NRK Meny
Normal

Lurte Pechstein dopingjegerne?

Claudia Pechstein endret informasjon om oppholdssted 12 ganger i måneden før VM på Hamar i 2009.

Claudia Pechstein anker dopingutestengelsen
Foto: Gero Breloer / Scanpix/AP

Hennes prestasjoner i perioden 2007-09 står i sterk kontrast til en naturlig fysiologisk aldringsprosess, mener ISU.

Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) skriver dette i en pressemelding i forbindelse med dopingsaken mot Claudia Pechstein.

Den tyske løperen ble utestengt i 2 år etter at hun avla en unormal blodprofil under VM på Hamar i 2009. Pechstein har tapt saken i sveitsisk høyesterett, men har anket saken.

Høyt antall endringer

Forbundet skriver at Pechstein hadde et unormalt høyt antall av endringer i meldeplikten (om hvor hun befant seg). WADA krever slik informasjon for å kunne gjøre tilfeldige dopingtester utenom konkurranser.

Disse endringene kom i siste øyeblikk, og antallet var det høyeste blant alle skøyteløperne. Bare i den siste måneden før VM på Hamar kom 12 slike endringer i hvor Pechstein befant seg.

ISU skriver i redegjørelsen til den sveitsiske retten at Pechstein oppnådde tider i den omtalte perioden som ikke sto i samsvar med hennes alder på nærmere 40 år. Blant annet gikk hun sin beste 1500 m i karrieren i november 2007 med en svært høy verdi av røde blodceller i kroppen.

- Naturlig høy verdi

Den høye verdien mener Pechstein var naturlig for henne og dessuten arvelig.

ISU viser da til en Dr. W. Franke som sier: ”Hvordan skulle benmargen hennes vite når Pechstein hadde en stor konkurranse?”

Forbundet viser også til en uttalelse fra Håvard Bøkko. (Pechstein trente sammen med de norske løperne med Peter Mueller som trener.) Treningsgruppa ble overrasket når Pechstein etter dårlige prestasjoner på trening, plutselig oppnådde sterke tider i noen konkurranser.

Den sveitsiske retten vil avgjøre denne saken i juli i år.

Siste nytt

 • Veiby signerte for Skoda

  Ole Christian Veiby (21) kan starte planleggingen for neste rallysesong. 21-åringen fra Kongsvinger har nemlig signert ny fabrikkontrakt med Skoda Motorsport.

  – Det er litt vanskelig å sette ord på hvor stort dette er, sier Veiby i en pressemelding.

  Ole Christian Veiby med ny Skoda kontrakt
  Foto: Even Management/Skoda Motorsport.
 • Kvinnelige hockeyspillere utestengt

  Seks kvinnelige hockeyspillere fra Russland er utestengt av Den internasjonale komité, IOC, for å ha brutt dopingregelverket under Sotsji-OL. Spillerne diskvalifiseres fra OL i 2014 og utenges også fra OL på livstid.

  I alt er det åpnet 46 saker som følge av den såkalte Oswald-kommisjonens funn. 33 av dem er nå ferdigbehandlet, og det har ført til at i alt 31 utøvere er diskvalifisert fra 2014-OL i Sotsji.

 • – Norge imponerte ingen

  Selv om de norske håndballjentene vant klart på mandag, var ikke spanske Carmen Martin videre imponert. – Jeg synes ikke Norge er for raske og hurtige. Alle vet at Norge er et bra lag, men de imponerte ingen i kveld, sier Martin til Dagbladet.

  Carmen Martin
  Foto: Ben Curtis / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal