Hopp til innhold

Deltok på 800 meter i OL – i dag smadret hun verdensrekorden på maraton

Tigist Assefa knuste verdensrekorden på maraton for kvinner i Berlin søndag. Ekspertene tror knapt det de nettopp har sett.

Tigst Assefa gikk ned i knestående etter seieren og verdensrekorden.

VERDENSREKORD: Ethiopiske Tigst Assefa smadret verdensrekorden på maraton søndag.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

2.11,53 er den nye verdensrekorden på maraton for kvinner. Det var tiden Tigist Assefa løp på i Berlin maraton søndag formiddag.

Det er over to minutter raskere enn den tidligere rekorden. Brigid Kosgei hadde den på 2.14,04 frem til i dag.

Det er brutalt, er NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal, sin umiddelbare dom over løpet.

Men at Assefa skulle dominere sånn på maraton var det neppe mange som trodde for noen år siden.

Deltok i OL på 800-meter(!)

Assefa startet sin karriere som 400-metersløper, men har gradvis spesialisert seg på lengre distanser. Under OL i Rio i 2016 ble hun slått ut i forsøket på 800 meter. Hun deltok i sitt aller første maraton for et år siden.

Assefa under OL i Rio

SLÅTT UT: Assefa (til høyre) ble slått ut i forsøket på 800 meter under OL i Rio.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

– Det er en uhørt forbedring av rekorden. Hun løper sitt tredje maraton. Dette er den unge jenta som løp verdensklasse på 800 meter og i dag blir hun verdensrekordholder på maraton, ropte kommentatoren i løpet av de siste meterne.

Rodal er overrasket over at en løper som har vært i verdenstoppen på 400 og 800 tidligere kan løpe så fort på maraton.

Hun har noe med seg noe der, som sikkert er kjekt å ha. Litt hurtighet, styrke og sånn. Hun har et fantastisk steg. Da jeg så passeringen på halvmaraton, så tok hun igjen noen herreløpere. Det ser jo ut som om de løper kjempefort. Så kommer hun i sin flyt og fart og ser så uanstrengt ut. Det ser nesten ut som jogging i forhold, sier Rodal.

Tigst Assefa

FULL KONTROLL: Assefa løp raskere på siste halvdel enn første.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

– Helt rått

Assefa hadde full kontroll på løpet sitt og tok sekunder på verdensrekorden hele veien inn til mål. Hun passerte halvveis på 1.06,20, men løp enda raskere på andre halvdel.

Det var helt fantastisk. Jeg blir nesten litt stum. Å slå verdensrekorden med over to minutter, det er nesten så du må klype deg i armen. Alle var bekymret for at hun gikk ut så hardt. Det er helt rått, sier Waitz.

Hun har hatt en bra karriere så langt, men det var snakk om verdensrekord hele uka med henne. Men så er det alt som skal klaffe, man kan ikke bestille rekord. Men det kommer til å snakkes om i hele verden fremover, legger han til.

Jack Waitz på Bislett stadion i 2021.

MARATONEKSPERT: Jack Waitz var trener for Grete Waitz og har vært ekspert for NRK tidligere.

Foto: Lise Åserud / NTB

Waitz var altså til stede rundt løypa. Han forteller at snakkisen etter løpet er skoene Assefa løp med.

De veier 138 gram, de overlegent letteste skoene som noen gang er produsert. Tidene på maraton har rast siden de nye skoene kom på markedet. Det er ikke noen tvil om at det har brakt ned tidene betydelig. Men at det skulle bli 2.11 hadde jeg aldri drømt om, sier Waitz.

Kunne blitt verdensrekord også for herrene

På herresiden var det Eliud Kipchoge som vant løpet. Han passerte halvmaraton på 60.22, et røyt halvminutt saktere enn da han satte verdensrekord i samme løype for et år siden.

Fra 21 kilometer og inn, ble det tungt for kenyaneren. Han passerte målstreken på 2.02,44, den åttende beste maratontiden i historien.

Siste nytt

  • Kraft suveren igjen - Lindvik i pallkampen

    Marius Lindvik er beste norske etter førsteomgang på Lillehammer. Stefan Kraft er nok en gang i klar ledelse.

    Østerrikeren var den eneste som kom seg over 100 meter i normalbakken, og med sitt svev på 104 meter leder han 6,8 poeng foran tyske Andreas Wellinger.

    Lindvik hoppet 97 meter og har 13,6 poeng til Kraft. Det er imidlertid bare 2,6 poeng opp til Pius Paschke på tredjeplass.

    Marius Lindvik i svevet på Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Sparer verdenscuplederen - dette er stafettlagene

    Verdenscupleder Harald Østberg Amundsen, som ble nummer to på lørdagens 10 klilometer i Gällivare, spares på søndagens 4 x 7,5 km stafett.

    Sensasjonsmannen fra verdenscupåpningen i Ruka, Jan Thomas Jenssen, blir ankermann i Johannes Høstlot Klæbo sitt stafettfravær.

    Slik stiller Norge på herre- og kvinnesiden:

    Kvinner
    1. Heidi Weng
    2. Astrid Øyre Slind
    3. Anne Kjersti Kalvå
    4. Lotta Udnes Weng

    Menn
    1. Pål Golberg
    2. Martin Løwstrøm Nyenget
    3. Simen Hegstad Krüger
    4. Jan Thomas Jenssen

    Harald Østberg Amundsen
    Foto: NTB
  • Lyn rykket opp til 1. divisjon

    Etter to strake opprykk, er Lyn klare for 1. divisjon for første gang på 13 år.

    Med 3-0 å gå på fra «hjemmekampen »på Nadderud tidligere i uken, hadde Lyn lagt et strålende utgangspunkt før «bortekampen »mot Hødd i Ålesund.

    Der endte det 2-1 til Lyn, som med det rykker opp etter 5-1-seier sammenlagt. Da tok det fullstendig av i Ålesund, der de tilreisende supporterne stormet banen og feiret med Lyn-spillerne.

    For Lyn-trener Jan Halvor Halvorsen ble dette hans åttende opprykk i karrieren. Den tidligere Bodø/Glimt-, Fredrikstad- og Bryne-treneren tok over Lyn før forrige sesong, og har ført klubben til to strake opprykk.

    Forrige gang hovedstadsklubben var så høyt i seriesystemet som 1. divisjon, var da de ble slått konkurs i 2010. Sesongen før rykket de ned fra Eliteserien.

    I lørdagens kamp sendte Ole Breistøl Lyn i ledelsen før ti minutter var spilt, før Syver Skeide utlignet drøye fem minutter før pause. Tre minutter før slutt fjernet Henrik Elvevold all tvil om opprykket med sin 2-1-scoring.

    Lyn-spillerne jubler mot Hødd
    Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal