Løfshus: - Mange vil bli skuffa

33 langrennsløpere har tatt poeng i verdenscupen i år. I VM-troppen er det plass til halvparten. Landslagsledelsen medgir at mange kommer til å bli skuffet.

Løfshus og Northug

Vidar Løfshus (t.v.) forteller til NRK at mange vil bli skuffet når VM-troppen skal offentliggjøres. Her med en av få som helt sikkert skal gå, Petter Norhug.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Åge Skinstad

Sportssjef Åge Skinstad har en kabal å legge fram mot ski-VM i Holmenkollen.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Vi kommer til å prioritere medaljekandidater, ikke jevn fordeling utover de forskjellige rennene. Om det betyr at vi tar ut 6-7 løpere til sprintene og én til femmila, så blir det sånn, sier sportssjef Åge Skinstad til NRK.no.

Skinstad og staben har ingen enkel oppgave foran seg fram mot Oslo-VM.

Norges tropp kan ikke overgå 18 utøvere, mens nesten det dobbelte har tatt poeng i verdenscupen denne sesongen.

I tillegg kommer et par løpere som nok vil være med i diskusjonen selv uten poeng.

Det vil med andre ord bli mange skuffede utøvere når landslagsledelsen offentliggjør VM-troppen i slutten av januar.

Stort engasjement

Åge Skinstad peker imidlertid på at verdenscup-poeng ikke automatisk nominerer løpere til VM-uttaket.

- Jeg tror nok ikke alle som har tatt verdenscup-poeng i år tror de er VM-kandidater. Jeg vil si at vi har 23 løpere som kjemper om 18 plasser, sier han.

Onsdag gikk Astrid Uhrenholdt Jacobsen hardt ut mot landslagsledelsen på sin egen blogg, fordi hun ikke ble tatt ut til helgens 10 kilometer klassisk i estiske Otepää. Hun mente dette vil svekke hennes muligheter for å gå den samme distansen i VM.

Saken fortsetter under bildet.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen var alt annet enn fornøyd etter at hun ikke ble tatt ut til 10 kilometeren i helgen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

To sikre plasser

Åge Skinstad svarte torsdag morgen at Jacobsen slett ikke hadde grunn til å klage. Senere samme dag la han vekt på at den harde konkurransen også er sunn.

- Det er bra at det er hard kamp om plassene, hvis ikke ville vi ikke fått de resultatene vi ønsker, sier han.

De eneste som er sikret VM-deltakelse er Petter Northug og Ola Vigen Hattestad, som er automatisk kvalifisert som tittelforsvarere i individuell sprint og dobbel jaktstart.

Videre sitter nok også Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby og Tord Asle Gjerdalen på sterke kort når VM-kabalen skal legges på herresiden.

 • Hvem mener du bør få gå i VM? Diskutér nederst i saken!

- Typisk norsk

Sportslig leder for landslaget, Vidar Løfshus, forteller at de fortsatt har en del ledig plass i troppen.

- Det kjempes om veldig mange plasser. Det er mange som har gjort det bra og har topp ti-plasseringer, sier han til NRK.no.

- Det er typisk for oss at vi har veldig mange utøvere som kan kjempe om pallplass i sprint, mens det er litt tynnere i rekkene for distanseløp. I tillegg er det forskjellige løpere til de forskjellige distansene, som gjør at det blir en hårfin balansegang i fordelingen, sier Løfshus.

- Lang, hard kamp

Tre av sprinterne som kjemper om plass, er treningskameratene Øystein Pettersen, Anders Gløersen og Eirik Brandsdal.

- Vi er tre oslogutter som alle har lyst til å gå i VM, så det er knalltøft. Men vi er også veldig klar over at hvis vi ikke hjelper hverandre fram mot mesterskapet kan vi bli tre oslogutter som må sitte og se på at andre går i VM. Og det tar vi ikke sjansen på, sier Øystein Pettersen til NRK.

De er forberedt på en lang og hard kamp om å stå på startstreken i Holmenkollen.

- Det er sikkert mulig å få klarsignal om man går kjempebra allerede i helga, men antakeligvis blir det kjemping til siste slutt, sier Anders Gløersen.

- Jeg har skikkelig lyst til å gå. Samtidig ser jeg jo at det er hard kamp om beinet, sier Eirik Brandsdal.

Unge utøvere

Vidar Løfshus forteller at mange løpere kommer til å bli veldig skuffa når troppen skal offentliggjøres.

- Nei, der er nok idretten ganske nådeløs. Og det blir nok ekstra surt når det er snakk om VM på hjemmebane, sier han.

Mange som får avslag på VM-søknaden i år vil nok få flere sjanser. Det er mange unge utøvere med i kampen, som vil kunne se fram mot nye mesterskap.

- Ja, mange av de samme løperne er nok i loopen når vi skriver 2014 og OL i Sotsji. Når de får rista av seg den verste skuffelsen og vi får diskutert saken, er løperne flinke til å sette seg langsiktige mål, sier Løfshus.

Hjelmeset med i kampen

Hjelmeset

- Odd-Bjørn Hjelmeset er absolutt med i VM-diskusjonen, sier Vidar Løfshus.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

En som derimot ikke kan ta flere mesterskap for gitt, er Odd-Bjørn Hjelmeset. Veteranen satser denne sesongen utenfor landslaget, noe han fraråder, men håper å kjempe seg inn i VM-troppen.

- Odd-Bjørn er med i diskusjonen, absolutt. Han har et veldig høyt toppnivå. Nå gjelder det for ham å vise at han har det toppnivået inne, sier Løfshus.

- Så han har en jobb å gjøre de neste ukene?

- Jobb og jobb. Bare han presterer, så er nok Odd-Bjørn i troppen. Men fram til nå har ikke vært godt nok.

Uviss kjønnsfordeling

På damesiden er det litt færre om beinet, men som Jacobsen viste onsdag, er ikke kampen mindre hard av den grunn.

13 løpere har tatt poeng i verdenscupen i år, men det er neppe mer enn 9-10 løpere som kjemper om plass i VM.

Hvordan de 18 plassene fordeles mellom dame- og herreløperne er usikkert. Til Liberec-VM for to år siden stilte Norge med åtte kvinner og ti menn.

Hvem fortjener å gå i Holmenkollen? Diskutér her!

Siste nytt

 • Første seier på over tre år

  Mark Cavendish spurtet ned Jasper Philipsen og vant den andre etappen av Tour of Turkey. Dermed tok briten sin første seier på over tre år, og viste takter av gammelt slag.

  35-åringen som står med blant annet 30 etappeseire i Tour de France, har slitt de siste årene med sykdom og skade, og hans forrige seier kom under etapperittet Dubai Tour i februar i 2018.

  Før sesongen signerte han for det belgiske laget Deceuninck-Quick Step, laget han syklet for i perioden fra 2013 til og med 2015.

  Også det norske profflaget Uno-X Pro Cycling er med i det tyrkiske etapperittet. Kristoffer Halvorsen ble nummer to på søndagens åpningsetappe, og Søren Wærenskjold passerte som nummer ti over målstreken på mandagens etappe.

  Cavendish
  Foto: David Stockman / AFP
 • Godsets nye trener: – Klovneklubb

  Strømsgodsets nye trenerduo Håkon Wibe-Lund og Bjørn Petter Ingebretsen møtte i dag pressen utenfor Marienlyst. «BP» Ingebretsen var ærlig på at den siste uka har vært utfordrende for alle med hjertet i Drammen.

  – Det har ikke vært noen god situasjon. Jeg har ikke vært direkte involvert, men for meg, sett utenfra så er Strømsgodset nå en klovneklubb. Så det er det vi må ta tak i nå. Samle spillerne som vi sier. Vi starter med dette i dag. Hva hver enkelt spiller kan bidra med. Nå må vi stå sammen, alle sammen, sier han til NRK.

  Wibe-Lund var assistenttrener under Henrik Pedersen, mens Ingebrigtsen er tidligere hovedtrener i klubben.

  Wibe-Lund sier at han tok jobben på én betingelse: At «BP» også sa ja. Nå ser han framover.

  – Første pri er å bygge det opp igjen. For meg hadde det vært veldig vanskelig å tro på dette uten å ha med de folka som jeg vet har kapasiteten og det riktige verktøyet til å begynne den prosessen som Godset skal gjennom nå. Om det blir et lengre perspektiv vil tiden vise, sier han.

  Eliteserien fotball, menn (1. Runde): Strømsgodset - Haugesund (3-2)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Rekker ikke PSG

  Bayern Münchens stjernespiss Robert Lewandowski gjennomførte mandag sin første trening med løp etter kneskaden som har satt ham ut av spill en stund.

  Lewandowski pådro seg kneskaden under landslagsoppholdet for Polen mot Ungarn 25. mars.

  Bayern München opplyser ikke om når toppscoreren i Bundesliga kan spille igjen, men at han ikke er aktuell til tirsdagens returmøte i mesterligaen borte mot Paris Saint-Germain. Det franske laget vant det første møtet i München 3–2.

  Lewandowski har vært ute i de tre siste kampene. Lørdag møter Bayern München tredjeplasserte Wolfsburg i Bundesliga. (NTB)

  Robert Lewandowski
  Foto: Christof Stache / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal