Hopp til innhold

Lydopptak spilt av i retten: – Det er viktig at du holder kjeft

OSLO TINGRETT (NRK): Politiet mener et lydopptak gjort i skjul beviser at spillere var kjøpt for å tape kamper i norsk 2. divisjon sommeren 2012.

Aktor Asbjørg Lykkjen (i midten) gjør klar avspillingen av et opptak gjort på mobiltelefon 9. juli 2

HEMMELIG LYDOPPTAK: Aktor Asbjørg Lykkjen (i midten) gjør klar avspillingen av et opptak gjort på mobiltelefon 9. juli 2012. Opptaket står sentralt i saken. Rundt henne står medaktor Christian Stenberg (bak) og Kristoffer Staver. Til venstre står rettsbetjenten.

Foto: Svein Olsson / NRK

«Du får aldri spille fotball igjen om navnet ditt kommer opp. Det er viktig at du holder kjeft, sier en på lydopptaket.»

Aktor Asbjørg Lykkjen og medaktor Christiian Stenberg

AKTORENE: Aktor Asbjørg Lykkjen og medaktor Christian Stenberg i samtale før rettssaken tirsdag morgen.

Foto: Olav Døvik / NRK

Det hemmelige lydopptaket ble gjort på en mobiltelefon 9. juli 2012. Det var etter at media hadde begynt å skrive om kampfiksingssaken. Lydopptaket er av en samtale mellom flere personer, en av dem en Follo-spiller som nå sitter tiltalt for kampfiksing.

Det fem tiltalte spillerne i midten av 20-årene lytter nøye til opptaket. Spilleren på opptaket smiler litt.

Spillerne og de to medtiltalte sitter i to rekker med hver sin forsvarer ved siden av seg i sal 828 i Oslo tingrett.

– Sentralt

– Lydopptaket har stått sentralt i etterforskningen av saken, sa Asbjørg Lykkjen da hun startet sitt innledningsforedrag.

Hun mener opptaket beviser at kampfiksingen har funnet sted.

«De snakker ikke. Her er det opp til deg,» sier en av de involverte i samtalen.

Lydopptaket ble først forsøkt solgt til fotballklubbene Follo og Asker og til Norges Fotballforbund. I stedet blir det nå lagt fram som bevis i straffesaken.

– Jeg ville skryte

Follo-spilleren erkjenner at han deltok i samtalen.

– Det var meg som snakka på lydopptaket. Jeg sa at jeg hadde fått penger. Fordi jeg satt med gutta, ville jeg skryte av meg selv. Jeg sa ting som ikke stemte, forklarer spilleren i retten.

– Det var mye lettere å si at jeg hadde gjort det, at jeg hadde fått penger, sier han.

– Forstår jeg deg riktig at du sa ting i lydopptaket som ikke var riktig? spør dommeren.

– Ja, det er litt sånn jeg er, svarer tiltalte.

Uenige om kampvideo som bevis

Politiet har også benyttet kommunikasjonskontroll, altså at de har avlyttet spillernes mobiltelefoner. Noen av de avlyttede samtalene vil bli spilt av i retten.

Aktor sier flere møter mellom spillerne blir sentralt i saken. Blant annet en tur til Uddevalla i Sverige, der flere av spillerne skal ha vært sammen.

Stridens kjerne, altså kampene som skal ha vært fikset, vil ikke politiet bruke i sin bevisføring.

– Det er ikke mulig å konstatere dårlig spill eller påfallende spill. Det å vurdere de enkeltes prestasjoner er ikke formålstjenlig, sier Lykkjen.

Advokat Morten Furuholmen forsvarer keeperen til Follo. Han sier at videoen av kampen mellom Østsiden og Follo er viktig.

– Her har vi muligheten, vi har video av hele fotballlkampen. Vi kan etterprøve om den enkelte spiller har utøvd illojalitet. Det er ikke holdepunkter i det avgjjørende beviset, sier han.

Østsiden-Follo

TAP MED VILJE? Statsadvokat Asbjørg Lykkjen sier de ikke kan bruke kampene som bevis på at det var gjort avtale om kampfiksing.

Foto: Knut Stenseth

En erkjenner tilbud

Fem tidligere Follo- og Asker-spillere er tiltalt for å ha mottatt inntil 200.000 kroner for å tape to fotballkamper sommeren 2012. Tiltalt i saken er også to personer som skal ha spilt for store beløp hos Norsk Tipping på de samme kampene.

Alle de tiltalte nekter for å ha vært med på noen form for kampfiksing, men en av spillerne har erkjent at han ble tilbudt å være med på kampfiksing, men at han avslo. Dette trakk han tilbake i retten.

Alt om kampfiksingssaken

– Fotballspillerne delte 200.000

Ifølge tiltalen skal de fem spillerne skal ha inngått en «avtale med for politiet ukjente personer om at de mot betaling skulle tape» før kampene.

«Avtalen om å tape kampene hadde til formål å gi gamblermiljøet i Norge og utlandet mulighet til å begå bedragerier mot spillselskaper ved å spille på de manipulerte kampene».

Created by InfoDispatcher
Created by InfoDispatcher

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal