NRK Meny
Normal

Lystad vurderer dag 1 av VM

NRKs kommentator Lars Lystad vurderer favoritter i finaleøvelsene på åpningsdagen av VM i friidrett.

Lystad, Hoffa og Dibaba

Lystad, Hoffa og Dibaba.

Foto: Scanpix/ NRK / Scanpix

Hver dag gjennom det 9 dager lange mesterskapet vurderer Lystad ulike finaleøvelser. Lørdag 25. august  tar han for seg 10.000 for kvinner og herrenes kulefinale.

10.000m, kvinner 

Lystads favoritt: Tirunesh Dibaba, Etiopia

Ethiopias Tirunesh Dibaba.

Ethiopias Tirunesh Dibaba etter å ha satt verdensrekord på 5000-m (14:27.42) i Reebok Boston Indoor Games i januar 2007.

Foto: Michael Dwyer / AP

Tittelforsvarer: Tirunesh Dibaba, Etiopia.

 • Dette er mesterskapets aller første løpsfinale på bane. Tittelforsvarer Tirunesh Dibaba, Etiopia vil være et naturlig favorittvalg igjen. I så fall blir hun den første til å forsvare en tittel på denne distansen. Men Tirunesh har deltatt lite i år. Under terreng-VM i Mombasa i Kenya i slutten av mars – ble hun kraftig dehydrert, og ble slått av Lornah Kiplagat, Nederland. Ettersom hun – som tittelforsvarer velger å doble i Osaka, regner de fleste med at hun har fått trent godt og samlet energi.

Utfordrer nr. 1:Mestawet Tufa, Etiopia, som har prestert årets beste tid før VM, men dog ikke vært under 31 minutter

Mestawet Tufa fra Ethiopia

Mestawet Tufa fra Ethiopia etter å ha vunnet 10.000-m i All Africa Games i Algerie i juli 2007.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / REUTERS
 • Ellers: Flere av medaljekandidatene er på skadelisten. Det gjelder for eksempel årets terrengmester Lornah Kiplagat, Nederland. Paula Radcliffe hadde håpet på et come-back på 10.000m etter sin barnefødsel i januar, men venter med sin sesongdebut – og så har jo vår egen Susanne Wigene som kjent hatt problemer med å finne overskudd og fjorårsform, som bl.a. brakte henne sølv i EM i Gøteborg.
 • For øvrig: Kenya har ingen direkte gullfavoritt på papiret, men et par av deres løpere har studieopphold i Japan, og er vant til løping i fuktig, varmt japansk sommerklima. Det kan komme godt med.
 • De kinesiske jentene har ikke prestert noe som helst internasjonalt i år, men vi minner om at det er et snaut år til sommer-OL i Beijing.
 • Fjorårets Europamester fra Gøteborg, Inga Abitova er Russlands eneste representant på distansen. Det blir nok uansett vanskelig med medalje i år med afrikansk løpsstyrke i feltet.

Kule, Menn

Lystads favoritt: Reese Hoffa, USA

Reese Hoffa

Reese Hoffa etter å ha vunnet US outdoor athletics' kulekonkurranse i juni 2007.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Tittelforsvarer: Adam Nelson, USA

 • Generelt: Bortsett fra maraton for menn, som avvikles grytidlig på åpningsdagen i Osaka, så er Kule for menn VMs aller første øvelse.
 • Årets råsterke amerikanske mester viste form –da han presterte hele 22.43 i London på Crystal Palace 3 uker før årets VM-start. Den eneste som fulgte ham noenlunde på lengden i London, Christian Cantwell, USA (21.66), er ikke kvalifisert for VM.

Utfordrere: Joachim Olsen, Danmark, som har god erfaring med å kjempe om edelt metall i mesterskap – og tittelforsvarer Adam Nelson fra California – proppfull av erfaring fra mange internasjonale mesterskap.

Danske Joachim Olsen, kulestøter.

Danske Joachim Olsen, kulestøter, og en outsider til å vinne gull i konkurransen i VM.

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP
 • Dersom gullet går til Hoffa eller Nelson, blir det i tilfelle USAs femte VM-tittel i kule.
 • Ellers: Det er mange sterke menn i finalen. Rutger Smith, Nederland og et par av de øst-europeiske deltakerne må regnes med som kandidater til medaljene bak gullet.

Andre finaleøvelser 25. august:

 • Maraton menn 

Siste nytt

 • VG: Vil kaste fotballpresidenten

  Oslo fotballkrets ønsker å kaste fotballpresident Terje Svendsen til våren, skriver VG. Kvinnefotball og økonomi er bakteppe for oppfordringen fra kretsleder Kenneth B. Eriksen. Oslo fotballkrets aksepterer ikke lenger at herrespillerne stikker av med brorparten av pengene fra medieavtalen, sier kretslederen til avisen.

  Terje Svendsen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Norsk duo til Flensburg-Handewitt

  Den norske landslagsduoen Magnus Jøndal og Gøran Søgard Johannessen bytter ut danske GOG med det tyske storlaget Flensburg-Handewitt foran neste sesong. Det bekreftet Flensburg-Handewitt på sin hjemmeside mandag. Duoen vil slutte seg til sin nye klubb sommeren 2018.

  Magnus Jøndal
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Warholm nominert til nok en pris

  Karsten Warholm ble nylig kåret til årets mannlige nykommer i europeisk friidrett. I november kan 21-åringen vinne samme pris på verdensbasis. På Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) galla i Monaco i 24. november er han nominert til prisen som «2017 Rising Star».

  VM i friidrett i London 2017
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal