NRK Meny
Normal

– Jeg sitter med en følelse av at vi har beveget oss bort fra begrepet 24-timersutøver

FALUN (NRK.no): Landslagssjef Vidar Løfshus ønsker at flere av langrennsløperne skal bli like dedikerte som Martin Johnsrud Sundby og de andre beste på laget.

vidar

Vidar Løfshus sier norske langrennsløpere er priviligerte som har verdens beste på laget, og ønsker at flere skal dra enda mer nytte av det.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg føler det er en tendens at vi er blitt mykere i kantene. Jeg sitter med en følelse av at vi har beveget oss litt bort fra begrepet 24-timersutøver, sier Vidar Løfshus til NRK.no.

Landslagssjefen understreker at han er fornøyd med langrennssesongen, som avsluttes med minitour i Falun denne helgen. Men fremover ønsker han at flere skal lære enda mer av de aller beste på laget.

– Sånn sett er det fint for meg å sitte som sjef og se at vi har utøvere som Martin (Johnsrud Sundby), Marit (Bjørgen), Therese (Johaug) og Ola (Vigen Hattestad) som man kan se opp til, som viser hvordan man skal gjøre det, sier Løfshus.

– Må utsette en del til etter karrieren

martin

Martin Johnsrud Sundby er nærmest definisjonen på en 24-timersutøver, mener landslagssjefen. Han ble nummer to på lørdagens tremil med skibytte i Falun.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

På spørsmål om hva han mener med at man har blitt mykere i kantene på landslaget, svarer han følgende:

– Det viser seg alltid at de beste utøverne er toppidrettsutøvere hele døgnet, de er 24-timersutøvere. Det er utøvere som Marit, Ole Einar Bjørndalen, Ola Vigen Hattestad og så videre. De lever og ånder for å bli verdens beste hele dagen gjennom. Da kan man ikke fylle dagene med så mye annet. Man kan ikke bli rund i kantene, sier han, og utdyper:

– Det er en teori som heter utsatt behovstilfredsstillelse. Det er en del ting man bare må utsette å drive med til etter karrieren. Det er beinhardt å være en av verdens beste.

– Er det noe med resultatene til de bak de aller beste på laget som gjør at du tenker på dette?

– Nei, det er ikke resultater, men så lenge vi har gullstandarden med Therese, Marit og Martin så gjør det at de andre vet hva de skal «legge i sekken», sier Løfshus.

Det er imidlertid en sannhet at bak Sundby, Bjørgen og Johaug har det vært en litt tynn fangst blant distanseløperne på det norske landslaget. Løpere som Eldar Rønning, Heidi Weng, Finn Hågen Krogh og Sjur Røthe har ofte prestert i toppen tidligere, men disse har ikke hatt sin sterkeste sesong.

Noe av det kan riktignok skyldes at flere har nærmest bare hatt OL i tankene denne sesongen.

Har hatt evaluering

Under verdenscupavslutningen i Falun har landslaget hatt sin årlige prat om hvordan løperne ser for seg neste sesong. Temaer som motivasjon, forbedringsområder og erfaringer man har gjort seg er noe av det som blir tatt opp.

Løfshus sier han ikke opplever at noen av løperne sliter med motivasjonen, men at han er opptatt av å få ut potensialet i alle. Da er det ofte de små detaljene som må gås i sømmene.

therese

Therese Johaug kniver med Marit Bjørgen om sammenlagtseieren i verdenscupen. 26-åringen sier hun ikke tror hun kunne blitt like god som hun er i dag om hun ikke hadde hatt Bjørgen å lære av.

Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix

– Det er mange som har en del å lære. Jeg sier ikke at de trener dårlig eller noe sånt, men de er jo på forskjellige stadier i utviklingen og folk har forskjellige sterke og svake sider. De må fylle de hullene de har, sier han.

Han forteller at det allerede er satt i gang prosjekter for å sikre at landslaget skal fortsette å bygge opp utøvere av Bjørgen og Sundbys kaliber.

– Vi har et prosjekt for jentene der vi ser på hva som er bra å gjøre. Vi ser på Marit og den supergenerasjonen vi har hatt, og lærer videre hva de har gjort. Gutta ser hvor standarden ligger med Martin. De får se hvor organisert og strukturert han er for å sørge for at han er verdens beste skiløper, forteller Løfshus.

Johaug kopierte Bjørgen

Løfshus peker på at Norge har et stort fortrinn i at de har verdens beste løpere på laget. Det gjør at både unge og mer etablerte utøvere kan se på nært hold alt de gjør både i hverdagen og konkurranser.

– Vi har vært heldige. Vi hadde Petter Northug som satte standarden før. Så gikk han ut av landslaget og vi trodde at vi kanskje ikke hadde en sånn på herresiden lenger. Men så viser det seg at vi har en i Martin som virkelig har tatt tak og blitt verdens beste skiløper, sier Løfshus.

Therese Johaug bekrefter Løfshus´ teori. Hun tror ikke hun hadde blitt like god som hun er i dag om hun ikke hadde vært fra Norge - og dermed ikke hadde kunnet studere Marit Bjørgen på nært hold.

– Jeg hadde nok ikke blitt det, faktisk. Hun har lært meg utrolig mye. Det er i de små detaljene det ligger, og Marit er jo helt rå. Det har vært til stor hjelp for meg å se hvordan hun gjør ting. Hun har også lært meg å være trygg, hun er jo så trygg og rolig i alt hun gjør, sier Johaug til NRK.no.

Sundby: – Blitt utrolig nøye

Martin Johnsrud Sundby sier han omtrent kjemper en konstant kamp for å leve opp til begrepet 24-timersutøver.

– 24-timersutøver handler om at jeg rett og slett gjør veldig lite i hverdagen som ikke handler om å bli best. Jeg tror du kan definere det etter hvor mange valg du tar som handler om å bli den beste. Det er så sinnssykt små marginer i idretten at hvis man gjør for mange ugunstige valg, så får man ikke de resultatene man ønsker. Jeg har blitt utrolig nøye, forteller han.

Selv har Sundby lagt inn et ønske om å få et litt «roligere» år neste sesong. Han ønsker å kutte 100 reisedøgn, hvor de fleste av dem vil være dager han normalt hadde vært på høydesamling.

Løfshus støtter den avgjørelsen fullt ut.

– Det er i tråd med våre planer. Vi har vært ekstremt mye i høyden og kommer til å trappe litt ned, mye fordi VM i Falun er i lavlandet. Når det gjelder Martin tror jeg også det er sunt for ham å endre litt neste sesong. For fremtiden vil det kanskje være vanskelig å kjøre et så hardt løp når han har familie og plikter hjemme, så jeg tror vi skal ta det litt ned slik at vi beholder ham til OL i 2018, sier han.

Siste nytt

 • Hockeygutta med full kontroll

  De norske ishockeyherrene viste solide takter mot Frankrike i kveld. Franskmennene ble banket 6-0 etter en norsk kanonstart. – Vi var «på» stort sett i hele kampen, og det er jeg fornøyd med, sier landslagssjef Petter Thoresen til NTB.

  patrick
  Foto: LARSEN, HÃ¥KON MOSVOLD / NTB SCANPIX
 • Lunde irritert over arrangørene

  Katrine Lunde var irritert etter VM-seieren over Nederland i kveld. Dopingkontrollen kom ikke i gang. – Dette tar for lang tid. Ikke får vi restituert heller, sa en litt oppgitt Lunde til NTB i pressesonen.

  Katrine Lunde Haraldsen jubler
  Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpi
 • Christiansen tok også bronse

  Henrik Christiansen tok bronse på 1500 meter fristil under svømme-EM i København i kveld. 21-åringen fra Skjetten svømte inn på 14:25,66, og endte elleve sekunder bak ukrainske Mykhaylo Romanchuk, som vant distansen.

  Henrik Christiansen
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Super-G kvinner
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup kombinert, hopp
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk kvinner
V-cup skiskyting: Jaktstart kvinner
V-cup alpint: Utfor, menn