Hopp til innhold

Lundby hardt ut mot NRK-kommentator: – Respektløst

Ytringer fra NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt får Maren Lundby til å reagere sterkt. Saltvedt stusser selv over reaksjonene han får tilbake fra hoppleiren.

Hopplandslaget 2022/23

KRITISK: Maren Lundby er oppgitt over en kommentar fra NRKs Jan Petter Saltvedt.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det er denne kommentaren fra Saltvedt – publisert lørdag – som får hoppesset til å riste på hodet.

I innlegget fra NRKs sportskommentator, som er titulert med «Må du virkelig dette, Maren?», uttrykte han bekymringer før Lundbys comeback i verdenscupsirkuset denne helgen. I over ett år har skihopperen kjempet for å finne tilbake til «matchvekten», og vært ærlig om helseutfordringene hun har stått overfor.

Kommentaren fra Saltvedt får Lundby til å reagere.

– Jeg kan ikke si meg helt enig i det som legges frem. Det var lite innsikt i hvordan vi jobber, sier hun til NRK.

Fat Don't Fly Ski Jumping Olympics

I KONKURRANSE: Lundby i hoppbakken. Her fra februar 2021.

Foto: Raed Krishan / AP

Reagerer på uttalelser

I kommentaren problematiserer blant annet Saltvedt helseattestordningen i hoppsporten, sett opp mot Lundbys vei tilbake til konkurranse og uttalte utfordringer. Han mener attesten burde eksistert som i langrenn og kombinert.

Uttalelsene får Lundby til å stusse.

– Det er mulig vi ikke har en helt lik helseattest som langrenn og kombinert, men om det er noen som følges opp på det området, så er det nok oss. Jeg vil si at vi kanskje er det laget som har tettest oppfølgning av leger og ernæringsfysiologer. Vi er veldig godt ivaretatt og det er på ingen måte sånn at vi slippes ut i verdenscupen uansett hvordan ståa er.

Lundby er klar på at de blir fulgt opp og testet ofte, tross mangelen på en helseattest. Norske hoppere har ikke et krav om en slik attest.

– Hvis det er noen som er på ville veier vil det bli tatt tak i, sier hun.

Saltvedt mener på sin side at man fortsatt ikke har hørt ett vesentlig argument for at man ikke kan ha helseattester også i hopp.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIC / NRK

SVARER: NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIC / NRK

– At det norske hopplandslaget følger opp sine utøvere så nært og godt som både de selv og Olympiatoppen beskriver, bør mer enn noe annet være det beste argumentet for også å formalisere denne jobben gjennom en slik attest, sier han.

– Veldig mye feil

Men reaksjonene fra Lundby stopper ikke der. I kommentaren skriver Saltvedt at «i mellomtiden hadde hun vist frem det som kanskje var den egentlige normalversjon av seg selv (24) i Skal vi danse på TV 2.»

Det er hun uenig i.

– Jeg reagerte også på det med at min vekt i fjor var min normalvekt. Det er heller ikke riktig. Det var jo en reaksjon på det som hadde vært.

– Det var veldig mye feil, og derfor reagerte jeg veldig på det, påpeker hun.

Les også Må du virkelig dette, Maren?

Maren Lundby

– Respektløst

Lundby forteller at hun ikke har pratet med Saltvedt, og hevder han heller ikke har snakket med noen i miljøet om tingenes tilstand. Skihopperen mener det er liten grunn til bekymring og kaller kommentaren for respektløs.

– Jeg synes det er litt kjedelig og respektløst at vi får en sånn artikkel om et viktig tema og som overhodet ikke stemmer.

– Jeg presser meg på ingen måte ned i vekt nå, sier hun i intervjuet med NRK.

Hopplandslaget 2022/23

RETTER: – At jeg nå skal på en måte tyne meg eller presse meg ned i vekt, det er jo heller ikke riktig. Det er jo derfor jeg står her nå og sier at jeg er en del av en prosess som går sakte med sikkert fremover, sier Lundby.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Frustrasjonen støttes også av hoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen, som NRK også møtte under verdenscupåpningen i polske Wisla. Han beskriver deler av kommentarens innhold som et grovt overtramp og ønsker at Saltvedt burde trekke det tilbake.

Jeg reagerer på at en normalt veldig etterrettelig kommentator, som jeg har stor respekt for, velger å skrive om et tema som er ganske sensitivt for ganske mange uten å sette seg grundig inn i det.

Bråthen mener man burde være mye grundigere når man innhenter informasjon og opplever ordene som stigmatiserende.

Han putter en idrett i et dårlig lys, for det er jo det jeg opplever at han prøver å gjøre. Det går direkte på en utøver, som etter min mening har vært veldig åpen og tydelig på noen utfordringer.

Hopplandslaget er samlet i Holmenkollen. Her: Clas Brede Bråthen.

OPPGITT: – Det er ingenting i de forslagene eller eksemplene Saltvedt kommer med som ville løst situasjonen som Maren havnet i, sier Bråthen.

Foto: Javad Parsa / NTB

Bekymring for hoppsporten

Saltvedt ser ikke kritikken til Bråthen, og svarer følgende på reprimanden:

– Hvis han skal kalle noe et «overtramp», bør han i hvert fall ta seg bryet å lese gjennom hva jeg har skrevet før han prøver seg. Alt annet er det virkelig respektløse i slike sammenhenger. Jeg ville aldri vurdert å definere en idealvekt for noen, inkludert Maren Lundby. Det skal få være hennes helt eksklusive privilegium, sier han og fortsetter:

– Jeg omtalte noe som «kanskje var en normalvekt», som nødvendigvis er noe helt annet. Og ikke annet enn en akkurat så vag antagelse som det faktisk står skrevet. At Maren Lundby selv reagerer på formuleringene, har jeg en mye større respekt for.

Les også Lundby vil endre vektreglar: – Rart det har så mykje å seie

Hopplandslaget 2022/23

Saltvedts bekymring er generell for hoppsporten og hvilke utfordringer man har når det gjelder vektpress med det nåværende reglement, forteller han.

Han legger til at han har tatt utgangspunkt i Maren Lundbys egen fortelling om dette fra i fjor – og hennes egne uttalelser om hvor krevende veien tilbake er.

– Derfor synes jeg mest av alt det er synd at dette ikke kan gi en ny åpenhet for en reell diskusjon rundt disse spørsmålene.

– Selvsagt har jeg snakket med flere relevante medisinske fagpersoner rundt disse spørsmålene. Og like selvsagt er det en diskusjon som bør involvere både våre beste hoppere, som er de direkte berørte, og dets ledelse, legger han til.

Saltvedt vil likevel gi Bråthen rett i én vesentlig ting:

– Dette er et sensitivt tema. Men den berøringsangsten Bråthen oppfordrer til her, trodde jeg Maren Lundby hadde klart å bevege oss forbi én gang for alle. Hun har flyttet grenser for åpenhet slik ingen andre har. Og det burde omfavnes.

Lundby kom seg til finaleomgangen i begge konkurransene i comebacket på den internasjonale scenen i Wisla.

Siste nytt

  • Kofstad med vill opphenting og banerekord i India

    Espen Kofstad spilte fantastisk golf på 2. runde på europatouren i New Delhi. Han ser ut til å klare cuten i turneringen tross torsdagens skrekkstart.

    Nordmannen gikk fra ni slag over par (81) torsdag til å sette banerekord og trolig spille seg over cutgrensen med en 62-runde fredag.

    – Jeg skjelver fortsatt litt. Det var bare utrolig i dag. Alt satt. Jeg traff på så mange putter. Det har vært litt av en dag, sier Kofstad til arrangøren.

    Han kunne knapt tro det selv etter å ha startet dagen på 141.-plass av de 144 startende i turneringen i Indias hovedstad.

    Suksessen på 2. runde gjør høyst sannsynlig at Kofstad er klar for spill også lørdag og søndag. Det fører til at han må endre reiseplaner for andre gang på kort tid.

    – Jeg endret flybillettene mine i går slik at jeg kunne reise hjem i morgen. Så jeg må endre dem igjen, sier nordmannen.

    62-runden er rekord på DLF Golf and Country Club i New Delhi, melder arrangøren.

    I skrivende stund ligger Kofstad akkurat over cutgrensen med ett slag under par totalt. En rekke spillere har imidlertid til gode å fullføre sine runder før feltet deles i to.

    Japaneren Keita Nakajima leder turneringen i den indiske hovedstaden så langt. Han har gått de to første rundene på totalt 14 slag under par. (NTB)

    Espen Kofstad
    Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
  • City-duo mister Arsenal-kampen

    Manchester Citys forsvarsspillere Kyle Walker og John Stones mister begge søndagens storkamp mot Arsenal. For Arsenal kjemper en nøkkeltrio mot klokken.

    Både Walker og Stones pådro seg skader i løpet av landslagssamlingen, og City-manager Pep Guardiola sa på fredagens pressekonferanse at duoen ikke blir klare til møte mot Arsenal.

    Samtidig fortalte Guardiola at Kevin De Bruyne og Ederson trolig er tilgjengelig til kampen etter litt skaderusk.

    På Arsenal-manager Mikel Arteta sin pressekonferanse, fortalte spanjolen at trioen Bukayo Saka, Gabriel Martinelli og Gabriel Magalhães er usikker til kampen.

    – De har ikke trent ennå, men vi har en treningsøkt i morgen, så det er en sjanse for at de kan være med, sier Arteta.

    Kun ett poeng skiller fra Arsenal og Liverpool ned Manchester City når ti serierunder gjenstår av Premier League-sesongen.

    Liverpool tar imot Brighton klokken 15:00 søndag, før Manchester City får besøk av Arsenal kl. 17:30.

    John Stones og Kyle Walker
    Foto: Jason Cairnduff / Reuters
  • Leicester-smell - tetter seg til i opprykkskampen

    Leicesters svake form fortsetter på nivå to i England. Fredag ble det 0-1-tap borte mot Bristol, og i løpet av kvelden kan de miste den direkte opprykksplassen for første gang siden september.

    Etter forrige sesongs nedrykk fra Premier League, har Leicester stort sett toppet tabellen i Mesterskapsserien hele denne sesongen.

    Én seier på de siste seks seriekampene har imidlertid ført til at tabelltoppen er mistet til Leeds med åtte serierunder igjen.

    I tillegg er det bare ett poeng ned til Ipswich på tredjeplass, før de møter Blackburn borte klokken 18:30 fredag.

    Om Ipswich vinner den kampen vil de sende Leicester utenfor de to øverste plassene for første gang siden 5. serierunde som ble spilt i september. Ipswich vil riktignok ha én kamp mer spilt enn Leicester etter fredagens kamper.

    De to øverste lagene etter 46 serierunder rykker direkte opp til Premier League, mens lag tre til seks spiller opprykkskvalifisering om den siste opprykksplassen.

    FA Cup - Quarter Final - Chelsea v Leicester City
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal