Hopp til innhold

Lundby hardt ut mot hopplegende – hevder han ikke ville støtte kampanje

Maren Lundby (27) reagerte med vantro da flere hopprofiler ikke ville delta i kampanjen for kvinners deltakelse i skiflyging. Gregor Schlierenzauer har en annen versjon av historien.

Maren Lundby og Gregor Schlierenzauer

OPPGITT: Maren Lundby har kjempet en lang kamp for kvinners rettigheter i hoppsporten. På veien har hun møtt angivelig motstand fra blant annet Gregor Schlierenzauer.

Foto: Terje Bendiksby/Alexander Klein / NTB/AFP Photo

De mente ikke at vi burde hoppe der, fordi vi ikke er gode nok, rett og slett. Det er sårende å høre sånt, sier Lundby til NRK.

Nylig kunne Maren Lundby og resten av verdenseliten i kvinnehopp juble for en seier det fra norsk side har vært kjempet hardt for i mange år: Fra og med neste sesong får også kvinnene delta i skylflyningskonkurranser internasjonalt.

For kort tid siden var det utenkelig.

Forslaget har nemlig møtt stor motstand fra flere hold. I et intervju med NRK hevder Lundby at flere hopprofiler ikke ønsket å bidra til likestilling i sporten.

Maren Lundby

KJEMPET SAMMEN: Maren Lundby og landslagssjef Clas Brede Bråthen kunne juble for Det internasjonale Skiforbundets (FIS) avgjørelse om å la kvinnene konkurrere i skiflyging tidligere i år.

Foto: Andreas Hagen / NRK

– Det er sårende

Med Lundby i spissen, bidro flere hoppere i en videokampanje i fjor som krevde at kvinner skulle få delta skiflygingskonkurranser internasjonalt. Håpet var at flere mannlige utøvere også skulle delta i kampanjen.

Det skulle vise seg å ikke være så lett.

Hopplandslaget

SKUFFET: Maren Lundby.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vi fant ut at det ikke var så mange som ville støtte saken. Det var egentlig bare Halvor Egner Granerud som vi spurte, som var vår største profil her i Norge – hele det norske landslaget støttet jo det. Så spurte vi en del utenlandske, men der var det ikke like lett, forteller Lundby.

I en ny bok om Maren Lundby, som slippes 18. august, avslører hoppesset og forfatter Silje Bråthen at Lundby fikk blankt nei fra enkelte – som svarte at de ikke hadde lyst til å bidra.

De mente ikke at vi burde hoppe der, fordi vi ikke er gode nok, rett og slett. Det er sårende å høre sånt.

Hvem var disse utøverne?

Vi hadde jo Gregor Schlierenzauer, som er den mestvinnende hopperen på herresiden, som nå har lagt opp. Han mente at vi rett og slett ikke er gode nok, og at han ikke ville støtte den saken, mener hun.

Hva synes du om det?

Nei, det synes jeg er dårlig. Jeg ble veldig skuffa over holdningen fra våre utenlandske venner. Det forklarer kanskje litt hvordan det er i de nasjonene. De har ledere som kanskje sier «jentene skal i hvert fall ikke hoppe skiflyging».

Schlierenzauer slår tilbake

Schlierenzauer selv sier til NRK at han aldri har sagt at kvinner generelt ikke bør få delta i skiflyging, men at det må skje til riktig tid, og når det er nok bredde i toppen til at det er mange nok som er klare for utfordringen.

– Jeg har alltid sagt at jeg virkelig ønsker å se kvinner i skiflyging, men timing må være riktig. Etter min mening tror jeg at det er 20 kvinner som både kan takle og nyte de store bakkene, og selvfølgelig er Maren én av dem, skriver han i en e-post til NRK.

Gregor Schlierenzauer

PROFIL: Gregor Schlierenzauer er en av tidenes beste skihoppere. Østerrikeren kan blant annet vise til seks VM-gull og to sammenlagtseire i verdenscupen.

Foto: Kerstin Joensson / AP

Østerrikeren understreker at han har stor respekt for Lundby, og at han gleder seg til å se lange og trygge hopp den kommende sesongen.

– Jeg setter stor pris på at hoppidretten vokser, og særlig på kvinnesiden, sier Schlierenzauer, før han kaster ballen tilbake til Lundby:

– Hun kan ringe meg når som helst.

– Klarer ikke å forstå

Lundby sier at hun ikke har snakket med Schlierenzauer om hendelsen i ettertid. Hopplegendens hjemland, Østerrike, har også vært en av nasjonene som har holdt igjen i kampen om kvinners deltakelse i skyflyging. Det skjønner Lundby lite av.

Lundby i 2021

STA: Lundby ga seg ikke.

Foto: Lise Åserud / NTB

Jeg vet faktisk ikke. Det er liksom... Nei, jeg klarer ikke å forstå det. Hvis du ser tilbake på skiflyging fra 80-tallet, de slo seg i hjel på en måte. Det var ingen som satte spørsmålstegn ved det. Jeg sier ikke at vi hadde slått oss i hjel heller. Utstyret er såpass mye bedre og alt er mye tryggere nå. Det føles som at det er fordi skyflyging er for herrer. Det er det tøffeste, og vi kan ikke ta fra dem det. Det er litt sånn det føles.

27-åringen sier de var i kontakt med flere store navn i forbindelse med kampanjen. I tillegg til aktive profiler, tok de også kontakt med andre «legender» i sporten.

Sportsnyheter

Erling Braut Haaland, Manchester City

Haaland fikk kjeft etter superdebuten: – Pass på språket

Presset var enormt, men Erling Braut Haaland (22) fikk en drømmedebut for Manchester City. Etterpå ble han irrettesatt for banning.

Siste nytt

 • VIF-opptur fortsetter etter seier mot Aalesund

  Odin Thiago Holm (19) og Osame Sahraoui (21) tok ansvar og satte fyr på kampen da Vålerenga slo Aalesund 4-0 på hjemmebane i Eliteserien søndag kveld.

  Vålerenga hadde lenge trøbbel med å bryte ned et lavtliggende Aalesund-lag i Oslo, og et blokkert skuddforsøk fra Osame Sahraoui var det nærmeste de blåkledde kom nettsus mot den oransje forsvarsveggen før pause.

  I det klokken bikket 60 minutter løsnet det for hovedstadslaget. To minutter senere økte Osame Sahraoui ledelsen med en perle av et skudd.

  Derfra og ut ble søndagens kamp en eneste stor parademarsj for Dag-Eilev Fagermos gutter. De blåkledde fortsetter med det sin strålende form i Eliteserien, og Oslo-laget står nå med fem strake seirer i serien for første gang siden 2010-sesongen.

  Vålerenga rykker med det opp på en sjetteplass i Eliteserien. (NTB/NRK)

  Eliteserien i fotball 2022: Vålerenga - Aalesund
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Dommeren ut mot ballguttene

  Dommer Svein Oddvar Moen går hardt ut mot noen av ballguttene på Åråsen på grunn av språkbruk etter kveldens 1–1-kamp mellom Lillestrøm og Tromsø. Hjemmefansen var tidvis svært lite imponerte over dømmingen, noe som kan ha smittet over på ballguttene.

  – Altså vi som dommere vi tåler å få masse vi, det er ikke det det handler om. Men det er ikke greit at det står tolv-, tretten-, fjorten- og femtenåringer som er ballgutter i kampen, og kaster seg på og bruker ord som ikke skal komme ut av deres munn i den alderen, sier han til NRK.
  – Det var ballgutter som meldte til deg?
  – Ja. Så det kommer vi til å ta videre med Lillestrøm, fordi sånn ønsker vi ikke å ha det. Jeg skal hvert fall si et ord om det inn til Fotballforbundet fordi nå har vi veldig fokus på dette.

  Medie- og kommunikasjonsansvarlig i LSK, Morten Stokstad, skriver følgende om hendelsen i en sms til NRK:

  – Det er riktig at noen av ballguttene ble revet med og kastet seg på publikums mishagsytringer mot dommertrioen. De fikk umiddelbart beskjed om at det ikke er greit, og de kommer helt sikkert ikke til å gjøre noe sånt igjen. Samtidig er dette snakk om 12-13 år gamle gutter som er engasjerte og glade i klubben sin, så vi tenker vel at dette ikke er verdens største sak, selv om det selvsagt ikke skal skje, skriver han.

  Dommer Svein Oddvar Moen
  Foto: Thomas Hagajore Fosse / NRK
 • Deilas Standard Liège tok sesongens første seier

  Ronny Deila og hans Standard Liège slo Cercle Brugge 2-0 i den belgiske toppdivisjonen i fotball søndag. Det var nordmannens første seier som trener for laget.

  Liège-laget sesongåpnet med uavgjort og tap foran søndagens duell mot Cercle. Selim Amallah ble avgjørende med to scoringer før pause.

  Aron Dønnum, som foran sesongen var tilbake i Deilas klubb etter utlånet til Vålerenga, har startet alle tre kampene under sin gamle VIF-sjef.

  Standard Liège ligger på 8.-plass etter tre serierunder. Det skiller to poeng opp til serieleder OH Leuven som har én kamp mindre spilt. (NTB)

  MLS Cup Preview Soccer
  Foto: Chris Szagola / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste