NRK Meny
Normal

Lundby blir ikke prøvehopper i Vikersund: – Det er min avgjørelse

Maren Lundby dropper prøvehopper-planene i Vikersund, men understreker at hun kunne gjort det hvis hun selv ville.

Maren Lundby

BLIR IKKE PRØVEHOPPER: Maren Lundbys debut i skyflyging blir ikke i Vikersund denne sesongen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Det er en helhetsvurdering. Jeg føler meg ferdig med sesongen nå, og bestemte meg derfor for å vente, sier Maren Lundby til NRK.

Avgjørelsen om å droppe å være prøvehopper i skiflygingsbakken ble tatt søndag - etter 3. plassen i verdenscupavslutningen i Holmenkollen. Og den var Lundbys egen beslutning.

– Det er min avgjørelse. Det har hele tiden vært opp til meg også, om jeg skulle hoppe eller ikke, understreker Lundby.

– Det hadde nok gått helt fint om jeg hadde hoppet. Men med hensyn til hele pakka, så følte jeg at jeg hadde bedre utbytte av å trene og forberede meg til en ny sesong, sier hun.

Lysten til å hoppe i Vikersund er imidlertid ikke blitt noe mindre.

– Jeg er fortsatt litt delt, selv om jeg har bestemt meg for å ikke hoppe. Jeg har veldig lyst, men håper det heller kommer flere muligheter i årene fremover, sier hun.

– Ble en kvinnesak

Lundby innrømmer også at firedagersregelen i Vikersund spilte inn i avgjørelsen. Den sier at en prøvehopper må være tilgjengelig i fire dager.

Maren Lundby

AVSLUTTET SESONGEN: Maren Lundby hoppet til en ny pallplass i søndagens verdenscuprenn i Holmenkollen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Å være prøvehopper i verdens største hoppbakke i fire dager etter en lang sesong krever sitt, sier hun.

Lundby avslørte tidligere vinter sin drøm om å krysse 200 meter i Vikersund, og saken fikk fort stor oppmerksomhet i norske medier.

Mye mer oppmerksomhet enn det Lundby hadde trodd. Eller likt.

– Det var ikke helt slik jeg så for meg at det skulle bli. Jeg ønsker å gjøre det for å utfordre meg selv, og å klare å hoppe over 200 meter. Men det ble veldig mye fokus på at det var en kvinnesak. Det var ikke helt der jeg sto, sier Lundby.

Kvinnene får ikke konkurrere i skiflyging, men rennarrangøren var positive til å slippe til Lundby som prøvehopper.

– «Kjønnsdiskrimineringskortet»

Det samme var i utgangspunktet landslagsledelsen, men de fryktet prøvehoppingen ville tappe henne for unødige mye krefter. Sportssjef Clas Brede Bråthen var også oppgitt over at flere i debatten spilte inn «kjønnsdiskrimineringskortet».

– Folk henger seg opp i populistiske ting for å få overskrifter. De kaller det diskriminering og alt mulig. Jeg noterer et voldsomt engasjement fra folk som jeg tror aldri har vært på et jentehopprenn engang. Still på jentehopprenn, fremfor å sitte på Facebook og hyle og skrike, sa Bråthen.

Lundby håper også engasjementet rundt saken betyr at folk bryr seg om kvinnehopping.

– Jeg håper det er fordi de ser at også vi kan hoppe langt på ski. Hvis dette har fått de til å få opp øynene for kvinnehopping, så er det veldig bra, sier Lundby.

Siste nytt

 • Lance Armstrong inngår forlik

  Lance Armstrong inngår forlik på 5 millioner dollar for å unngå rettssak i mai, der han ville ha risikert å måtte betale 100 millioner dollar til myndighetene. Det melder amerikanske medier sent torsdag kveld norsk tid, skriver NTB.

  Lance Armstrong
  Foto: Thao Nguyen / AP
 • Chelsea nærmer seg Tottenham

  Chelsea slo Burnley 2-1 på bortebane, og med tre poeng knappet de inn på Tottenham og den viktige fjerdeplassen. Med fire kamper igjen har Chelsea fem poeng opp til byrivalen. Kampen mellom Leicester og Southampton endte 0-0.

  FBL-ENG-PR-BURNLEY-CHELSEA
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier. Rosenborg slo Trygg/Lade 4-2.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal