NRK Meny
Normal

Oslo har én konkurrent mindre

Ukrainske Lviv var en av fire potensielle byer for vinter-OL i 2022. I møter med IOC har de bestemt seg for å trekke søknaden, og dermed er det bare tre byer som fortsatt er aktuelle.

IOC 2

Kampen om å få vinter-OL i 2022 har nå blitt mer kampen om å få søkere til vinter-OL i 2022.

Foto: David Goldman / Ap

– I mine diskusjoner med den ukrainske statsministeren og presidenten i den ukrainske olympiske komité konkluderte vi at det vil være svært vanskelig å forfølge et bud under de rådende omstendighetene, sier IOC-president Thomas Bach i en pressemelding.

Mandag formiddag kom nyheten at Oslo mister enda en konkurrent i kampen om vinter-OL i 2022.

– Jeg har vært klar over at dette ville skje noen uker. Det er leit at det bare er tre byer igjen. Skulle gjerne hatt 6–7 stykker, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg til NRK.

Fra før har Krakow og Stockholm trukket sine søknader.

Nå er det bare Oslo, Beijing og Almaty igjen som potensielle søkerbyer.

– Jeg kan ikke huske at de har hatt så få søkere rett før «finalebyene» pekes ut, kommenterer Heiberg.

Politisk uro i Ukraina

I pressemeldingen fra IOC står det mandag at IOC-president Thomas Bach, den ukrainske statsministeren Arseniy Yatsenyuk og presidenten i den ukrainske olympiske komité, Sergej Bubka har vært i møter.

Der kom de frem til at de trekker søknaden for 2022 og heller fokuserer på en søknad til OL i 2026.

– En søknad for OL i 2026 vil ha et ypperlig potensial for den økonomiske veksten i landet og store fordeler for det ukrainske samfunn, sier statsminister Yatsenyuk i dagens pressemelding.

I pressemeldingen skriver de at avgjørelsen er tatt som et resultat av den økonomiske og politiske situasjonen i Ukraina.

Det har i lengre tid vært uro i Ukraina og partene kjemper om hvilken utenrikspolitisk orientering landet skal ha. Landet har siden 1991 vært i en posisjon mellom Russland og Vesten.

Etter at president Viktor Janukovitsj skrinla en avtale med EU i november, og fikk en hjelpepakke fra Moskva på til sammen cirka 15 milliarder dollar har det vært splittelse i landet.

Etter lange og mange demonstrasjoner og uenigheter ble det borgerkrigslignende tilstander i landet fra februar av. Sist fredag inngikk partene en våpenhvile, men krisen er fortsatt ikke løst.

Les siste nytt om uroen i Ukraina her.

Veien videre for Oslo

For Oslo og Norges del er det altså to potensielle motstandere hvis de velger å søke.

Veien videre til et eventuelt OL i Oslo er følgende, ifølge Oslo kommune:

 • Sommer 2014: IOC velger 3–4 kandidatbyer til neste søkerrunde.
 • Høst 2014: Stortinget tar stilling til om Oslo skal få statsgaranti.
 • Januar 2015: Kandidatbyene leverer ferdig utarbeidet søknad til IOC.
 • 31. juli 2015: IOC kunngjør arrangørby for OL og Paralympics i 2022.

Med bare tre byer igjen i prosessen vil punktet der IOC velger ut 3–4 søkerbyer nå antagelig falle bort, ifølge Heiberg.

– Jeg antar at alle tre går videre, avslutter IOC-medlem Heiberg.

Håpet svinner også for norsk søknad

I helgen fikk også den norske søknaden et skudd for baugen da Høyres idrettspolitiske talsmann, Svein Harberg uttalte seg til NRK.

– Slik situasjonen er nå, med den holdningen som gjengis på målinger og med kronikken finansministeren hadde, synes jeg håpet er i ferd med å forsvinne, sa Svein Harberg til NRK lørdag.

På spørsmål om idretten har vært for dårlige til å mobiliserer, svarte generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) slik:

– Vi har alltid et utviklingspotensial i vår jobb. Men både Oslo kommune og NIF jobber knallhardt hver eneste dag, sa Andersen.

Svein Harberg mente det fortsatt er et lite håp for OL, men tror tida er knapp.

– Det som trengs nå, er engasjementet fra personer som er for, og at de kan opplyse folk om at dette er en god ting. Hvis ikke blir det vanskelig for oss, fastslo han.

Siste nytt

 • Dansk konflikt midlertidig løst

  Danmarks fotballforbund (DBU) og Spillerforeningen er blitt enige om en delavtale som gjør at kvinnelandslaget spiller VM-kvalifisering mot Kroatia tirsdag.

  Spillerne har nektet å trene og spille, derfor er kampen mot Sverige i kveld avlyst.

  Etter Kroatia-kampen skal partene forhandle videre om en permanent avtale. Da skal også FIFPro og UEFA være med som meglere, melder Danmarks Radio.

  Pernille Harder
  Foto: Patrick Post / AP
 • Everton-bråk blir politisak

  Politiet i Liverpool opnar etterforsking av bråket på Goodison Park under Evertons kamp mot Lyon i går kveld, melder BBC.

  Bråket involverte både spelarar og tilskodarar. Ein av tilskodarane gjekk inn i tumultane med eit barn på armen.

  Everton har i dag bannlyst denne tilskodaren frå Goodison Park.

  Bråk Everton - Lyon
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Putin inviterer Blatter til VM

  Tidlegare FIFA-president Sepp Blatter seier at han kjem til å reise til fotball-VM i Russland neste år etter å ha blitt invitert av president Vladimir Putin, melder telegrambyrået AFP.

  FIFA har tidlegare utestengt Blatter i seks år etter at han i 2015 blei dømd for korrupsjon.

  Blatter var FIFA-president då Russland i 2010 blei tildelt 2018-VM.

  Sepp Blatter og Vladimir Putin
  Foto: Maxim Shipenkov / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal