han er dermed klar for fredagens finale.

  Nordmannen var 0.34 foran svenske Victor Johansson og Jan Micka fra Tsjekkia.

  – Det var en grei tid, men jeg kjenner at det tar på og at jeg trenger litt tid til å lade batteriene, sier han til SVT.

  Christiansen tok EM-bronse på 400 meter fri onsdag.

  Henrik Christiansen
  Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
 • Markus Lie videre til semifinale

  Markus Lie er klar for semifinale på 100 meter rygg under EM i svømming. Han svømte inn til tiden 51.51, noe som holdt til en 6.-plass i sitt heat.

  – Det var godt å komme i gang, sier han til SVT.

  Markus Lie under stevne i Herning.
  Foto: Claus Fisker / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM svømming
EM svømming kortbane: Semifinaler og finale
OL-profiler: Tiril Eckhoff
EM svømming