Lunde om skiskytter-Nilsson: – Mye feil

For Stina Nilsson kan det ta lang tid før resultatene blir som i langrennssporet. NRKs skiskytterekspert spår minst to år før første seier kommer.

Stina Nilsson

NY UTFORDRING: Stina Nilsson har allerede trent en del i Östersund. Det blir det mer av frem mot neste sesong.

Foto: Skjermdump, SVT

Overraskelsen ble kjent søndag, og reaksjonene har vært mange.

NRKs skyteekspert, Ola Lunde, har med interesse sett videoen av Stina Nilsson som trener på sin nye idrett i Östersund. Selv om han mener det er synlig at hun har «øvd litt», har 26-åringen en lang vei å gå.

– Hun bruker altfor lang tid på drillen, å komme seg i stilling. Det må gå veldig mye raskere. Stokken på geværet holder ikke mål, så det må hun få tilpasset. Hun må gjøre en kjempeinnsats, så hun ikke gjør så mye feil, påpeker han.

Tror ikke på pallen

Ola Lunde på Sjusjøen

GIR RÅD: Ola Lunde er overrasket, men utelukker ikke at Stina Nilsson blir en skiskytterprofil.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Han råder den svenske yndlingen til å skaffe seg en av de beste skytetrenerne i idretten, få våpenet spesialtilpasset, og trene skyting minst to ganger om dagen – så raskt som mulig.

– Men hun har en del måneder å trene på nå, og når hun velger å gjøre dette, så må hun ha sett at hun har talent for skyting. Likevel tror jeg hun vil slite med å komme på pallen kommende sesong, men det blir spennende å se hvor lett hun tar det, sier den tidligere norske landslagstreneren, og spår to år før første seier kommer.

Flere har gjort det med suksess – men det er en suksess som sjelden kommer umiddelbart.

– Jeg var verre

Denise Herrmann tok stafettbronse i langrenn med Tyskland i OL i 2014, men byttet til skiskyting to år etter. Hun trøblet første sesongen, men første seier kom allerede i desember 2017. I VM i fjor tok hun individuelt gull. I år har hun vært av de beste kvinnelige skiskytterne, og vant sprintcupen sammenlagt.

– Hun trenger tid, men jeg vet at hun er motivert. Jeg begynte i april selv (2016), og tok store steg i starten. Da er konkurranse neste, så jeg tror vi får se henne i verdenscupen denne sesongen, sier Herrmann til NRK, og legger til at OL-medalje er et overkommelig mål.

Denise Herrmann

LYKTES: Denise Herrmann har vært rask i sporet fra starten. Denne sesongen viste hun virkelig fremgang på standplass, og hadde 82 i treffprosent på liggende og 72 på stående. Det har tatt tid.

Foto: LEHTIKUVA / Retuers

Hun har selv sett videoen av Nilsson på standplass.

– Det er langt fra perfekt, men ikke så ille heller. Jeg så verre ut da jeg begynte, sier hun og ler.

Aner ikke selv

Lunde ville valgt å ta Nilsson rett inn på landslaget, selv om en plass i verdenscupen nå langt ifra er garantert.

– Det er bra for Hanna Öberg og de andre å få trene med henne. Nilsson er råere i løypa og kan sette standarden på de knallharde øktene. Det er dessuten spennende som trener å få noe man kan forme, mener Lunde.

Mye er fortsatt usikkert.

Stina Nilsson

MER JUBEL? Stina Nilsson kan kanskje gjøre svensk skiskyting mer populært.

Foto: Dustin Satloff / AFP

– Hun kan holde et gevær, men det tar kanskje et tar sesonger før hun er en verdenscupløper, og tidsfristen er ganske stram, sier Sveriges skytetrener, Johan Hagström, til SVT.

– Det er vanskelig å bli stabil på skyting, så det vil ta litt tid. Dette gjør ikke meg mindre motivert til å gjøre jobben for å si det sånn, forsikrer Hanna Öberg.

Nilsson selv er usikker på hvor god hun kan bli.

– Det er som å begynne på null for meg. Jeg vet ingenting om hvordan skytekapasiteten miner eller hvordan rennfarten min står seg mot de andre. Jeg ser bare frem til en lang sommer hvor jeg skal lære så mye som mulig for å være forberedt når sesongen starter, sier hun til Expressen.

Sportsnyheter

Sende Austerrike vidare etter hovudsmell: – Det er hårreisande at han fekk spele vidare

Premissane før kampen var klare. Austerrike måtte slå Ukraina for å sikre avansement frå gruppa, medan uavgjort ville halde for Ukraina. Til slutt var det ein Christoph Baumgartner med hovudskade som blei avgjerande.

Siste nytt

 • Hegerberg får dansk spisskollega

  Den danske fotballprofilen Signe Bruun forlater Paris Saint-Germain og blir spisskollega med Ada Hegerberg i Lyon.

  Det melder Lyon på sine nettsider. Bruun har signert en toårskontrakt med sin nye arbeidsgiver. 23-åringen har spilt for PSG siden 2018.

  Lyon har vært den dominerende klubben i europeisk kvinnefotball i en årrekke. Sist sesong ble imidlertid Hegerberg og lagvenninnene vippet ned fra tronen i hjemlandet av nettopp PSG.

  I mesterligaen ble det exit i kvartfinalen, også det mot PSG.

  Signe Bruun spilte tidligere for Fortuna Hjørring i fire sesonger. Hun står med 13 landskamper.

  Spain Soccer Women's Champions League
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Italia vil ha EM-finalen i Roma

  Italias statsminister Mario Draghi sier han vil «jobbe for å få finalene til Roma», skriver avisen La Repubblica.

  Årsaken er at smittetallene stiger i Storbritannia og London, der finalen skal spilles på Wembley stadion 11. juli. Smittetallene er svært lave i Italia for tiden.

  Draghi kom med uttalelsen da han stilte til felles pressekonferansen med den tyske forbundskansleren Angela Merkel mandag.

  – Jeg støtter at finalen ikke finner sted i et land der risikoen for smitte åpenbart er stor, sa regjeringssjefen.

 • Barcelona-klare Depay herjet

  Den ferske Barcelona-spilleren Memphis Depay var involvert i samtlige scoringer da Nederland sikret gruppeseieren i EM med 3-0 over Nord-Makedonia. Depay scoret ett, la opp til ett og stod bak skuddet der Georginio Wijnaldum satte inn returen. Wijnaldum stod også bak det siste målet da Depay fant ham i 16-meteren.

Sendeplan

Kl. Program Kanal