Løfshus om Northugs bok-innrømmelse: – Du så det på hele kroppsspråket hans

Petter Northug (32) forteller i sin selvbiografi at motivasjonen forsvant etter VM i Holmenkollen i 2011. Landslagssjef Vidar Løfshus erkjenner at det ble synlig umiddelbart etter skistjernens gullfangst.

Vidar Løfshus og petter Northug

SAMARBEIDER: Landslagssjef Vidar Løfshus og Petter Northug, her fra en Tour de Ski-etappe i 2015.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Northug tar i boken «Min historie» leseren gjennom hvordan han opplevde den enorme suksessen på hjemmebane. Northug vant tremila og ble stafetthelt for Norge.

Og på den gjeveste distansen av dem alle, nemlig femmila, endte det med nok en seier foran et ellevilt publikum i Kollen.

– En annen utgave

Etter den dagen skjedde det noe med Northug. Motivasjonen var ikke der, forteller han i boken. Det er også på dette tidspunktet, våren 2011, at Vidar Løfshus blir ansatt som landslagssjef.

– Det stemmer bra med den oppfatningen vi har hatt av Petter etter femmilsgullet han tok i VM, selv om han presterte på veldig høyt nivå etter det også. Men det var en annen utgave av Petter etter 2011. Det han sier der, det er sånn vi har oppsummert det internt i skiforbundet også, sier Løfshus til NRK.

Northug

NY BOK: Slik ser Petter Northugs selvbiografi ut.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

«Handlet ikke lenger om liv og død»

«Ski-VM var over. Og noe i meg var forandra. Det var som om jeg hadde kommet ut av en snøhule etter syv år», heter det i boken.

«Den sulten som alltid hadde vært der, som jeg hadde våknet med hver dag siden jeg var liten gutt, var borte. Det handlet ikke lenger om liv og død, det handlet om å ha det behagelig. Jeg trente fortsatt, men ikke som før».

Kroppsspråket

Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround

SESONGKLAR: Petter Northug, her fra landslagets treningssamling i Molde i september.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det er en konklusjon Løfshus kjenner igjen.

– Jeg merket det best på at han var veldig bakpå på en del samlinger, allerede da vi møttes våren 2011. Da var han sjeldent bakpå. Du så det på hele kroppsspråket hans at sulten var mer laber, sier han.

– Så tror jeg han var motivert før 2015 (Falun-VM), for å vise verden hvem han egentlig var.

Fikk streng beskjed av treneren

Etter 2011 ventet et mesterskapsfritt år og i 2013 var det duket for VM i Val di Fiemme. Northug forteller at ikke alle var like fornøyd med det de så av ham i opptakten til mesterskapet.

Nystad og Northug

JOBBET TETT SAMMEN: Petter Northug og Trond Nystad, her fra et verdenscuprenn i finske Kuusamo november 2013.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

«En dag tok landslagstrener Trond Nystad meg til side. Han var bekymret. Sa at jobben som ble gjort, var for dårlig. Jeg hørte på ham, var til og med enig, men når alt kom til alt, var jeg ikke motivert nok», står det i boken.

Northug endte med å ta to gull og ett sølv. Så reiste han til både Drammen og Falun og vant verdenscuprenn. Sesongen 2013 var knallsterk, slår Northug fast.

– Men jeg visste det innerst inne. Det var bare et tidsspørsmål før alt raknet, sier skistjernen til forfatteren.

Noen måneder senere brøt Northug med landslaget. Han forteller at han på pressekonferansen ble spurt av en journalist om han hadde slitt med motivasjonen. Northug svarte nei.

«Men sannheten var at jeg fortsatt var tom etter VM i Oslo», innrømmer han i dag.

– Ikke noe aldershjem

Northug har mellom 2013 og 2018 vært privatløper med sin helt egen avtale under sommerhalvåret. Det valget har gitt både store opp- og nedturer. Men denne sesongen var ingenting annet enn en retur til landslaget aktuelt for ski-ledelsen.

På spørsmål om hvor viktig det var å stille krav til Northug før årets inntreden på landslaget, med skistjernens motivasjon de siste årene som bakteppe, svarer Løfshus slik:

– Han skjønner at det ikke er noe aldershjem han er på. Det er ikke noe rekonvalesens for noe som helst. Han vet hva som gjelder, får målt seg på samling. Det er Arild Monsen som er tettest på, men jeg har hatt noen samtaler med ham om emnet. Han vet at hvis han ligger på latsiden, så blir det lite oppgaver å få utover vinteren, avslutter Løfshus.

Siste nytt

 • Walker må regne med straff

  Kyle Walker må regne med å straffes av Manchester City etter at det kom fram at han brøt virusreglene ved å hyre prostituerte til en sexfest.

  Den 29-årige engelske landslagsbacken har beklaget sin oppførsel og gjentatt oppfordringen om å «bli hjemme og vær trygg».

  Hans arbeidsgiver sier i en uttalelse at Walker med sin oppførsel har begått et klart brudd på sitt ansvar som rollemodell, og Manchester City gjør det klart at det vil bli innledet disiplinærsak mot ham.

  – Fotballspillere er globale rollemodeller, og våre spillere og ansatte har støttet den utrolige innsatsen til helsevesenet (NHS) og andre i kampen mot covid-19-sykdommen. Kyles atferd i denne saken er direkte i strid med dette forsettet, heter det i en uttalelse. (NTB)

  Kyle Walker
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Avviser frist for mesterliga

  Uefa-president Aleksander Ceferin avviser at han har satt en frist tidlig i august for ferdigspilling av mesterligaen og europaligaen.

  Flere medier, deriblant NTB, meldte søndag at Ceferin i et intervju med tyske ZDF sa at de to europacupene må være ferdigspilt innen 3. august for ikke å bli avlyst. Det medførte ikke riktighet.

  I intervjuet sa Ceferin at han ser for seg at de to turneringene kan avvikles i juli og august, men at det vil være for sent om man må spille i september.

  Aleksander Ceferin
  Foto: Yves Herman / Reuters
 • Fortsatt koronafast i Alaska

  Thomas Wærner gikk til topps i verdens lengste hundesledeløp Iditarod 18. mars. Turen hjem blir mye mer omfattende og vanskelig enn han hadde sett for seg.

  Det som normalt blir gjort er at en person flyr til Alaska med fire hunder av gangen, ettersom det er maksimalt av hva ham får med seg på en flytur. Da de dro til Alaska var det fire forskjellige personer som fløy over med fire hunder hver på forskjellige dager. Nå er det to personer og 16 hunder igjen i Alaska.

  Thomas Wærner på vei inn til sjekkpunktet Unalakleet
  Foto: Loren Holmes / Loren Holmes

Sendeplan

Kl. Program Kanal