Lunde hylles av lagvenninner: – Hun er helt unik

Katrine Lunde (41) sto som en levende vegg mot Romania og endte med en redningsprosent på 54. Storspillet gjør at Norge går inn i hovedrunden med full pott fra gruppespillet i håndball-VM. Etter kampen hylles keeperveteranen.

Håndball-VM kvinner Spania 2021: Norge - Romania

HERJET: Katrine Lunde var soleklart banens beste spiller.

Etter møter med Iran og Kasakhstan, skulle Norge endelig få en ordentlig test i håndball VM. Men også Romania fikk det tøft i møte med Norge.

Det er mye takket være en Katrine Lunde som sto glimrende i det norske målet.

Før pause sto hun oppført med en redningsprosent på 52 prosent og fortsatte storspillet i den andre omgangen. Da keeperveteranen ble byttet ut for Silje Solberg ti minutter før slutt, hadde hun en redningsprosent på 54 prosent.

Jeg er godt fornøyd selv. Jeg hadde noen gode redninger og syntes det var bra samarbeid mellom keeper og forsvar. Det var gøy, sa 41-åringen til NRK etter kampen.

– Maskin

Som ventet, ble Lunde kåret til banens beste spiller.

NRKs kommentatorer vil plassere redningsprosenten din mellom verdensklasse og utenomjordisk. Hva tenker du om det?

Det var en god kamp, jeg hadde noen fine redninger, svarer Lunde, som ikke vil ta av tross storspill.

Superlativene overlater hun til lagvenninnene, som ikke sparer på kruttet.

Hva skal man si? Hun er helt rå. Det er sinnssykt deilig for oss å ha en keeper som henne. Jeg er glad for at hun er et menneske, men hun er en maskin. Det er helt fantastisk, sa Veronica Kristiansen til NRK etter kampen.

Hun er lagd av noe helt spesielt. Hun er helt unik, mente Stine Bredal Oftedal.

Fantastisk. Veldig, veldig bra. Veldig få feil og fantastiske redninger. Hun er i sitt aller beste humør, det er sånn man ønsker å se Katrine, sa den norske keepertreneren Mats Olsson til NRK i pausen.

BANENS BESTE: Lunde sto som en vegg i kampen mot Romania.

Angrepsfeil og Lunde-storspill

Men ved siden av Lundes storspill var den første omgangen preget av mye feil.

I løpet av en syvminuttersperiode innledningsvis i omgangen ble det ikke scoret et eneste mål. Det gjorde at det bare sto 4–4 etter et drøyt kvarter.

– Her vil vi altfor mye. Vi løper og kaster på alt som er. Det gjør at det blir gjort utrolig mye feil. Norge har gjort fem tekniske feil i løpet av de ti første minuttene, sa NRKs håndballekspert Geir Oustorp på NRKs radiosending.

De norske håndballkvinnene hevet seg utover omgangen. Med unntak av den slurvete starten truet rumenerne aldri Norges ledelse.

Storspill av Katrine Lunde i målet gjorde at Norge rykket ifra og gikk til pause med en seksmålsledelse.

– Hun står jo helt fantastisk, utbrøt NRK-kommentator Patrick Rowlands.

JUBLET: Norge hadde mye å glede seg over mot Romania.

– Tom for superlativer

Etter pause satte Norge opp tempoet betraktelig og så seg aldri tilbake. Kvarteret ut i omgangen ledet Norge med ni mål, og kampen var avgjort.

Som i den første omgangen, vartet Lunde opp med enormt keeperspill.

– Jeg er tom for superlativer, sa Rowlands.

På et tidspunkt var keeperveteranen oppe på en redningsprosent på 57 prosent. NRKs kommentatorteam beskriver en redningsprosent opp mot 60 som «uhørt utenomjordisk».

Kari Brattset Dale ble kampens toppscorer med syv mål.

Norge vant til slutt 33–22 og går til hovedrunden, som starter torsdag, med fire poeng i ryggen.

• Norge møter Nederland, Sverige og Puerto Rico i hovedrunden i håndball-VM. Kampene spilles torsdag, lørdag og mandag, og kan høres på NRK Sport.

• Storhamar knuste Vålerenga

Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
  • Lyn vant etter kjempetabbe

Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn