Hopp til innhold

Supersvensken som gjør at «Zucca» kan bli historisk

Mats Zuccarello Aasen (26) er i ferd med å skrive norsk idrettshistorie med New York Rangers. Men den viktigste grunnen til at New York-laget nærmer seg Stanley Cup-finalen i NHL er den svenske målvakten Henrik Lundqvist (32).

Henrik Lundqvist

«KONGEN»: Henrik Lundqvist omtales bare som 'kongen' blant Rangers-supporterne – med god grunn.

Foto: Francois Laplante/FreestylePhoto / Afp

– Han spiller fenomenalt bra. Han har så vinnervilje, og alle ofrer seg foran ham. I øyeblikket er han verdens mest stabile keeper, sier tidligere landslagskeeper Pål Grotnes til NRK.no.

Mens norske medier har brukt spalteplassen på å hylle norske «Zucca» etter en rekke kanonkamper for Rangers den siste tiden, er den internasjonale pressen langt mer opptatt av en annen Rangers-spiller.

Lengre bak på banen har nemlig Rangers-keeper Henrik Lundqvist briljert mellom stengene.

Lundqvist

LEVENDE VEGG: Henrik Lundqvist skal ha mye, om ikke all, æren for at NY Rangers nærmer seg finale i NHL-sluttspillet.

Foto: Adrian Wyld / Ap

– Henrik Lundqvist er i sitt livs form og holder nesten på egen hånd å ta New York Rangers til Stanley Cup-finalen, skriver svenske Aftonbladet etter nattens 3-1-seier over Montreal Canadiens i Stanley Cup-semifinalen.

Reddet 40 av 41 skudd

Den svenske ishockeykeeperen har stått et makeløst sluttspill for New York-laget. Mot Canadiens natt til tirsdag reddet han 40 av 41 skudd – en redningsprosent på utrolige 97,6 prosent.

Totalt i NHL-sluttspillet har Lundqvist en redningsprosent på 93,4 prosent, som er best av målvaktene i NHL.

– Har du 40 skudd på deg, og slipper inn ett, så er det fryktelig bra. For å si det sånn: Hadde han sluppet inn fire mål på 40 skudd, hadde det vært en grei kamp. Han får mye å gjøre på kampene også, så det er imponerende at han holder buret såpass rent, sier Grotnes.

Amerikanske medier har for lengst begynt å omtale svensken som en «levende vegg».

– Det er utrolig gøy å spille nå. Det er stort press og vi må utnytte hver sjanse til å få et overtak. Jeg forsøker å holde hvert skudd ute, det er mitt mål. Jeg gir alt i hver kamp, da er jeg fornøyd, sa «King Henrik», som Rangers-fansen kaller sin svenske keeperhelt, etter kampen.

Pål Grotnes

IMPONERT: Tidligere landslagskeeper Pål Grotnes mener Lundqvist er verdens beste hockeymålvakt for tiden.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Lundqvist var fenomenal i kveld. Det er ikke noe å snakke om, han stjal showet fullstendig, erkjente Montreals slagne trener Michel Therrien.

Rangers' viktigste spiller

Svenskens storspill har sørget for at Rangers nå leder 2–0 i kamper i NHL-semifinalen mot Montreal. Dermed kan laget allerede skimte en Stanley Cup-finale i det fjerne (semifinalen i NHL-sluttspillet spilles over sju kamper).

Rangers har nå vunnet fem kamper på rad. Den neste semifinalekampen spilles hjemme i Rangers' storstue Madison Square Garden i New York City.

Dersom Rangers vinner to kamper til mot Canadiens er de klare for Stanley Cup-finale. Mats Zuccarello Aasen kan bli tidenes første nordmann i en slik kamp.

Grotnes sier en målvakt er «halve laget» i ishockey.

– En målvakt er femti prosent av laget. Hadde ikke Lundqvist spilt bra, hadde laget tapt. Sånn er det. Men selvfølgelig må forsvaret spille bra også, poengterer Grotnes

Lagkameratene i Rangers er fulle av beundring for Lundqvists utrolige keeperspill.

– «Hank» har vært fabelaktig. I dag ga han oss tid til å finne oss selv. Vi gjorde det til slutt, sier Rangers-målscorer Martin St. Louis til New York Times.

Nærmer seg første finale på 20 år

Det er imidlertid ikke første gang at den svenske veteranen briljerer i Rangers-målet. Målvakten har blitt kåret til Rangers' viktigste spiller sju sesonger på rad (!).

Dersom svensken skulle lede Rangers til Stanley Cup-finale i år – som i så fall blir lagets første Stanley Cup-finale siden 1994 – blir han trolig kåret til årets spiller i år igjen.

Grotnes, som følger Rangers' sine kamper tett, tror New York-laget kan gå hele veien.

– Med en så bra keeper, er de vanskelig å slå. I tillegg scorer de noen mål fremme. Jeg heier på Rangers, sier Grotnes.

Lundqvist har også vært en svært sentral brikke på det svenske landslaget. Keeperkjempen, kjent for sine lynraske reflekser, var med å ta OL-sølv i Sotsji tidligere i vinter.

Den neste kampen mellom lagene spilles natt til fredag norsk tid. I den andre semifinalen spiller Los Angeles Kings mot regjerende mestre Chicago Blackhawks. Stillingen er 1–0 til Blackhawks i kamper mellom lagene.

Siste nytt

  • Stavkongen Duplantis satte verdensrekord: – Beklager skrikingen

    Stavkongen Armand Duplantis forbedret sin egen verdensrekord da han svingte seg over 6,24 meter i Diamond League-stevnet i kinesiske Xiamen.

    Han tok verdensrekordhøyden på første forsøk etter å ha løftet lista fra seks meter i foregående hopp.

    Da verdensrekorden var et faktum, tok det helt av i NRK-boksen.

    – Hvor høyt er det her? Beklager hvis jeg skrek. Vi ble bare så sjokkerte her, utbrøt NRK-kommentator Christina Vukicevic Demidov.

    Duplantis gikk naturligvis til topps i stevnet som er det første i Diamond League-sesongen.

    – Han er så spinnvill, sa NRK-kommentator Jann Post etter hoppet.

    (NRK / NTB)

    Duplantis
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Skarverennet stoppet av uvær – politiet måtte hente ut tre løpere

    Det tradisjonsrike Skarverennet i langrenn måtte stanses på kort varsel lørdag som følge av dårlig vær, melder Hallingdølen.

    Sterk vind skapte problemer for arrangørene av rennet lørdag. Den tok seg opp, og etter hvert måtte arrangørene si stopp.

    – Det er for dårlig sikt. Det blir dessverre ikke mer skirenn. Løperne ser ikke fra stikke til stikke, var beskjeden fra Finse ifølge Hallingdølen.

    Målgang er på Ustaoset.

    Løpere som ikke hadde kommet seg ut i løypa, ble vist tilbake til togvognene for retur til Ustaoset.

    Politiet skriver lørdag formiddag at de måtte bistå i forbindelse med uværet.

    – Politiet har bistått med å hente ut tre langrennsløpere utenfor løypa. De tre kom utenfor skisporene ved tett tåke. Dette i forbindelse med Skarverennet. De er ivaretatt av helse og er ved god behold, skriver politiet.

    På startstreken sto blant annet Therese Johaug, som for for en måned siden slo knockout på langrennseliten under 30-kilometeren i NM.

    Johaug har vunnet Skarverennet en rekke ganger, men denne gangen får hverken hun eller andre gå rennet.

    «Som for 50 år siden, blir rennet stoppa og konkurransen avlyst», skriver lokalavisen.

    (NTB / NRK)

  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal