Hopp til innhold

Løperlegendens råd: – Du må skape din egen motgang

Sebastian Coe (65) vant alt som vinnes kan som mellomdistanseløper. Nå gir han sitt beste motivasjonsråd til gullgrossisten Jakob Ingebrigtsen (21).

Sebastian Coe, Jakob Ingebrigtsen

STORHETER: Sebastian Coe og Jakob Ingebrigtsen slo av en prat etter drømmemila på Bislett i juni.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Den 21 år gamle sensasjonen fra Sandnes har allerede en forbløffende medaljefangst.

Denne uka gjentok han bragden med å ta EM-gull på både 1500 og 5000 meter i München. For noen uker siden sikret han VM-sølv og VM-gull på de samme distansene.

Athletics: European Championships - Day 4

NY DOBBEL: Jakob Ingebrigtsen står nå med fire EM-gull.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Med OL-gullet fra Tokyo for to år siden har Jakob Ingebrigtsen nå tatt et nytt steg mot tidenes beste mellomdistanseløpere.

– Han er stor. Han er stor. Å snakke om en fjerde europeisk tittel når du er 21 år gammel, er ekstraordinært, sier Sebastian Coe til NRK.

Jeg tror jeg var rundt 27 år da jeg vant min første europeiske tittel, så han er i samme selskap som en håndfull virkelig historiske utøvere, fortsetter han.

«Rastløst nysgjerrig»

Fortsatt vil Coe trone over Ingebrigtsen i et historisk perspektiv. Coe forsvarte OL-gullet på 1500 meter (1980 og 1984), vant VM-gull på 800 meter (1981) og sikret altså EM-gull på 800 meter i 1986.

Samtidig satte han ikke mindre enn sju verdensrekorder utendørs.

Sebastian Coe

FORSVARTE OL-GULLET: Sebastian Coe i Los Angeles i 1984.

Foto: STAFF / Afp

Coe slo gjennom i 1977-sesongen med britisk rekord på 800 meter og EM-bronse. 12 år senere tok han sin siste mesterskapsmedalje: VM-sølv på 1500 meter i Barcelona.

– Hvordan søker man ny motivasjon når man har vunnet alt?

Det er tøft, åpner Coe og fortsetter:

– Du må hele tiden klare å motivere deg på nytt. Jeg vet det høres rart ut, men av og til må du skape din egen motgang. Du må være det jeg vil beskrive som «restlessly curious» (rastløst nysgjerrig). Du kan ikke gi opp og tenke at du har oppnådd og greid alt, sier Coe.

Han påpeker at det er alltid noe rundt neste hjørne. De som er rastløst nysgjerrig, er de som vil ønske å gå rundt det hjørnet, beskriver Coe.

Vebjørn Rodal

NRK-EKSPERT: Vebjørn Rodal.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener det er nettopp rekordjakt som kan dytte Ingebrigtsen helt opp til de aller største.

Nå har han OL-, VM- og EM-gull og skal han et steg videre, må han begynne å slå rekorder og flytte verdensrekorder. De som gjør det blir historiske i enda større grad, sier Rodal.

Han kan bli den største noensinne. Det er tre verdensrekorder der som er kjent for å være veldig sterke: 1500, 3000 og 5000 meter, påpeker Rodal.

Ser fremover

Jakob Ingebrigtsens helt spesielle talent har gjort at han allerede som 21-åring får spørsmål om motivasjon og fremtid.

Én ting er at toppidrettslivet koster. En annen er at medaljeskapet fylles rekordraskt.

Det kommer et punkt i alles liv hvor man føler man har oppnådd det man kan. Det er like spennende å se hvor god jeg kan bli, og den dagen jeg føler jeg stagnerer, vil jeg kanskje virkelig få en bekreftelse på at nå blir jeg ikke bedre, sier Ingebrigtsen.

21-åringen legger til at han velger å tro at det blir først om en stund.

– Mange sliter med å gjenskape suksess hva er dine viktigste faktorer for å få til det?

Det er ikke så vanskelig å si. Selvfølgelig, noen forutsetninger må man ha, men de er også skapt på en måte. Det å ha en struktur på ting og vite hva man har gjort og hvorfor man har gjort det. Generelle prinsipper knyttet til trening og løping. Har man en forståelse for ting, er det et godt utgangspunkt for å gjøre det igjen, sier 21-åringen.

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

Liverpools spillerbuss angrepet: – Fullstendig uakseptabelt

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

NM-løypa skapte redsel og endte med skade: – Sporet var ødeleggende og farlig

Parautøver Lars Andresen hektet i sporet i en utforkjøring, falt inn i sikkerhetsnettet og skadet skulderen i NM-sprinten. Flere karakteriserer løypa som farlig, men det er Skiforbundet uenig i.

Siste nytt

 • Lewandowski brøt måltørken mot La Liga-jumbo

  Robert Lewandowski ville ikke gå mer enn tre kamper uten å score for Barcelona. Lørdag fikk han inn to fulltreffere i 4-0-seieren over bunnplasserte Elche.

  Seieren gjør at Barcelona har stått igjen som vinner i elleve av lagets tolv siste seriekamper. Det skiller 15 poeng til toer Real Madrid, som søndag tar imot Valladolid. (NTB)

  S6SAp3UU3QI
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Midtsjø ble sen matchvinner for Galatasaray

  Fredrik Midtsjø dunket til og scoret sitt første Galatasaray-mål i 2-0-seieren over Adana Demirspor i tyrkisk fotball. Etterpå tok det helt av på tribunene.

  Serielederen styrte mot poengtap i egen storstue, men i det 86. minutt kom Midtsjø fra dypet og sendte en markkryper hardt i nettmaskene. Trønderen knallet til på en løs ball utenfor straffefeltet.

  Euforien blant publikum og i Galatasaray-leiren var enorm. Det var Midtsjøs første scoring siden overgangen fra nederlandske AZ Alkmaar i fjor sommer.

  29-åringen entret gressteppet som innbytter tolv minutter før målet. Det kom i hans første opptreden etter å ha vært ute med en lårskade i noen uker.

  Åtte minutter på overtid doblet Nicolò Zaniolo til 2-0 på et straffespark.

  Midtsjø
  Foto: JORGE GUERRERO / AFP
 • «The Gift that keeps on giving» – Tidligere Stabæk-spiller briljerer i Belgia

  Tidligere Stabæk-profil Gift Orban scoret Gents to første mål i en kamp som til slutt endte 5–0 mot tabelljumbo Seraing i den belgiske toppdivisjonen lørdag.

  Nigerianeren gikk direkte fra norsk første divisjon, hvor han ble toppscorer i 2022, til belgiske Gent i januar.

  På kort tid har 20-åringen gjort seg bemerket og har på flere sosiale medier blitt omtalt som «the Gift that keeps on giving» av klubbens supportere.

  Hugo Cuypers scoret også to mål for bortelaget og Jordan Torunarigha satte ett.

  Gent ligger på fjerdeplass på tabellen, 14 poeng bak tabelltopp Genk.

  Belgium Soccer Europa Conference League
  Foto: Olivier Matthys / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste