Løfshus om Northugs bok-innrømmelse: – Du så det på hele kroppsspråket hans

Petter Northug (32) forteller i sin selvbiografi at motivasjonen forsvant etter VM i Holmenkollen i 2011. Landslagssjef Vidar Løfshus erkjenner at det ble synlig umiddelbart etter skistjernens gullfangst.

Vidar Løfshus og petter Northug

SAMARBEIDER: Landslagssjef Vidar Løfshus og Petter Northug, her fra en Tour de Ski-etappe i 2015.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Northug tar i boken «Min historie» leseren gjennom hvordan han opplevde den enorme suksessen på hjemmebane. Northug vant tremila og ble stafetthelt for Norge.

Og på den gjeveste distansen av dem alle, nemlig femmila, endte det med nok en seier foran et ellevilt publikum i Kollen.

– En annen utgave

Etter den dagen skjedde det noe med Northug. Motivasjonen var ikke der, forteller han i boken. Det er også på dette tidspunktet, våren 2011, at Vidar Løfshus blir ansatt som landslagssjef.

– Det stemmer bra med den oppfatningen vi har hatt av Petter etter femmilsgullet han tok i VM, selv om han presterte på veldig høyt nivå etter det også. Men det var en annen utgave av Petter etter 2011. Det han sier der, det er sånn vi har oppsummert det internt i skiforbundet også, sier Løfshus til NRK.

Northug

NY BOK: Slik ser Petter Northugs selvbiografi ut.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

«Handlet ikke lenger om liv og død»

«Ski-VM var over. Og noe i meg var forandra. Det var som om jeg hadde kommet ut av en snøhule etter syv år», heter det i boken.

«Den sulten som alltid hadde vært der, som jeg hadde våknet med hver dag siden jeg var liten gutt, var borte. Det handlet ikke lenger om liv og død, det handlet om å ha det behagelig. Jeg trente fortsatt, men ikke som før».

Kroppsspråket

Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround

SESONGKLAR: Petter Northug, her fra landslagets treningssamling i Molde i september.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det er en konklusjon Løfshus kjenner igjen.

– Jeg merket det best på at han var veldig bakpå på en del samlinger, allerede da vi møttes våren 2011. Da var han sjeldent bakpå. Du så det på hele kroppsspråket hans at sulten var mer laber, sier han.

– Så tror jeg han var motivert før 2015 (Falun-VM), for å vise verden hvem han egentlig var.

Fikk streng beskjed av treneren

Etter 2011 ventet et mesterskapsfritt år og i 2013 var det duket for VM i Val di Fiemme. Northug forteller at ikke alle var like fornøyd med det de så av ham i opptakten til mesterskapet.

Nystad og Northug

JOBBET TETT SAMMEN: Petter Northug og Trond Nystad, her fra et verdenscuprenn i finske Kuusamo november 2013.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

«En dag tok landslagstrener Trond Nystad meg til side. Han var bekymret. Sa at jobben som ble gjort, var for dårlig. Jeg hørte på ham, var til og med enig, men når alt kom til alt, var jeg ikke motivert nok», står det i boken.

Northug endte med å ta to gull og ett sølv. Så reiste han til både Drammen og Falun og vant verdenscuprenn. Sesongen 2013 var knallsterk, slår Northug fast.

– Men jeg visste det innerst inne. Det var bare et tidsspørsmål før alt raknet, sier skistjernen til forfatteren.

Noen måneder senere brøt Northug med landslaget. Han forteller at han på pressekonferansen ble spurt av en journalist om han hadde slitt med motivasjonen. Northug svarte nei.

«Men sannheten var at jeg fortsatt var tom etter VM i Oslo», innrømmer han i dag.

– Ikke noe aldershjem

Northug har mellom 2013 og 2018 vært privatløper med sin helt egen avtale under sommerhalvåret. Det valget har gitt både store opp- og nedturer. Men denne sesongen var ingenting annet enn en retur til landslaget aktuelt for ski-ledelsen.

På spørsmål om hvor viktig det var å stille krav til Northug før årets inntreden på landslaget, med skistjernens motivasjon de siste årene som bakteppe, svarer Løfshus slik:

– Han skjønner at det ikke er noe aldershjem han er på. Det er ikke noe rekonvalesens for noe som helst. Han vet hva som gjelder, får målt seg på samling. Det er Arild Monsen som er tettest på, men jeg har hatt noen samtaler med ham om emnet. Han vet at hvis han ligger på latsiden, så blir det lite oppgaver å få utover vinteren, avslutter Løfshus.

Siste nytt

 • Patriots klar for Super Bowl

  Etter ein ellevill semifinale mot Kansas City Chiefs, så er New England Patriots klar for nok ein finale i amerikansk Superbowl. Patriots er dermed klar for sin tredje strake finale, der dei i år skal møte Rams. Totalt jaktar lage sin sjette siger.

  AFC Championship - New England Patriots v Kansas City Chiefs
  Foto: Ronald Martinez / AFP
 • Forfang hoppet med ødelagt binding

  Johann André Forfang hoppet med knekt binding i første omgang av søndagens renn i Zakopane. – Jeg dobbeltsjekka at bindingen holdt seg i støvelen på toppen, men det er klart det var jo litt vanskelig å skulle slippe bommen og stole på at bindinga satt, sier Forfang til NRK.

  Johann André Forfang
  Foto: Barbara Gindl / AFP
 • Oppløftande norsk hopping

  Robert Johansson sikrare seg årets første 2.-plass i verdscupen i Zakopane søndag, bak Stefan Kraft. Det vart ein god norsk dag i hoppbakken. Johann André Forfang hoppar seg opp til ein sterk 4.-plass, etterfølgt av Halvor Enger Granerud på 5.-plass.

  Robert Johansson
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
VM håndball menn: Sverige - Norge
VM håndball menn: Egypt - Danmark
En skiløpers dopinghistorie