Normal

Lydopptak spilt av i retten: – Det er viktig at du holder kjeft

OSLO TINGRETT (NRK): Politiet mener et lydopptak gjort i skjul beviser at spillere var kjøpt for å tape kamper i norsk 2. divisjon sommeren 2012.

Aktor Asbjørg Lykkjen (i midten) gjør klar avspillingen av et opptak gjort på mobiltelefon 9. juli 2

HEMMELIG LYDOPPTAK: Aktor Asbjørg Lykkjen (i midten) gjør klar avspillingen av et opptak gjort på mobiltelefon 9. juli 2012. Opptaket står sentralt i saken. Rundt henne står medaktor Christian Stenberg (bak) og Kristoffer Staver. Til venstre står rettsbetjenten.

Foto: Svein Olsson / NRK

«Du får aldri spille fotball igjen om navnet ditt kommer opp. Det er viktig at du holder kjeft, sier en på lydopptaket.»

Aktor Asbjørg Lykkjen og medaktor Christiian Stenberg

AKTORENE: Aktor Asbjørg Lykkjen og medaktor Christian Stenberg i samtale før rettssaken tirsdag morgen.

Foto: Olav Døvik / NRK

Det hemmelige lydopptaket ble gjort på en mobiltelefon 9. juli 2012. Det var etter at media hadde begynt å skrive om kampfiksingssaken. Lydopptaket er av en samtale mellom flere personer, en av dem en Follo-spiller som nå sitter tiltalt for kampfiksing.

Det fem tiltalte spillerne i midten av 20-årene lytter nøye til opptaket. Spilleren på opptaket smiler litt.

Spillerne og de to medtiltalte sitter i to rekker med hver sin forsvarer ved siden av seg i sal 828 i Oslo tingrett.

– Sentralt

– Lydopptaket har stått sentralt i etterforskningen av saken, sa Asbjørg Lykkjen da hun startet sitt innledningsforedrag.

Hun mener opptaket beviser at kampfiksingen har funnet sted.

«De snakker ikke. Her er det opp til deg,» sier en av de involverte i samtalen.

Lydopptaket ble først forsøkt solgt til fotballklubbene Follo og Asker og til Norges Fotballforbund. I stedet blir det nå lagt fram som bevis i straffesaken.

– Jeg ville skryte

Follo-spilleren erkjenner at han deltok i samtalen.

– Det var meg som snakka på lydopptaket. Jeg sa at jeg hadde fått penger. Fordi jeg satt med gutta, ville jeg skryte av meg selv. Jeg sa ting som ikke stemte, forklarer spilleren i retten.

– Det var mye lettere å si at jeg hadde gjort det, at jeg hadde fått penger, sier han.

– Forstår jeg deg riktig at du sa ting i lydopptaket som ikke var riktig? spør dommeren.

– Ja, det er litt sånn jeg er, svarer tiltalte.

Uenige om kampvideo som bevis

Politiet har også benyttet kommunikasjonskontroll, altså at de har avlyttet spillernes mobiltelefoner. Noen av de avlyttede samtalene vil bli spilt av i retten.

Aktor sier flere møter mellom spillerne blir sentralt i saken. Blant annet en tur til Uddevalla i Sverige, der flere av spillerne skal ha vært sammen.

Stridens kjerne, altså kampene som skal ha vært fikset, vil ikke politiet bruke i sin bevisføring.

– Det er ikke mulig å konstatere dårlig spill eller påfallende spill. Det å vurdere de enkeltes prestasjoner er ikke formålstjenlig, sier Lykkjen.

Advokat Morten Furuholmen forsvarer keeperen til Follo. Han sier at videoen av kampen mellom Østsiden og Follo er viktig.

– Her har vi muligheten, vi har video av hele fotballlkampen. Vi kan etterprøve om den enkelte spiller har utøvd illojalitet. Det er ikke holdepunkter i det avgjjørende beviset, sier han.

Østsiden-Follo

TAP MED VILJE? Statsadvokat Asbjørg Lykkjen sier de ikke kan bruke kampene som bevis på at det var gjort avtale om kampfiksing.

Foto: Knut Stenseth

En erkjenner tilbud

Fem tidligere Follo- og Asker-spillere er tiltalt for å ha mottatt inntil 200.000 kroner for å tape to fotballkamper sommeren 2012. Tiltalt i saken er også to personer som skal ha spilt for store beløp hos Norsk Tipping på de samme kampene.

Alle de tiltalte nekter for å ha vært med på noen form for kampfiksing, men en av spillerne har erkjent at han ble tilbudt å være med på kampfiksing, men at han avslo. Dette trakk han tilbake i retten.

Alt om kampfiksingssaken

– Fotballspillerne delte 200.000

Ifølge tiltalen skal de fem spillerne skal ha inngått en «avtale med for politiet ukjente personer om at de mot betaling skulle tape» før kampene.

«Avtalen om å tape kampene hadde til formål å gi gamblermiljøet i Norge og utlandet mulighet til å begå bedragerier mot spillselskaper ved å spille på de manipulerte kampene».

Created by InfoDispatcher
Created by InfoDispatcher

Siste nytt

 • Kalla dropper Tour de Ski

  Charlotte Kalla har VM i Seefeld som sitt naturlige hovedmål til vinteren. Hun dropper derfor Tour de Ski og rene sprinthelger.

  – I de periodene vil jeg heller trene, sier Kalla til TT.

  Charlotte Kalla
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Brann uten førstekeeperen

  Brann-målvakt Samuel Sahin-Radlinger må opereres. Han går dermed glipp av tre viktige seriekamper i gullinnspurten i Eliteserien. Det er noen løse fragmenter i kneet som skal fjernes, ifølge BA. 19 år gamle Markus Olsen Pettersen får sjansen istedet.

  Samuel Sahin-Radlinger
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Espejord rekker ikke LSK-kampen

  Runar Espejord er tilbake i trening, men Tromsøs toppscorer rekker ikke mandagens kamp mot Lillestrøm. TILs toppscorer har slitt med lysken i lang tid. Ikke siden 25. august har Espejord vært på banen i kamp. Han står med seks mål i Eliteserien.

  Runar Espejord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Europaligaen: Besiktas -Sarpsborg 08
Europaligaen: Celtic - Rosenborg