Hopp til innhold

Lundby-kampanjen ingen skulle se: – Trodde vi slapp å bruke den

Maren Lundby og det norske kvinnelaget har i løpet av det siste året samlet inn videoer av 21 hoppere som krever å få hoppe skiflyging. Hun håpet i det lengste å slippe å bruke videoene til noe.

FDRWFyLlKrw

NY KAMP: Maren Lundby tok kampen for å få til storbakkerenn for kvinner i VM, og stakk selv av med gullet. Skiflyging er den neste store kampen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

21 hoppkvinner fra åtte land krever å få hoppe skiflyging i videokampanjen Maren Lundby la ut på Twitter mandag kveld.

Laster Twitter-innhold

Det gjorde hun etter at hoppkomiteen i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) lørdag sa nei til skiflygingsrenn for kvinner i Raw Air neste vinter.

– Dette er noe vi har jobbet med i et års tid, men som ikke ble publisert før nå. Vi trodde vi slapp å bruke den, sier Lundby til NRK.

Spurte verdens 30 beste

På FIS-kongressen i Hellas i 2018 opphevet FIS regelen om maksimal bakkestørrelse for kvinner. Siden da har det i teorien vært mulig å arrangere skiflygingsrenn også for kvinner.

Enn så lenge har regelendringen ført til en stor økning i antall storbakkerenn. Under VM i Oberstdorf fikk kvinnene for første gang hoppe i stor bakke i mesterskap. Maren Lundby, som hadde kjempet innbitt for at det skulle bli renn, ble historiens første storbakkemester.

Men heller ikke i 2021/22-sesongen får kvinnene slippe til i de aller største bakkene. Tyskland, Østerrike og Polen var blant nasjonene som stemte imot.

Kampanjen som nå er ute, kommer som følge av en kartlegging som er gjort av det norske kvinnelaget, med Maren Lundby i spissen.

– Jeg sendte ut melding til topp 30 i verdenscupen og spurte hvor mange som hadde lyst, forteller hun.

PpETcBuHdYY

REKORDHOLDER: Daniela Iraschko-Stolz er en av få kvinner som har hoppet skiflyging. Gjeldende verdensrekord på 200 meter satte hun i Kulm så langt tilbake som i 2003.

Foto: BARBARA GINDL / AFP

To sa nei

Det er de 21 som sa klart og tydelig ja som er med i videokampanken som nå er ute. To svarte at de var usikre, to sa at de ikke var klare for å hoppe skiflyging, mens fem ikke svarte.

– Poenget var å få fram hva de mest erfarne syntes, sier Lundby.

Hun ser at motstanderne kan bruke det som et motargument at «bare» 21 så langt har sagt klart ifra at de vil opp i mammutbakkene, men hun kjøper det ikke.

– Jeg synes ikke det er et argument i det hele tatt. Hvis det er 25 som vil hoppe, så er det bra for sporten. Vi vet at det er røft å hoppe skiflyging. Og det skal ikke være noe press på dem som ikke vil, sier Lundby, og påpeker:

– Det er ikke alle gutta som behøver å hoppe skiflyging heller.

Vil legge press på FIS

Det viste Marius Lindvik da han trakk seg fra vinterens VM i skiflyging, til tross for at han var på pallen i verdenscupen rett før mesterskapet. Lindvik følte seg ikke klar.

– Og det tenker jeg er helt greit. Skiflyging er ikke for alle. Man må føle seg klar, sier Lundby, som i aller høyeste grad gjør det.

Om mandagens kampanje får FIS til å endre oppfatning for førstkommende vinter er hun usikker på.

– Jeg håper at det skaper litt engasjement og at vi får med oss folket, rett og slett. At det kanskje kan legge litt press på dem som bestemmer. Det engasjere mange, det er ikke bare vi i Norge som ønsker dette, fastslår hun.

Siste nytt

 • 35-åringen sikret EM-bronse på spektakulært vis

  35 år gamle Yasmani Copello tok en sterk bronsemedalje på 400 meter hekk, der Kasten Warholm tok gull til slutt.

  Mens Warholm var overlegen, var det full kamp om medaljene bak ham. Copello valgte til slutt å sikre seg medalje på spektakulært vis, da han kastet seg over målstreken.

  – Jeg kastet meg over, for det var umulig for meg å ta igjen én meter, smiler 35-åringen i intervju med NRK.

  – Jeg er veldig fornøyd. Denne sesongen har vært veldig vanskelig, for jeg har hatt mange skader. Jeg har ikke trent bra. I eugene kløpte jeg ikke bra. Nå har jeg EM-medalje igjen, sier tyrkeren.

  Hopp
 • Medaljen glapp for Amalie Iuel

  Amalie Iuel stivnet på tampen på 400 meter hekk, og endte på femtplass. Tiden ble til slutt 55,32.

  Hun hang med i medaljekampen lenge, men det holdt akkurat ikke for 28-åringen.

  Men det er karrierebeste plassering i mesterskapssammenheng. Likevel var hun ikke nevneverdig fornøyd etter løpet.

  – Det er litt sånn småkjipt å se at gårsdagens tid hadde holdt til medalje, sier Iuel.

  Jeg løp og ga mitt beste, men det var ikke nok igjen på oppløpet, sier hun.

  Trener Leif Olav Alnes var imponert.

  – Det var kjempebra. Det er litt krevende i bane én. Jeg synes det er strålende, sier Alnes til NRK.

  Han tror at forsøket og det å løpe på innerste bane kan ha kostet litt. Men treneren forteller at de så på det positive før løpet.

  – Jeg tror Amalie kan bli en del bedre. Det er sånn at det hjelper å trene, hun er flink til det. Det er fint å se at det går an, sier han.

  Friidrett, EM i München
 • Casemiro klar for Manchester United

  Real Madrid-stjernen er klar for Manchester United. Det bekrefter United på sine nettsider. Kort tid senere bekrefter også Madrid overgangen.

  Klubben skriver at personlige betingelser, visum og medisinsk test gjenstår før overgangen er i boks.

  Klubben opplyser ikke om lengden i kontrakten til brasilianeren, men flere melder at den strekker seg over fire år, med opsjon på et femte år.

  Ifølge Sky Sports betaler Manchester United i overkant av 60 millioner euro (589 millioner kroner) for 30-åringen.

  Han kommer fra en utrolig Real Madrid-karriere, der han står med tre seriegull og fire titler i Mesterligaen

  Champions League Final - Liverpool v Real Madrid
  Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste