Kometen Kvandal på pallen igjen – Lundby fikk ikke hoppet

Hopperne fikk en dårlig start på verdenscuphelga, men fredagens renn ble reddet av Eirin Kvandals solide hopping. Sensasjonskvinnen fra Ljubno klinte til med nok et godt resultat.

Lundby

KRISE: Maren Lundby er ikke spesielt positiv i forkant av morgendagens renn.

Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP

Eirin Kvandal havnet på tredjeplass under fredagens renn i Hinzenbach. Hun hoppet 84 meter og 90 meter, noe som holdt til 226.6 poeng. Hun var 10.8 poeng bak Nika Kriznar som vant sitt første verdenscuprenn. Ema Klinec tok andreplassen, 0.8 poeng bak Kriznar.

Men det var ikke Kvandals strålende hopping som fikk mest oppmerksomhet denne dagen.

For fire av fem norske hoppere stod uten ski foran verdenscuprennet i Østerrike.

– Det er krise med tanke på fredagens renn. Det er fryktelig kjedelig når vi først får flere renn, så er det noe annet som kommer i veien, sa landslagssjef Christian Meyer til NRK på det hasteinnkalte pressemøtet.

Bare Eirin Kvandal fikk skiene sine ved ankomst torsdag. Fredag morgen hadde Silje Opseth, Anna Odine Strøm og Thea Minyan Bjørnseth fått låne ski av konkurrenter. Men Maren Lundby har de ikke lyktes å få lånt ski til, skriver TV 2.

Maren Lundby

SKUFFET: Maren Lundby.

Foto: Skiforbundet

– Vi har aldri opplevd at vi måtte stå over et renn på grunn av at vi ikke har utstyr. Det er skikkelig nedtur. Vi konkurrerer i verdenscupen og skal kjempe om poeng allerede i morgen. Det er ganske kjipt å tenke på at vi ikke skal hoppe, sier Lundby.

Like før klokken 11.00 bekreftet Steinar Bjerkmann i Norges Skiforbund at Maren Lundby må stå over fredagens konkurranse.

I tillegg til Lundbys fravær så ble Bjørnseth disket fordi skiene hun lånte var for lange. Opseth og Strøm deltok i rennet med ski som var flere centimeter for korte.

Skjebnesvangert

Hopperne fløy fra Oslo til Tyskland torsdag, mellomlandet i Frankfurt og deretter til München. To bager ble levert, men ingen ski til fire av dem.

Pressesjef i SAS, John Eckhoff, forklarer situasjonen slik:

– Lufthansa har foretatt en kansellering. Og da er man booket om til neste fly. Det var fullt av både passasjerer og bagasje, og det var ikke plass til all bagasje. Da må noe stå igjen. Dermed ble det ikke plass til skiene, sier Eckhoff.

Han understreker at de berre har utført en oppgave for en kunde, og at det er flyselskapet som er ansvarlige for passasjerene sin bagasje.

– Vi har fulgt alle våre rutiner, legger han til.

Landslagssjef Meyer legger ikke skjul på at han føler på mye frustrasjon, men at han ante uråd allerede på flyplassen.

– Det tok 20 minutter for hver utøver som skulle sjekkes inn. Det var en dårlig opplevelse, sier han og legger til at opplevelsen vil bli fulgt opp i etterkant.

For Maren Lundby er det ekstra krise. Hun har ikke hatt en spesielt god start på sesongen, og dermed er alle verdenscuprenn hun kan få ekstremt viktig for sammenlagtseieren.

– Det ser ikke noe lyst ut. Nå har jeg ikke satt meg i en kjempesituasjon fra før av heller, men jeg har en viss kontakt med dem som er foran meg. Det ødelegger jo litt sjanser. Om jeg ikke får hoppe i morgen, så er det kroken på døra, sier Lundby.

Få flyavganger som følge av korona gjør det hele særdeles vanskelig. Første mulighet er å få videresendt skiene fra Norge på fredag, men da lander de i Wien midt på dagen.

– Det er litt for seint, konkluderer Lundby.

I bilen

MYE REISING: Hopperne i bilen. Her fra forrige helg i tyske Titisee-Neustadt.

Foto: Skiforbundet

Låne ski

Et mulig scenario er at hopperne kan få låne ski av andre nasjoner. Dette er spilt inn på lagledermøte torsdag, men enn så lenge har forbundet ikke fått napp.

– Kanskje får Silje Opseth låne, men det er ingenting der til Maren. Det blir utfordrende å gjøre klar bindinger og slike ting, men vi får se om det holder, forteller Meyer.

Det er ingen som har funnet riktig lengde til Lundby for øyeblikket. Om hun så får låne ski av andre, forteller hun at det ikke er hundre prosent optimalt. Skiene hun vanligvis bruker er nøye utarbeidet gjennom flere år.

– Hvordan blir det å eventuelt hoppe på låneski?

– Det er ikke det samme. Det er ikke bare, bare å bytte ski.

Hos herrene mangler også Thomas Aasen Markeng sine ski, men han får trolig låne et par av Robert Johanssons reservepar. Også utøvere på det norske kontinentalcuplaget sliter foran sine renn i Willingen, men det ligger an til at de får hjelp fra prøvehoppere, konkurrenter og produsenter.

Likevel håper Lundby at det dukker opp noen i løpet av dagen.

– Om det ikke blir maks i morgen, så håper jeg det blir nok til at jeg får en grei opplevelse. Men akkurat nå høres det ikke ut som det er tilfelle at noen har det, avslutter Lundby.

Maren Lundby og de kvinnelige hopperne skal hoppe tre renn i Hinzenbach denne helgen.

VANT: Eirin Kvandal klarte ikke holde tårene tilbake etter seieren.

JUBEL: Eirin Kvandal har hatt en kanonstart på sesongen, med sin første verdenscupseier og for så vidt verdenscuppoeng. Nå kan det bli til at hun er Norges eneste deltaker fredag.

Foto: Alexander Henningsen / NSF

Siste nytt

 • Ruud sleit seg til siger

  Casper Ruud måtte slite lenge mot Mario Vilella Martinez i tennisturneringa i alpinbyen Kitzbühel onsdag.

  I første sett låg han under med 1-4, men reiste seg og vann 7-5.

  I det andre braut Martinez Ruuds siste servegame, og vann 7-5.

  Dermed måtte det eit tredje sett til, og der braut Ruud allereie i første game. Deretter held begge sine servegame, og Ruud vann 6-4.

  Martinez kom med i turneringa som lucky loser, og som er rangert som nummer 167 i verda. Ruud er førsteseeda i turneringa i Kitzbühel.

  Dei to spelarane måtte vente i nesten to og ein halv time før kampen kunne kome i gang. Årsaka var heftig regnver.

  I kvartfinalen møter Ruud svensken Mikael Ymer.

  Casper Ruud
  Foto: Valentin Flauraud / AFP
 • Brentford heldt United til 2-2

  Nyopprykka Brentford utlikna to gonger og greidde 2-2 i treningskampen mot Manchester United på Old Trafford. Andreas Pereira og Anthony Elanga scora for United, Shandon Baptiste og Bryan Mbeumo for Brentford.

  Kristoffer Ajer var ikkje i Brentfords tropp, og han må derfor vente på sin debut for London-klubben etter overgangen frå Celtic.

  Brentford-ManUtd
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • Ruud endeleg i gang

  Casper Ruud er endeleg i gang med 2.-rundekampen mot Mario Vilella Martinez.

  Kampen skulle starta klokka 18.30, men blei utsett i nærmare to og ein halv time på grunn av regn. Det var ei stund usikkert om det bille bli spel i kveld.

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal