Lovet å videreføre arven til Kobe Bryant – åtte måneder senere fullførte han løftet

Da Kobe Bryant døde i en helikopterulykke i januar, ga LeBron James et løfte til den avdøde legenden. I natt løftet NBAs største stjerne Lakers første tittel siden Bryant førte englebyen til himmels for ti år siden.

Lebron James med NBA og Finals MVP-troféene

FØRSTE LAKERS-TRIUMF: LeBron James tok sin første tittel i Lakers-uniform.

Foto: Kim Klement / Reuters

26. januar døde Kobe Bryant, datteren Gianna Bryant og syv andre i et helikopter krasj som rystet hele verden. To dager senere kom LeBron James med et løfte om å viderebringe Bryants arv i Lakers-trøya, i natt oppfylte han løftet sitt da han sikret Lakers-tittel nummer 17.

Med 28 poeng, 10 returer og 14 målgivende var James den store spilleren da Lakers endelig senket hans gamle lag Miami Heat i den sjette finalekampen.

Hall of Fame Bryant Induction Basketball

LAKERS-LEGENDE: Kobe Bryants er synonymt med Los Angeles Lakers etter han tilbrakte 20 år i klubben og vant fem NBA-titler.

Foto: Jae C. Hong / AP

– Å vinne for et historisk lag som Lakers, er ikke noe du kan sammenligne med. Du vet alltid hva du gjør dette for. Jeg er stolt av å være en «Laker», sier James.

– Etter tragedien har vi tenkt at vi ville vinne for han, og ikke gjøre han skuffet. Han var som en storebror for oss alle. Vi gjorde dette for han, sa Lakers andre store stjerne, Anthony Davis, etter kampen.

– Jeg var at han ser ned på oss og er stolt.

Etter fire og en halv måneds pause fra sesongen ble sesongen avgjort i Disneyland i Orlando. Helt siden 22. juli har spillerne oppholdt seg i «boblen», hvor de har måtte være borte fra familie og venner. Det gjorde årets sesong helt spesiell, forklarer James.

– Alle titler er spesielle og har noe eget ved seg. Årets sesong, både på og utenfor banen har vært annerledes, men det gjør den ikke mindre verdt. Jeg tror vi alle lever for dette øyeblikket hvor vi når målet vi har satt oss, sa James på pressekonferansen etter kampen.

LeBron James under kamp 4

Lebron James tok sin fjerde tittel i karrieren. Sammen med lagkamerat Danny Green er han den første til å vinne med tre forskjellige lag.

Foto: Mark J. Terrill / AP

Historisk

17 år etter James entret ligaen som den mest dekkede førsteårsspilleren, med de høyeste forventningene noensinne, løftet han sin fjerde NBA-tittel, med sitt tredje lag.

Sammen med lagkamerat Danny Green, er han den første til å vinne med tre forskjellige NBA-lag.

Diskusjonene hagler i amerikanske sportsprogrammer om han er bedre enn Michael Jordan var i sin tid, og da tidenes beste spiller.

– Han er den beste basketspilleren som universet har sett, sa Lakers-trener Frank Vogel etter kampen.

Jordan har flere titler med seks, mens James har flere poeng i sluttspillet og nådd finalen flere ganger med ti turer så langt i karrieren.

Diskusjonene går i det uendelige, selv så virker det som de ikke er så opptatt av det, i hvert fall i det offentlige.

Laster Twitter-innhold

Unikumet LeBron

James kom inn i ligaen i 2003 sammen med andre superstjerner som Dwayne Wade, Chris Bosh og Carmelo Anthony. Av de tre er det kun Anthony som fortsatt spiller i ligaen, men det kun som en reserve fra benken til Portland Trail Blazers.

Resten har pensjonert seg, og de siste årene var det ingen av dem som var i nærheten av å holde det samme superstjerne-nivået de presterte da de var i 20-årene.

James derimot ble stemt frem som nummer to i kåringen av ligaens beste spiller i årets sesong, noe han var svært misfornøyd med, og både vant NBA-tittelen og ble stemt frem som finalens viktigste spiller.

35-åringens fysikk er unik. Han er over to meter og veier mer enn 110 kilo, men har fortsatt en sjelden hurtighet og fleksibilitet. Men det er ikke bare ren genetikk som har holdt atleten LeBron James i verdenstoppen av sitt yrke så lenge.

Det er rapportert at han bruker millioner av kroner på helsen sin hvert år. Pengene går blant annet til behandlinger som kryoterapi.

Cyroterapi i Tyskland.

KRYOTERAPI: Er en behandling som bruker flytende nitrogen helt nede i -130°C for å restituere kroppen. Illustrasjonsbilde fra Tyskland.

Foto: Karl-josef Hildenbrand / AP

Siste nytt

 • Eliteserieavslutningen flyttet

  Siste serierunde i Eliteserien flyttes fra 19. til 22. desember, som følge av de utsatte kampene til Odd mot Sandefjord og Strømsgodset.

  Lørdag ble det kjent at en Odd-spiller hadde testet positivt på covid-19. Dermed ble søndagens kamp mot Sandefjord og onsdag mot Godset flyttet.

 • Superinnbytter Cavani fikset seier

  Southampton ledet 2-0 til pause etter en sterk første omgang og blant annet en flott frisparkscoring av James Ward-Prowse.

  Ole Gunnar Solskjær svarte med å sette inn Edinson Cavani i pausen. Det var et sjakktrekk av nordmannen. 33-åringen endret kampen nærmest på egenhånd med en strålende andre omgang på Englands sørkyst.

  Cavani hadde først målgivende da Bruno Fernandes scoret i sin femte bortekamp på rad. Kvarteret før slutt var rollene snudde da Cavani styrte et skudd fra Fernandes i mål med hodet.

  På overtid var uruguyaneren igjen på plass og headet inn det avgjørende målet til en sterk borteseier.

  Cavani-jubel
  Foto: Mike Hewitt / Reuters
 • Messi hyllet Maradona

  Det ble helt stille på Camp Nou da Barcelonas Lionel Messi tok av seg drakta og viste fram en klassisk Maradona-trøye etter å ha scoret et praktmål i 4-0-seieren over Osasuna.

  Drakten var en gammel Newell Old Boys-trøye med nummer ti på, en klubb både Messi og Maradona har et forhold til. De to er Argentinas store helter på fotballbanen, med Messi som den naturlige arvtakeren etter legenden Maradona som døde onsdag.

  Messi ble stående i flere sekunder med hendene hevet til himmelen mens han så opp i en sterk gest til sin avdøde landsmann.

  Lionel Messi
  Foto: ALBERT GEA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal