Lystad vurderer dag 1 av VM

NRKs kommentator Lars Lystad vurderer favoritter i finaleøvelsene på åpningsdagen av VM i friidrett.

Lystad, Hoffa og Dibaba

Lystad, Hoffa og Dibaba.

Foto: Scanpix/ NRK / Scanpix

Hver dag gjennom det 9 dager lange mesterskapet vurderer Lystad ulike finaleøvelser. Lørdag 25. august  tar han for seg 10.000 for kvinner og herrenes kulefinale.

10.000m, kvinner 

Lystads favoritt: Tirunesh Dibaba, Etiopia

Ethiopias Tirunesh Dibaba.

Ethiopias Tirunesh Dibaba etter å ha satt verdensrekord på 5000-m (14:27.42) i Reebok Boston Indoor Games i januar 2007.

Foto: Michael Dwyer / AP

Tittelforsvarer: Tirunesh Dibaba, Etiopia.

  • Dette er mesterskapets aller første løpsfinale på bane. Tittelforsvarer Tirunesh Dibaba, Etiopia vil være et naturlig favorittvalg igjen. I så fall blir hun den første til å forsvare en tittel på denne distansen. Men Tirunesh har deltatt lite i år. Under terreng-VM i Mombasa i Kenya i slutten av mars – ble hun kraftig dehydrert, og ble slått av Lornah Kiplagat, Nederland. Ettersom hun – som tittelforsvarer velger å doble i Osaka, regner de fleste med at hun har fått trent godt og samlet energi.

Utfordrer nr. 1:Mestawet Tufa, Etiopia, som har prestert årets beste tid før VM, men dog ikke vært under 31 minutter

Mestawet Tufa fra Ethiopia

Mestawet Tufa fra Ethiopia etter å ha vunnet 10.000-m i All Africa Games i Algerie i juli 2007.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / REUTERS
  • Ellers: Flere av medaljekandidatene er på skadelisten. Det gjelder for eksempel årets terrengmester Lornah Kiplagat, Nederland. Paula Radcliffe hadde håpet på et come-back på 10.000m etter sin barnefødsel i januar, men venter med sin sesongdebut – og så har jo vår egen Susanne Wigene som kjent hatt problemer med å finne overskudd og fjorårsform, som bl.a. brakte henne sølv i EM i Gøteborg.
  • For øvrig: Kenya har ingen direkte gullfavoritt på papiret, men et par av deres løpere har studieopphold i Japan, og er vant til løping i fuktig, varmt japansk sommerklima. Det kan komme godt med.
  • De kinesiske jentene har ikke prestert noe som helst internasjonalt i år, men vi minner om at det er et snaut år til sommer-OL i Beijing.
  • Fjorårets Europamester fra Gøteborg, Inga Abitova er Russlands eneste representant på distansen. Det blir nok uansett vanskelig med medalje i år med afrikansk løpsstyrke i feltet.

Kule, Menn

Lystads favoritt: Reese Hoffa, USA

Reese Hoffa

Reese Hoffa etter å ha vunnet US outdoor athletics' kulekonkurranse i juni 2007.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Tittelforsvarer: Adam Nelson, USA

  • Generelt: Bortsett fra maraton for menn, som avvikles grytidlig på åpningsdagen i Osaka, så er Kule for menn VMs aller første øvelse.
  • Årets råsterke amerikanske mester viste form –da han presterte hele 22.43 i London på Crystal Palace 3 uker før årets VM-start. Den eneste som fulgte ham noenlunde på lengden i London, Christian Cantwell, USA (21.66), er ikke kvalifisert for VM.

Utfordrere: Joachim Olsen, Danmark, som har god erfaring med å kjempe om edelt metall i mesterskap – og tittelforsvarer Adam Nelson fra California – proppfull av erfaring fra mange internasjonale mesterskap.

Danske Joachim Olsen, kulestøter.

Danske Joachim Olsen, kulestøter, og en outsider til å vinne gull i konkurransen i VM.

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP
  • Dersom gullet går til Hoffa eller Nelson, blir det i tilfelle USAs femte VM-tittel i kule.
  • Ellers: Det er mange sterke menn i finalen. Rutger Smith, Nederland og et par av de øst-europeiske deltakerne må regnes med som kandidater til medaljene bak gullet.

Andre finaleøvelser 25. august:

  • Maraton menn 

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-minner
VM-minner
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cupfinale hopp, skiflyging
V-cupfinale hopp: Skiflyging
V-cup hopp: Finale skiflyging
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup fristil, Big Air
Best i verden: Drømmen om å fly