NRK Meny
Normal

Løfshus med stikk til FIS: – Hjelper ikke å kutte kvoten

QUEBEC (NRK): Politiske tiltak til tross: Fredag kunne landslagssjef Vidar Løfshus se at Norge gjør rent bord i langrennsverdenscupene.

Maiken Caspersen Falla

BEST I VERDEN: Maiken Caspersen Falla med én av de ni trofeene Norge har vunnet i verdenscupen denne vinteren.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det betyr at det har ikke hjulpet å kutte kvotene og diverse tiltak, vi gjør et bedre enn noensinne, smiler Løfshus.

Han har akkurat sett Maiken Caspersen Falla og Johannes Høsflot Klæbo motta krystallkulene som vinnere av sprintverdenscupen.

Litt tidligere på dagen så han Heidi Weng juble ellevilt etter semifinalen i Quebec-verdenscupen. For der sikret hun seg sammenlagtseieren i den totale verdenscupen for første gang.

Fra før hadde Weng sikret seieren i distanseverdenscupen. Martin Johnsrud Sundby er vinner av både i den totale cupen og distansecupen for menn.

Rent bord

Som om ikke det er nok vinner Norge nasjonscupen for kvinner, menn og totalt. Ni kuler av ni mulige. Og det i en sesong som hadde dommene mot Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug som opptakt.

– Det viser at løperne og støtteapparatet har hatt en vanvittig evne til å konsentrerer seg om det de skal gjøre. Det er å trene og å gå fort på skirenn, fastslår Løfshus.

Når han snakker om kvotekutt «og diverse», snakker han om flere vedtak som er fattet i Det internasjonale skiforbundet (FIS) de siste årene som skal hjelpe små nasjoner.

Eller sagt på en annen måte: Som skal dempe den norske dominansen, som har vært ansett som en trussel for sportens framtid.

Johannes Høsflot Klæbo og Maiken Caspersen Falla

TO AV NI: Johannes Høsflot Klæbo og Maiken Caspersen Falla har fått sine krystallkuler. Søndag får Norge sju kuler til.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tre tiltak

Sist sommer kuttet FIS deltakerkvotene i verdenscupen til seks løpere for de største nasjonene.

I 2015 fattet FIS et vedtak som gjorde at de største nasjonene – med Norge i spissen – får dekket reise og opphold for færre løpere enn tidligere.

Det ble også vedtatt å begrense støtteapparatet til de største nasjonene.

Likevel vinner altså Norge samtlige cuper. Da kan ikke Vidar Løfshus annet enn smile. Og aller mest smiler han kanskje over Johannes Høsflot Klæbo, som ble tidenes yngste vinner av sprintcupen.

– Ja, det er nok et historisk øyeblikk. Det skrives inn i historiebøkene. Et kjempetalent. En kar vi kommer til å få masse glede av i årene framover, dette er bare starten på en forhåpentligvis veldig god karriere, fastslår Løfshus.

Siste nytt

 • Høyring curling-dopingsaka torsdag

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS melder i dag at høyringa i dopingsaka mot den rusiske curlingspelaren Aleksandr Krusjelnitsjki tek til i morgon kl 06, norsk tid.

  Han har avgitt positiv dopingprøve. Om han blir dømd, kan OUR miste bronsen i miks-double, som Norge i så fall vi få i staden.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Kristoff spurtet til seier

  Ingen kunne gjøre noe med Alexander Kristoff spurtet til seier foran italienske Andrea Guardini på den første etappen av Abu Dhabi Tour

  – En herlig seier for meg og laget. Jeg vil takke lagkameratene mine for hjelpen. Det er en god følelse å åpne rittet med å vinne, sa Kristoff etter etappen.

  Alexander Kristoff
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP
 • Sundby satser til OL i Beijing

  Til NRK bekrefter Martin Johnsrud Sundby at han fortsetter satsningen til OL i Beijing i 2022.

  – I hodet har jeg planlagt de tre neste sesongene, så da er det klønete å gi seg sesongen før OL, sier Sundby.

  CCOUNTRY-OLY-2018-PYEONGCHANG
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo