- Vi konkurrerte om alt fra vi var små

Den første har bevist at han er god, den andre ser ut til å kunne bli enda bedre, og den tredje ligger an til å bli aller best.

Det er ikke nok å bare være Europas raskeste mann på 1500 meter for Henrik Ingebrigtsen. For Norges ferske friidretts-stjerne er det nemlig minst like viktig å være best i familien.

Det er ikke nok bare å være Europas raskeste mann på 1500 meter for Henrik Ingebrigtsen. For Norges ferske friidrettsstjerne er det nemlig minst like viktig å være best i familien.

– Og i tillegg har vi ei jente på seks år, seier mamma Tone Eva Ingebrigtsen.

Eldstemann Henrik (21) er den beste så langt. Han har blitt kjent langt utover Norges grenser etter EM-gullet på 1500 meter og femteplassen på samme distanse i OL.

To år yngre Filip har potensial til å bli enda bedre. – Han har et bedre løpssteg enn jeg, sier europamester Henrik.

Vil bli best i familien

Men den aller mest lovende er yngstebror Jakob. Han er bare nylig fylt 12, men han slår i tur og orden aldersrekordene de to andre har satt.

– Målet er å bli best i familien, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK. Det er ikke noe dårlig mål i familien Ingebrigtsen fra Sandnes.

– Hvorfor er Ingebrigtsen-brødrene så gode?

– Det er nok en blanding av gener og konkurransementalitet, sier Henrik. – Vi har alltid, helt siden de tidlige barneårene, vært altoppslukende opptatt av å konkurrere. Vi klarte alltid å finne noe å konkurrere i, og det har hatt alt å si, sier Henrik.

Når NRK møter familien, er de på terrengløp på Ås. Her blir Henrik slått mot slutten av løpet. Filip var derimot helt overlegen i sin klasse.

Video: Jakob jubler over at storebror blir nummer fem i OL.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Bror til Henrik Ingebrigtsen, Jacob (12), var heilt i ekstase då broren kryssa mållinja i OL-finalen med ny norsk rekord.

Her ser han broren imponera i OL

– Av og til blir de sure

Og så kom Jakob.

Han knuste ikke bare alle de andre i sin klasse – det er han vant med. Men han løp også forbi voksne deltakere.

– Han løp bare sinnssykt fort og bare forsvant foran meg. Jeg skjønte ingenting. Jeg kan ikke forstå at han bare er 12 år, sier Christian Schive, som var senioren som ble utklasset av 12-åringen fra Sandnes.

– Det gjøre jeg ofte. Noen ganger blir de sure, men vanligvis gratulerer de meg og lurer på hvordan jeg er så rask, sier Jakob.

Han løper så raskt at han blir forsket på. Som tiåring løp han 8 kilometer på under en halv time, og han løper 1500-meteren like raskt som landets raskeste av dem som er både to og tre år eldre.

– Det er første gang jeg ser slike kvaliteter hos en så ung norsk utøver, sa dosent i treningslære ved Universitetet i Stavanger, Leif Inge Tjelta, til Aftenposten tidligere i år.

– Vi har nok laget noen gode gener

– Men hvorfor er de blitt så gode?

– Det er nok jeg og Gert (pappa Ingebrigtsen) som til sammen har laget noen gener som er ekstra gode, humrer mamma Tone Eva. – Det er stort, det er bare kjekt, de er bare flinke, sier hun.

Henrik forklarer det på en noe annen måte:

– Det hjelper veldig godt å være tre. Vi trener sammen, og vi motiverer oss. Jeg er europamester, men blir hver dag mint på at jeg må fortsette å prestere, ellers kan jeg ikke kalle meg regjerende europamester særlig mye lenger. Filip pusher meg allerede hardt, han har et bedre løpssteg enn det jeg har. Samtidig inspirerer det de andre til å presse meg hele tiden, sier Henrik.

– Og når det er surt og vått ute, hjelper det godt på motivasjonen når alle tre skal ut og løpe sammen. Vi har det gøy, legger han til.

Video: Her vinner Henrik Ingebrigtsen 1500-m-finalen i EM i juli i år

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Henrik Ingebrigtsen tok et overraskende gull under dagens 1500 meter i Helsingfors idag.

Se hele Henrik Ingebrigtsens løp her

Tar seg ut så det er skremmende

Jakobs fortrinn er at han har en ekstrem evne til å ta seg helt ut når han løper.

– Ja, han tar seg så ut at det er skremmende, sier mamma. – Vi vet jo ikke hvor lenge han vil fortsette, men foreløpig er han motivert av en brennende lyst til å nå igjen brødrene sine, legger hun til.

– Jeg bruker all energi på løpingen. Når jeg er i mål, er jeg skrubbsulten uansett. Da må jeg bare ha mat, sier Jakob.

– Hva er målet ditt for neste år, Jakob?

– Da skal jeg slå alle rekordene Henrik og Filip har i min årsklasse, sier han.

– Han lærer av mine feil

Eldstebror Henrik tror de andre har bedre sjanser enn han til å nå langt.

– Det er fordi jeg baner vei. Jeg begynte seinere med løping enn det Filip og Jakob gjorde, tidligere holdt jeg på med fotball og alle de greiene der. Men de andre, og spesielt Jakob, vil lære av mine feil. Han kommer til å ha mer erfaring når han er 20 enn jeg har når jeg er 25. Da har han mye mer tid på seg til å kunne bruke den erfaringen, sier Henrik.

Vil slå Henrik i mesterskapsfinale

Jakob er enig.

– Jeg ser hvor gøy det er å vinne, og det inspirerer meg. Jeg så det da Henrik vant EM i sommer. Jeg tippet ham blant topp seks, og da han vant, var gleden helt ekstrem. Det vil jeg også oppleve, sier Jakob, og avslører sin store drøm:

– Jeg skal møte Henrik i finale i et stort internasjonalt mesterskap, og slå ham.

Og så har brødrene altså en søster på seks år.

Siste nytt

 • Klæbo går ikke i Sverige

  Helgens verdenscuprenn i Ulricehamn går uten Johannes Høsflot Klæbo (22). Av de største norske profilene er det Klæbo og Emil Iversen som mangler. Heidi Weng, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger er tilbake for første gang siden Tour de Ski.

  Klæbo
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Desse drar til VM i Seefeld

  Kombinertløparane Jarl Magnus Riiber, Jørgen Graabak, Jan Schmid og Espen Bjørnstad er alle tatt ut til VM i Seefeld om ein månad, stadfestar sportssjef Ivar Stuan til NRK. Den femte og siste plassen blir tatt ut etter verdscupen i Granåsen i helga.

  Jarl Magnus Riiber
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Øverby klar for Sverige-kampen

  Petter Øverby er tilbake i den norske VM-troppen i handball og klar til kampen mot Sverige måndag. 26-åringen vart sjuk tidleg i meisterskapet og erstatta av Henrik Jakobsen. Kevin Gulliksen forsvinn ut av troppen.

  Petter Øverby kampklar
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
VM håndball menn: Sverige - Norge
VM håndball menn: Egypt - Danmark
En skiløpers dopinghistorie