Lundby tok VM-gull med ødelagt binding

SEEFELD/OSLO (NRK): Det ble dramatisk da Maren Lundby tok sitt første VM-gull med et nødskrik. Etter et kjempehopp i første omgang knakk en del av bindingen.

Laster innhold, vennligst vent..

Lundby landet helt nede på 106 meter i normalbakken i første omgang, men det kunne fort gått galt.

– Jeg tror begge bindingene mine ramler ut. Jeg har nevnt det til støtteapparatet, så vi får se hva vi gjør i pausen, sa Lundby til NRK like etter hoppet.

NRK-ekspert Johan Remen Evensen fikk opplyst av støtteapparatet at begge knipsene til bindingene knakk.

Lundby

VERDENSMESTER: Maren Lundby tok sitt første VM-gull.

Foto: Matthias Schrader / AP

Etter rennet fortalte Lundby at det ble gjort en liten justering på bindingen.

– Jeg kjører den ene skien inn i den andre. Det var nesten en sklitakling på meg selv, det er dumt. Vi gjorde en liten justering på bindingen, som gjorde at jeg ikke hadde så mye spenn i den da jeg landa. Kanskje var det det som redda det hele, sier Lundby.

– Var du bekymret da bindingen løsnet idet du landa?

– Jeg var litt bekymret om jeg skulle bytte sko eller binding, men jeg tror vi gjorde det rette.

KJEMPEHOPP: Det var i landingen etter dette hoppet på 106 meter Lundby fikk problemer med bindingen.

– Hadde blitt ganske forbannet om det ikke hadde gått

Det ble en svært spennende avslutning på rennet.

Tyske Katharina Althaus leverte et meget sterkt hopp i den andre omgangen. Althaus hoppet 107 meter, mens Lundby hoppet 104,5 meter.

Det holdt for Lundby, som vant med fattige 0,5 poeng.

– Det er dette jeg har sett frem til i hele år, og at det skulle bli så jevnt på slutten gjorde det hele enda mer nervepirrende og enda bedre. Jeg hadde gjort klart hva jeg skulle gjøre. Hoppet er ikke helt maks. Jeg tror jeg hadde blitt ganske forbannet på meg selv om det ikke hadde gått, sier Lundby til NRK etter at gullet er sikret.

– Det er noen av de mest nervepirrende minuttene i mitt liv, sier lagvenninne Silje Opseth.

Daniela Iraschko-Stolz fra Østerrike tok bronsen.

– Jeg tar ikke av

Anna Odine Strøm kom på niendeplass. Opseth ble nummer elleve, mens Ingebjørg Bråten endte på en 25.-plass.

Maren Lundbys far, Jan Helge Lundby, trekker frem laginnsatsen etter datterens triumf.

– Jeg har vært rolig i dag. Jeg tar ikke av, men det er så gøy å se at hun lykkes. Det engasjerer. Det er jævlig bra av de norske jentene. De har vokst, ikke bare Maren. Du ser hvor bra de andre har blitt. Vi har fire jenter i finalen og tre jenter topp elleve. Det er så bra.

I den første omgangen var det Althaus som hoppet lengst. Den tyske kvinnen tangerte Lundbys bakkerekord da hun landet på 108 meter etter et imponerende svev.

Det var likevel Lundby som ledet etter den første omgangen. Et hopp på 106,5 meter var nok til at 24-åringen var 1,6 poeng foran Althaus.

Siste nytt

 • City med kontrollert seier

  Borussia Mönchengladbach fikk det veldig tøft i første kamp mot Manchester City i mesterligaens åttendedelsfinale.

  Kampen ble spilt i Ungarn, men var regnet som hjemmekamp for tyskerne. De klarte ikke skape noe press eller noen sjanser på «bortelaget», og Pep Guardiolas mannskap fikk tidlig kampens første mål da Cancelo dro seg inn og slo et presist innlegg på hodet til Bernardo Silva, som stanget inn 1-0.

  Etter pause fortsatte City presset, og nok en gang fikk Cancelo stå upresset og prikke et innlegg til Bernardo Silva. Denne gangen la portugiseren igjen ballen til Jesus, som pirket den over linja. 2-0 holdt kampen ut, tross en god sjanse til Mönchengladbach på overtid alene med keeper.

  I den andre kampen slet Real Madrid seg til en knepen seier borte mot Atalanta. Italienerne fikk tidlig et rødt kort på Remo Freuler da han taklet Ferland Mendy på vei igjennom forsvaret til Atalanta, og måtte forsvare seg mot et tafatt Real Madrid.

  Spanjolene slet med å skape sjanser, men like før slutt prikket Mendy ballen inn i lengste hjørnet fra rundt 20 meter.

  Dermed vant Zidanes menn 1-0 i første kamp mot Atalanta.

  Silva og Jesus
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters
 • VM-lab blandet prøvesvar: – Sykt

  Andrew Musgrave er bekymret etter at menneskelige feil gjorde at han fikk uriktig prøvesvar på en blodprøve.

  – Det er helt sykt, forteller briten til NRK.

  Tirsdag fikk både Musgrave og lagkamerat James Clugnet beskjed fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) om at det var funnet antistoffer for korona i blodprøvene deres.

  Britene fikk det ikke til å stemme, ettersom de også tok en antistofftest under Tour de Ski, og de har blitt testen jevnlig for korona siden.

  – Jeg forsto at det ikke var mulig, så James sendte en e-post til FIS. Da fant de ut at de hadde blandet prøvene våre med noen andres. Det er meget spesielt, utbryter Musgrave.

  – De bør ha stålkontroll på laboratoriene når det kommer til dopingtester, utdyper han.

  FIS' etiske sjef Sarah Fussek legger seg flat når NRK ringer, og hun forsikrer om at hun har beklaget til langrennsløperne, men at det ikke er noen grunn til bekymring.

  – Analysene av dopingprøver skjer automatisk, men disse antistofftestene må legges inn manuelt. Derfor er det tastefeil som har gjort at resultatene ble blandet, forklarer hun.

  Andrew Musgrave fra Storbritannia under langrennet i skiløypene på Beitostølen Skiarena søndag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Woods blir ikke siktet etter ulykke

  Golfstjernen Tiger Woods blir ikke siktet for uaktsom kjøring etter bilulykken der han pådro seg alvorlige skader tirsdag.

  Politiet har etterforsket hendelsen, som skjedde på et område som regnes som ulykkesutsatt. Woods var alene i bilen, som rullet rundt da han kjørte av veien.

  Fra før er det kjent at Woods ikke var påvirket da han krasjet, og dagen etter ulykken varsler politiet at det ikke vil bli opprettet sak mot ham for uaktsom kjøring.

  – Dette var en ulykke, sier politisjefen i Los Angeles, Alex Villanueva, ifølge NTB.

Sendeplan

Kl. Program Kanal