OL-åpningen i London vil koste tre millioner i minuttet

Tidenes dyreste åpningsseremoni skal innlede neste sommers OL i London. – Useriøst, smeller det fra en av landets store stjerner.

OLY-2008-CEREMONY OLY-2008-CEREMONY

Åpningsseremonien i Beijing i 2008 var tidenes dyreste, og høstet stor anerkjennelse. Neste år vil britene overgå kineserne.

Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP

Paula Radcliffe

Paula Radcliffe (37) kaster vann over seg selv i heten under maraton-øvelsen i Beijing-OL i 2008. Superveteranen mener Storbritannia sløser penger på åpningen neste sommer.

Foto: NIR ELIAS / Afp
Hugh Robertson

Sportsminister Hugh Robertson mener den høye pengebruken på åpningsseremonien sommeren 2012 er nødvendig.

Foto: Sang Tan / Ap

Denne uken offentliggjorde OL-arrangøren at åpningsseremonien, som opprinnelig skulle koste 40 millioner pund, vil få en prislapp på 81 millioner pund.

– Latterlig

Det tilsvarer rundt 730 millioner norske kroner. Eller cirka tre millioner i minuttet om seremonien varer i rundt fire timer, slik som i Beijing i 2008.

– Vi er midt i en resesjon. Å kaste bort penger på dette er en smule latterlig, sier løpsstjernen Paula Radcliffe, kvinnen som har verdensrekorden på maraton, til BBC.

Åpningen i Beijing bergtok en hel verden. De viste fantastiske bilder og stor koreografi, og ingenting var overlatt til tilfeldighetene. Det var blant annet meldt regnvær, men kinesiske myndigheter brukte over 1.000 raketter til å stanse skybruddet over stadion, ifølge Independent.

Seremonien skal ha kostet rundt 600 millioner norske kroner, noe som var rekord. Men den ser nå ut til å bli grundig slått i 2012, selv omLondon-OL risikerer budsjettsprekk.

Håper folk blir imponert

De siste 41 millioner pundene som ble lagt på i budsjettet denne uken, skal tas fra det offentliges OL-kasse. De øvreige 40 millioner pundene kommer fra private sponsorater.

Fra regjeringshold mener man at den doblede pengebruken, som igjen skal gi verden en åpningsseremoni ingen har sett maken til, vil bidra til økt turisme og dermed gi positive effekter på landets økonomi.

– Det er derfor vi gjør dette. Det handler om hvilket inntrykk folk tar med seg herfra. Vi håper de sitter igjen med et inntrykk som gjør at de vil komme tilbake hit og bruke penger, sier sportsminister Hugh Robertson til BBC.

Les videre under bildet!

Olympiastadion i London

HER SKAL DET SKJE: Olympiastadion i London.

Foto: Anthony Charlton / Ap

– Folk husker ikke åpningen

Radcliffe lar seg ikke overbevise av de fagre tanker. Hun mener Storbritannia kunne brukt pengene langt klokere.

– Det koster en del å holde et OL, så pengene burde vært brukt på bedre måter slik at de kunne hatt en bedre effekt på lang sikt, sier hun før sitt femte OL.

– Jeg mener folk husker hvordan selve lekene blir organisert og gjennomført, ikke hvordan åpningen er, fortsetter hun.

Fornuftig pengebruk eller stormannsgalskap? Si din mening om London-OLs første akt nederst i artikkelen!

Danny Boyle

MANNEN BAK: Regissør Danny Boyle.

Foto: Sang Tan / Ap

Det skal nevnes at arrangørene også vil dra inn en del penger på åpningsseremonien. De dyreste setene vil koste 2012 pund, neppe en tilfeldig valgt pris. Det tilsvarer litt over 18.000 kroner.

Danny Boyle, mannen bak filmen Slumdog Millionaire, leder arbeidet med åpningsseremonien. Men hvilke stjerner man får se, bortsett fra idrettsutøverne selv, er fortsatt en hemmelighet.

Sports Inquirer melder at opptil fire milliarder mennesker vil se åpnings- og avslutningsseremonien på TV.

Sportsnyheter

Danmark videre i EM: – Noe av det største jeg har vært med på

Det ble en thrilleravslutning i EMs gruppe B mandag kveld. Lenge var det helt åpent hvilke lag som ville knipe andre-, tredje- og fjerdeplassen, men til slutt var det Danmark som kunne juble for sikkert avansement.

Siste nytt

 • Russisk presse: – Grunn til protest

  Russisk presse er langt fra fornøyd med måten nasjonens fotballstolthet røk ut av EM på, skriver BBC, som har tatt en gjennomgang av reaksjonene.

  Etter mandagens 1-4-tap mot Danmark og påfølgende EM-exit flommer russiske aviser over av mishagsytringer både den ene og andre veien.

  Avisen Sport-Express har hengt seg opp i at dommer Clement Turpin blåste av oppgjøret åtte sekunder før tilleggstiden var ute.

  - Han la til tre minutter og blåste av kampen da stoppeklokken viste to minutter og 52 sekunder. Formelt sett er dette en grunn til protest, skriver avisen i en sak som har overskriften «Skandale i EM». Nettavisen omtalte dette først i Norge.

  Men også de russiske spillerne får så ørene flagrer av hjemlig presse.

  – Det er veldig flaut. Russland ryker skammelig ut av EM 2020, skriver Championat.

  Avisen Rossiyskaya Gazeta ber supporterne skylde på spillerne, ikke den russiske treneren Stanislav Tsjertsjesov.

  – Klarer selv en god snekker å bygge et hus uten de nødvendige materialene? spør avisen.

  Sports.ru slår enkelt og greit fast:

  – Det russiske landslaget trenger sårt noen nye helter, skriver de.

  Det spørs vel om spillerne får julekort av Vladimir Putin i år.

  NTAEpVwBeuU
  Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters
 • Haavi scoret fire

  Emilie Haavi var i fyr og flamme og scoret fire mål mot Klepp. Kampen endte til slutt 1-5, og det var Mimmi Löfwenius Veum som satte den siste scoringen for LSK Kvinner.

  Marie-Yasmine D'Anjou scoret 1-1 for Klepp, men det holdt altså ikke for rogalendingene.

  LSK står med full pott i Toppserien etter fire kamper, mens Klepp står med seks poeng.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB
 • 60.000 tilskuere på Wembley

  Britiske myndigheter tillater at det får slippe inn 60.000 tilskuere på Wembley får å se semifinaler og finale i EM, melder Sky.

  Dermed vil semifinalene og finalen være gjenstand for den største samlingen av tilskuere på et sportsarrangement på over 15 måneder i Storbritannia.

  – Finalene ligger an til å bli et uforglemmelig øyeblikk, når vi nå skal forsøke å hente oss inn igjen etter pandemien, sier kulturminister Oliver Dowden. (NTB)

  FILE PHOTO: Euro 2020 - General view of Wembley Stadium ahead of the England v Croatia match
  Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal