Lundby-kampanjen ingen skulle se: – Trodde vi slapp å bruke den

Maren Lundby og det norske kvinnelaget har i løpet av det siste året samlet inn videoer av 21 hoppere som krever å få hoppe skiflyging. Hun håpet i det lengste å slippe å bruke videoene til noe.

FDRWFyLlKrw

NY KAMP: Maren Lundby tok kampen for å få til storbakkerenn for kvinner i VM, og stakk selv av med gullet. Skiflyging er den neste store kampen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

21 hoppkvinner fra åtte land krever å få hoppe skiflyging i videokampanjen Maren Lundby la ut på Twitter mandag kveld.

Laster Twitter-innhold

Det gjorde hun etter at hoppkomiteen i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) lørdag sa nei til skiflygingsrenn for kvinner i Raw Air neste vinter.

– Dette er noe vi har jobbet med i et års tid, men som ikke ble publisert før nå. Vi trodde vi slapp å bruke den, sier Lundby til NRK.

Spurte verdens 30 beste

På FIS-kongressen i Hellas i 2018 opphevet FIS regelen om maksimal bakkestørrelse for kvinner. Siden da har det i teorien vært mulig å arrangere skiflygingsrenn også for kvinner.

Enn så lenge har regelendringen ført til en stor økning i antall storbakkerenn. Under VM i Oberstdorf fikk kvinnene for første gang hoppe i stor bakke i mesterskap. Maren Lundby, som hadde kjempet innbitt for at det skulle bli renn, ble historiens første storbakkemester.

Men heller ikke i 2021/22-sesongen får kvinnene slippe til i de aller største bakkene. Tyskland, Østerrike og Polen var blant nasjonene som stemte imot.

Kampanjen som nå er ute, kommer som følge av en kartlegging som er gjort av det norske kvinnelaget, med Maren Lundby i spissen.

– Jeg sendte ut melding til topp 30 i verdenscupen og spurte hvor mange som hadde lyst, forteller hun.

PpETcBuHdYY

REKORDHOLDER: Daniela Iraschko-Stolz er en av få kvinner som har hoppet skiflyging. Gjeldende verdensrekord på 200 meter satte hun i Kulm så langt tilbake som i 2003.

Foto: BARBARA GINDL / AFP

To sa nei

Det er de 21 som sa klart og tydelig ja som er med i videokampanken som nå er ute. To svarte at de var usikre, to sa at de ikke var klare for å hoppe skiflyging, mens fem ikke svarte.

– Poenget var å få fram hva de mest erfarne syntes, sier Lundby.

Hun ser at motstanderne kan bruke det som et motargument at «bare» 21 så langt har sagt klart ifra at de vil opp i mammutbakkene, men hun kjøper det ikke.

– Jeg synes ikke det er et argument i det hele tatt. Hvis det er 25 som vil hoppe, så er det bra for sporten. Vi vet at det er røft å hoppe skiflyging. Og det skal ikke være noe press på dem som ikke vil, sier Lundby, og påpeker:

– Det er ikke alle gutta som behøver å hoppe skiflyging heller.

Vil legge press på FIS

Det viste Marius Lindvik da han trakk seg fra vinterens VM i skiflyging, til tross for at han var på pallen i verdenscupen rett før mesterskapet. Lindvik følte seg ikke klar.

– Og det tenker jeg er helt greit. Skiflyging er ikke for alle. Man må føle seg klar, sier Lundby, som i aller høyeste grad gjør det.

Om mandagens kampanje får FIS til å endre oppfatning for førstkommende vinter er hun usikker på.

– Jeg håper at det skaper litt engasjement og at vi får med oss folket, rett og slett. At det kanskje kan legge litt press på dem som bestemmer. Det engasjere mange, det er ikke bare vi i Norge som ønsker dette, fastslår hun.

Siste nytt

 • Håndballen tror på OL-vaksine

  Håndballpresident Kåre Geir Lio har stor tro på at norske OL-utøvere reiser vaksinerte til Tokyo. Han mener IOCs tilbud om vaksinehjelp er en svært god ordning.

  Håndballpresident Lio sier han forstår at koronasituasjonen krever at ulike hensyn må vektes. Samtidig mener han det er gode argumenter for at det må finnes rom for å vaksinere Tokyo-farerne.

  – Koronasituasjonen er krevende for alle, og alle har sine behov. Det skjønner vi. I et fem års løp mot OL, der vi skal delta med 200 personer, kjenner jeg på at det blir mest riktig at disse (OL-troppen) av hensyn til seg selv, andre utøvere og arrangøren kan stille så i orden som mulig. Det tror jeg folk har forståelse for, sier Lio til NTB.

  Kåre Geir Lio
  Foto: Vidar Ruud
 • Ruud: – Ekstremt tøff motstander

  Casper Ruud (22) skal prøve å tukte italieneren Matteo Berrettini i semifinalen i Madrid Open i kveld.

  Ruud storspilte da han slo kasakhstaneren Alexander Bublik 7-5, 6–1 i fredagens kvartfinale i Madrid Open. 22-åringen er i form og har vært det en stund.

  I kveldens semifinale venter en gammel kjenning i form av Berrettini. Tre ganger har de møtt hverandre tidligere. Sist gang var i Roma Masters i 2020. Casper Ruud har vunnet to og tapt ett av møtene.

  – Han er en ekstremt tøff motstander. Vi har hatt noen tøffe kamper. Vi har møtt hverandre tre ganger, og alle har vært harde. Spesielt den siste i Roma i kvartfinalen i fjor. Da ble det 7-6 i siste sett. Det ble så jevnt som man kan få det, og jeg kom til min første semifinale. Jeg må være klar for nye og harde server og tenke på å returnere godt, sa Ruud til NTB etter kvartfinaleseieren mot Bublik.

  ATP Masters 1000 - Madrid Open
  Foto: Sergio Perez / Reuters
 • Ny Zuccarello-assist

  Minnesota Wild trengte overtid for å tukte tabelljumbo Anaheim Ducks 4-3 i nattens NHL-kamp.

  Mats Zuccarello noterte seg for én assist i kampen, hans 22. totalt, og fikk totalt 17.21 minutter på isen.

  Minnesota Wild er allerede klare for sluttspillet.

  zucca
  Foto: Andy Clayton-King / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal