Hopp til innhold

Lundby hardt ut mot hopplegende – hevder han ikke ville støtte kampanje

Maren Lundby (27) reagerte med vantro da flere hopprofiler ikke ville delta i kampanjen for kvinners deltakelse i skiflyging. Gregor Schlierenzauer har en annen versjon av historien.

Maren Lundby og Gregor Schlierenzauer

OPPGITT: Maren Lundby har kjempet en lang kamp for kvinners rettigheter i hoppsporten. På veien har hun møtt angivelig motstand fra blant annet Gregor Schlierenzauer.

Foto: Terje Bendiksby/Alexander Klein / NTB/AFP Photo

De mente ikke at vi burde hoppe der, fordi vi ikke er gode nok, rett og slett. Det er sårende å høre sånt, sier Lundby til NRK.

Nylig kunne Maren Lundby og resten av verdenseliten i kvinnehopp juble for en seier det fra norsk side har vært kjempet hardt for i mange år: Fra og med neste sesong får også kvinnene delta i skylflyningskonkurranser internasjonalt.

For kort tid siden var det utenkelig.

Forslaget har nemlig møtt stor motstand fra flere hold. I et intervju med NRK hevder Lundby at flere hopprofiler ikke ønsket å bidra til likestilling i sporten.

Maren Lundby

KJEMPET SAMMEN: Maren Lundby og landslagssjef Clas Brede Bråthen kunne juble for Det internasjonale Skiforbundets (FIS) avgjørelse om å la kvinnene konkurrere i skiflyging tidligere i år.

Foto: Andreas Hagen / NRK

– Det er sårende

Med Lundby i spissen, bidro flere hoppere i en videokampanje i fjor som krevde at kvinner skulle få delta skiflygingskonkurranser internasjonalt. Håpet var at flere mannlige utøvere også skulle delta i kampanjen.

Det skulle vise seg å ikke være så lett.

Hopplandslaget

SKUFFET: Maren Lundby.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vi fant ut at det ikke var så mange som ville støtte saken. Det var egentlig bare Halvor Egner Granerud som vi spurte, som var vår største profil her i Norge – hele det norske landslaget støttet jo det. Så spurte vi en del utenlandske, men der var det ikke like lett, forteller Lundby.

I en ny bok om Maren Lundby, som slippes 18. august, avslører hoppesset og forfatter Silje Bråthen at Lundby fikk blankt nei fra enkelte – som svarte at de ikke hadde lyst til å bidra.

De mente ikke at vi burde hoppe der, fordi vi ikke er gode nok, rett og slett. Det er sårende å høre sånt.

Hvem var disse utøverne?

Vi hadde jo Gregor Schlierenzauer, som er den mestvinnende hopperen på herresiden, som nå har lagt opp. Han mente at vi rett og slett ikke er gode nok, og at han ikke ville støtte den saken, mener hun.

Hva synes du om det?

Nei, det synes jeg er dårlig. Jeg ble veldig skuffa over holdningen fra våre utenlandske venner. Det forklarer kanskje litt hvordan det er i de nasjonene. De har ledere som kanskje sier «jentene skal i hvert fall ikke hoppe skiflyging».

Schlierenzauer slår tilbake

Schlierenzauer selv sier til NRK at han aldri har sagt at kvinner generelt ikke bør få delta i skiflyging, men at det må skje til riktig tid, og når det er nok bredde i toppen til at det er mange nok som er klare for utfordringen.

– Jeg har alltid sagt at jeg virkelig ønsker å se kvinner i skiflyging, men timing må være riktig. Etter min mening tror jeg at det er 20 kvinner som både kan takle og nyte de store bakkene, og selvfølgelig er Maren én av dem, skriver han i en e-post til NRK.

Gregor Schlierenzauer

PROFIL: Gregor Schlierenzauer er en av tidenes beste skihoppere. Østerrikeren kan blant annet vise til seks VM-gull og to sammenlagtseire i verdenscupen.

Foto: Kerstin Joensson / AP

Østerrikeren understreker at han har stor respekt for Lundby, og at han gleder seg til å se lange og trygge hopp den kommende sesongen.

– Jeg setter stor pris på at hoppidretten vokser, og særlig på kvinnesiden, sier Schlierenzauer, før han kaster ballen tilbake til Lundby:

– Hun kan ringe meg når som helst.

– Klarer ikke å forstå

Lundby sier at hun ikke har snakket med Schlierenzauer om hendelsen i ettertid. Hopplegendens hjemland, Østerrike, har også vært en av nasjonene som har holdt igjen i kampen om kvinners deltakelse i skyflyging. Det skjønner Lundby lite av.

Lundby i 2021

STA: Lundby ga seg ikke.

Foto: Lise Åserud / NTB

Jeg vet faktisk ikke. Det er liksom... Nei, jeg klarer ikke å forstå det. Hvis du ser tilbake på skiflyging fra 80-tallet, de slo seg i hjel på en måte. Det var ingen som satte spørsmålstegn ved det. Jeg sier ikke at vi hadde slått oss i hjel heller. Utstyret er såpass mye bedre og alt er mye tryggere nå. Det føles som at det er fordi skyflyging er for herrer. Det er det tøffeste, og vi kan ikke ta fra dem det. Det er litt sånn det føles.

27-åringen sier de var i kontakt med flere store navn i forbindelse med kampanjen. I tillegg til aktive profiler, tok de også kontakt med andre «legender» i sporten.

Siste nytt

  • Kofstad med vill opphenting og banerekord i India

    Espen Kofstad spilte fantastisk golf på 2. runde på europatouren i New Delhi. Han ser ut til å klare cuten i turneringen tross torsdagens skrekkstart.

    Nordmannen gikk fra ni slag over par (81) torsdag til å sette banerekord og trolig spille seg over cutgrensen med en 62-runde fredag.

    – Jeg skjelver fortsatt litt. Det var bare utrolig i dag. Alt satt. Jeg traff på så mange putter. Det har vært litt av en dag, sier Kofstad til arrangøren.

    Han kunne knapt tro det selv etter å ha startet dagen på 141.-plass av de 144 startende i turneringen i Indias hovedstad.

    Suksessen på 2. runde gjør høyst sannsynlig at Kofstad er klar for spill også lørdag og søndag. Det fører til at han må endre reiseplaner for andre gang på kort tid.

    – Jeg endret flybillettene mine i går slik at jeg kunne reise hjem i morgen. Så jeg må endre dem igjen, sier nordmannen.

    62-runden er rekord på DLF Golf and Country Club i New Delhi, melder arrangøren.

    I skrivende stund ligger Kofstad akkurat over cutgrensen med ett slag under par totalt. En rekke spillere har imidlertid til gode å fullføre sine runder før feltet deles i to.

    Japaneren Keita Nakajima leder turneringen i den indiske hovedstaden så langt. Han har gått de to første rundene på totalt 14 slag under par. (NTB)

    Espen Kofstad
    Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
  • City-duo mister Arsenal-kampen

    Manchester Citys forsvarsspillere Kyle Walker og John Stones mister begge søndagens storkamp mot Arsenal. For Arsenal kjemper en nøkkeltrio mot klokken.

    Både Walker og Stones pådro seg skader i løpet av landslagssamlingen, og City-manager Pep Guardiola sa på fredagens pressekonferanse at duoen ikke blir klare til møte mot Arsenal.

    Samtidig fortalte Guardiola at Kevin De Bruyne og Ederson trolig er tilgjengelig til kampen etter litt skaderusk.

    På Arsenal-manager Mikel Arteta sin pressekonferanse, fortalte spanjolen at trioen Bukayo Saka, Gabriel Martinelli og Gabriel Magalhães er usikker til kampen.

    – De har ikke trent ennå, men vi har en treningsøkt i morgen, så det er en sjanse for at de kan være med, sier Arteta.

    Kun ett poeng skiller fra Arsenal og Liverpool ned Manchester City når ti serierunder gjenstår av Premier League-sesongen.

    Liverpool tar imot Brighton klokken 15:00 søndag, før Manchester City får besøk av Arsenal kl. 17:30.

    John Stones og Kyle Walker
    Foto: Jason Cairnduff / Reuters
  • Leicester-smell - tetter seg til i opprykkskampen

    Leicesters svake form fortsetter på nivå to i England. Fredag ble det 0-1-tap borte mot Bristol, og i løpet av kvelden kan de miste den direkte opprykksplassen for første gang siden september.

    Etter forrige sesongs nedrykk fra Premier League, har Leicester stort sett toppet tabellen i Mesterskapsserien hele denne sesongen.

    Én seier på de siste seks seriekampene har imidlertid ført til at tabelltoppen er mistet til Leeds med åtte serierunder igjen.

    I tillegg er det bare ett poeng ned til Ipswich på tredjeplass, før de møter Blackburn borte klokken 18:30 fredag.

    Om Ipswich vinner den kampen vil de sende Leicester utenfor de to øverste plassene for første gang siden 5. serierunde som ble spilt i september. Ipswich vil riktignok ha én kamp mer spilt enn Leicester etter fredagens kamper.

    De to øverste lagene etter 46 serierunder rykker direkte opp til Premier League, mens lag tre til seks spiller opprykkskvalifisering om den siste opprykksplassen.

    FA Cup - Quarter Final - Chelsea v Leicester City
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal