NRK Meny
Normal

Supersvensken som gjør at «Zucca» kan bli historisk

Mats Zuccarello Aasen (26) er i ferd med å skrive norsk idrettshistorie med New York Rangers. Men den viktigste grunnen til at New York-laget nærmer seg Stanley Cup-finalen i NHL er den svenske målvakten Henrik Lundqvist (32).

Henrik Lundqvist

«KONGEN»: Henrik Lundqvist omtales bare som 'kongen' blant Rangers-supporterne – med god grunn.

Foto: Francois Laplante/FreestylePhoto / Afp

– Han spiller fenomenalt bra. Han har så vinnervilje, og alle ofrer seg foran ham. I øyeblikket er han verdens mest stabile keeper, sier tidligere landslagskeeper Pål Grotnes til NRK.no.

Mens norske medier har brukt spalteplassen på å hylle norske «Zucca» etter en rekke kanonkamper for Rangers den siste tiden, er den internasjonale pressen langt mer opptatt av en annen Rangers-spiller.

Lengre bak på banen har nemlig Rangers-keeper Henrik Lundqvist briljert mellom stengene.

Lundqvist

LEVENDE VEGG: Henrik Lundqvist skal ha mye, om ikke all, æren for at NY Rangers nærmer seg finale i NHL-sluttspillet.

Foto: Adrian Wyld / Ap

– Henrik Lundqvist er i sitt livs form og holder nesten på egen hånd å ta New York Rangers til Stanley Cup-finalen, skriver svenske Aftonbladet etter nattens 3-1-seier over Montreal Canadiens i Stanley Cup-semifinalen.

Reddet 40 av 41 skudd

Den svenske ishockeykeeperen har stått et makeløst sluttspill for New York-laget. Mot Canadiens natt til tirsdag reddet han 40 av 41 skudd – en redningsprosent på utrolige 97,6 prosent.

Totalt i NHL-sluttspillet har Lundqvist en redningsprosent på 93,4 prosent, som er best av målvaktene i NHL.

– Har du 40 skudd på deg, og slipper inn ett, så er det fryktelig bra. For å si det sånn: Hadde han sluppet inn fire mål på 40 skudd, hadde det vært en grei kamp. Han får mye å gjøre på kampene også, så det er imponerende at han holder buret såpass rent, sier Grotnes.

Amerikanske medier har for lengst begynt å omtale svensken som en «levende vegg».

– Det er utrolig gøy å spille nå. Det er stort press og vi må utnytte hver sjanse til å få et overtak. Jeg forsøker å holde hvert skudd ute, det er mitt mål. Jeg gir alt i hver kamp, da er jeg fornøyd, sa «King Henrik», som Rangers-fansen kaller sin svenske keeperhelt, etter kampen.

Pål Grotnes

IMPONERT: Tidligere landslagskeeper Pål Grotnes mener Lundqvist er verdens beste hockeymålvakt for tiden.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Lundqvist var fenomenal i kveld. Det er ikke noe å snakke om, han stjal showet fullstendig, erkjente Montreals slagne trener Michel Therrien.

Rangers' viktigste spiller

Svenskens storspill har sørget for at Rangers nå leder 2–0 i kamper i NHL-semifinalen mot Montreal. Dermed kan laget allerede skimte en Stanley Cup-finale i det fjerne (semifinalen i NHL-sluttspillet spilles over sju kamper).

Rangers har nå vunnet fem kamper på rad. Den neste semifinalekampen spilles hjemme i Rangers' storstue Madison Square Garden i New York City.

Dersom Rangers vinner to kamper til mot Canadiens er de klare for Stanley Cup-finale. Mats Zuccarello Aasen kan bli tidenes første nordmann i en slik kamp.

Grotnes sier en målvakt er «halve laget» i ishockey.

– En målvakt er femti prosent av laget. Hadde ikke Lundqvist spilt bra, hadde laget tapt. Sånn er det. Men selvfølgelig må forsvaret spille bra også, poengterer Grotnes

Lagkameratene i Rangers er fulle av beundring for Lundqvists utrolige keeperspill.

– «Hank» har vært fabelaktig. I dag ga han oss tid til å finne oss selv. Vi gjorde det til slutt, sier Rangers-målscorer Martin St. Louis til New York Times.

Nærmer seg første finale på 20 år

Det er imidlertid ikke første gang at den svenske veteranen briljerer i Rangers-målet. Målvakten har blitt kåret til Rangers' viktigste spiller sju sesonger på rad (!).

Dersom svensken skulle lede Rangers til Stanley Cup-finale i år – som i så fall blir lagets første Stanley Cup-finale siden 1994 – blir han trolig kåret til årets spiller i år igjen.

Grotnes, som følger Rangers' sine kamper tett, tror New York-laget kan gå hele veien.

– Med en så bra keeper, er de vanskelig å slå. I tillegg scorer de noen mål fremme. Jeg heier på Rangers, sier Grotnes.

Lundqvist har også vært en svært sentral brikke på det svenske landslaget. Keeperkjempen, kjent for sine lynraske reflekser, var med å ta OL-sølv i Sotsji tidligere i vinter.

Den neste kampen mellom lagene spilles natt til fredag norsk tid. I den andre semifinalen spiller Los Angeles Kings mot regjerende mestre Chicago Blackhawks. Stillingen er 1–0 til Blackhawks i kamper mellom lagene.

Siste nytt

 • Carlsen tok teten etter seier

  Magnus Carlsen slo Radoslaw Wojtaszek med hvite brikker i den femte runden av Shamkir Chess, og sikret med det sin første seier i turneringen.

  Carlsen står med tre poeng på fem runder, og leder turneringen etter fem av ni partier.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Ruud-seier i Italia

  Casper Ruud vant 2-1 (7-5, 2-6, 6-1) over belgiske Arthur De Greef, og er klar for andre runde i ATP-turneringen i Francavilla, Italia.

  I neste runde venter Felix Auger Aliassime.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • La Liga-trener frir til Iniesta

  Quique Setién, trener for den spanske La Liga-klubben Real Betis, bønnfaller Barcelona-veteranen Andrés Iniesta om å fortsette karrieren i Spania. Spanske medier har spekulert i om Iniesta er på vei til Kina, men Setién ønsker det annerledes. – Vi skylder Iniesta så mye. Det er en fantastisk mann bak den fantastiske spilleren. Dette er min måte å takke ham på, sier Setién til klubbens hjemmeside.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08