NRK Meny
Normal

Løper blant slanger med kompressbind og fløyter

Når de norske orienteringsløperne sesongåpner i verdenscupen, venter en giftig utfordring: Slangene i Tasmania.

Dæhli

UVANT TERRENG: Magne Dæhli og det norske landslaget skal snart bryne seg på eksotiske oppgaver i Australia.

Foto: Roni Rekomaa / Lehtikuva / NTB scanpix

– Hvis den ligger på bakken rett foran deg, blir det nok et sjokk, og du må nullstille deg. Men det verste er hvis den skal snirkle seg rundt stemplingsenheten på posten. Da får du et dilemma, sier Magne Dæhli til NRK.no.

1. juledag er Olav Lundanes, Magne Dæhli og Mari Fasting på vei til Australia og Tasmania for å åpne 2015-sesongen på nyåret.

Medisinsk personell på stadion

Her skal det løpes fort – og en smule forsiktig.

– Vi håper og tror at utøverne bråker så mye at det ikke blir et problem, men vi har tatt noen forholdsregler, sier landslagssjef Kenneth Buch, og fortsetter:

Brunslange

FARLIG: Brunslangen er blant slangene du kan finne i Tasmania. Den er en av verdens giftigste.

Foto: WILLIAM WEST / Afp

– Hvis man blir bitt, må man binde inn området, så løperne kommer til å ha med kompressbind under løpet. Og så gjelder det å tiltrekke seg oppmerksomhet, så vi kommer også til ha med fløyte, sier Buch.

– Vil det være medisinsk personell i nærheten?

– Ja, det vil være det på arenaen, men det kan ikke være det i skogen, sier Buch.

Reagerer på overraskelser

Tasmania er en øy på sørspissen av Australia, som har flest slanger og reptiler i verden. Reptilekspert Remi Andersen, som er sjef for tropisk avdeling ved Akvariet i Bergen, sier at andelen giftslanger i Australia er større enn andelen ugiftige.

Andersen

ERFAREN: Remi Andersen har nok å henge fingrene i på Akvariet i Bergen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Han påpeker at du skal være uheldig for å bli bitt, men sjansen øker likevel når du skal løpe.

– Slanger vil i utgangspunktet ikke ha noe med deg å gjøre. Men når du skal løpe i skog og mark, blir det litt annerledes. Å bite er det siste den kan gjøre for å forsvare seg. Når du løper, har du ikke like stor mulighet til å se deg for. Den reagerer når den blir overrasket, sier Andersen, som er blitt kjent fra TV 2-serien «Akvariet».

– Du må forholde deg rolig hvis du blir bitt, for jo mer blodpumpen går, jo raskere sprer giften seg i kroppen, sier eksperten.

Og med den informasjonen i bakhodet, går vi tilbake til Dæhlis dilemma: Hva gjør han hvis slangen har tatt kontroll på posten?

– Jeg tror ikke jeg hadde prøvd å stemple, for å si det sånn. Så mye er ikke en topplassering verdt, sier Dæhli.

Siste nytt

 • Sørloth storspilte i dansk toppkamp

  Alexander Sørloth scoret ett og hadde tre målgivende da Midtjylland slo Horsens 4-2 og tok over tabelltoppen i Danmark. Sørloth er nå på delt tredjeplass på toppscorerlisten i den danske eliteserien med åtte mål.

  Alexander Sørloth
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Heintz forlenget med Sarpsborg

  19-åringen Tobias Heintz skrev fredag under en ny fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Unggutten fra Moss har hatt en god sesong og scoret tre mål for Sarpsborg 08. Den nye avtalen varer til sommeren 2019, melder klubben i en pressemelding.

  Eliteserien fotball 2017: Sarpsborg - Lillestrøm.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Islands fotballkvinner slo Tyskland

  Det er ikke bare mennene som kan sørge for fotballsensasjon på Island. Fredag tok kvinnene en svært sterk 3-2-seier borte mot Tyskland. Dermed tok Island sin andre seier i VM-kvalifiseringen.

  Germany Soccer Women WCup Iceland
  Foto: Thomas Frey / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal