NRK Meny
Normal

Løfshus åpner for å snu etter uttaksbråket

Landslagssjef Vidar Løfshus bekrefter at en av de tre forhåndsuttatte sprinterne kan bli vraket til fordel for Petter Northug og Ola Vigen Hattestad i OL.

Vidar Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus står ovenfor en vanskelig oppgave når sprintlaget skal tas ut. Nå sier han at en av de tre forhåndsuttatte kan bli vraket.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Petter Northug jr

Petter Northug har omtrent lovet at han stiller i toppform til OL-sprinten om han blir tatt ut.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Ja, det kan skje. Som sagt, det er de fire beste som fortjener en plass på startstreken, svarer Løfshus på NRK.nos spørsmål om han kan komme til å vrake løpere som allerede har fått klarsignal til å gå OL-sprinten.

Debatten om hvem som skal få gå sprinten for Norge i OL har nemlig rast etter helgens verdenscupsprint i Toblach – hvor formløperen Ola Vigen Hattestad suste inn til seier og lagde «kluss» i uttaksplanene til landslagsledelsen.

Northug lover toppform

I OL har man maksimalt lov å ta ut fire løpere på hver øvelse og landslagsledelsen har allerede tatt ut tre løpere: Eirik Brandsdal, Anders Gløersen og Finn Hågen Krogh.

I tillegg er sprinten normalt Petter Northugs store gullsjanse, men landslagsledelsen har ventet med å ta ham ut ettersom han ikke har hatt de helt store resultatene denne sesongen.

Samtidig har Northug omtrent lovet at han stiller i toppform i sprinten, og flere har ment at å vrake ham vil være en liten skandale.

Nå åpner altså Løfshus for å vrake en av de tre løperne som alt har fått beskjed om at de skal gå sprinten – for å få plass til både Northug og Hattestad.

– Hva legger dere egentlig i et klarsignal, i og med at utøvere likevel kan droppes etter å ha fått det?

– I et klarsignal ligger det at utøveren skal forberede seg som om han skal gå distansen. Ut ifra at han har gjort det godt nok til å gå. Men det ligger ikke noe absolutt i klarsignalene som er gitt. Vi har mange gode løpere, så laget vi stiller vil uansett være sterkt, sier landslagssjefen.

Tar avgjørelsen i Sotsji

Løfshus sier avgjørelsen først blir tatt når alle løpere, trenere og lagledere er på plass i OL-byen Sotsji.

– Da skal vi samles rundt bordet og diskutere. Det eneste som teller er at det er de fire som er i best form, som får gå, sier han.

Han er klar over at avgjørelsen som blir tatt der, nesten uansett vil vekke oppsikt. Løfshus må velge bort og skuffe én av fem svært sterke løpere.

– Utøverne må ha forståelse for at de beste må få gå. Den som blir vraket vil naturligvis få uttrykke sin skuffelse, understreker Løfshus.

Landslagsledelsen har fått kritikk fra flere hold for å ha tatt ut nesten hele sprintlaget før det siste verdenscuprennet i sprint.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Italy Skiing Cross Country World Cup

Ola Vigen Hattestad er i kjempeform og suste inn til seier på sprinten i Toblach denne helgen. Nå har han skapt «kluss» i uttaksplanene til landslagsledelsen.

Foto: Elvis Piazzi / Ap

Skuffende generalprøve

I Toblach var det kun Eirik Brandsdal som klarte å hevde seg i toppen av de tre forhåndsuttatte løperne. Han endte på andreplass i sprinten.

Finn Hågen Krogh røk ut i prologen, mens Anders Gløersen røk ut i kvartfinalen.

Noe av grunnen kan være at de løperne som har fått klarsignal til å gå har prioritert å trene målrettet mot OL fremfor å forberede seg til verdenscupløpet. Det kan ha ført til at de ikke klarte å prestere sitt aller beste i Toblach.

– Det er bare sport, men samtidig betyr det alt for de involverte å få sjansen. Det er ingen lett avgjørelse. Nå skal vi vente til Arild og gutta kommer til Sotsji, så vil vi sende ut en pressemelding når avgjørelsen er tatt og uttaket endelig.

Tror Krogh vrakes

Finn Hågen Krogh

Torgeir Bjørn tror Finn Hågen Krogh (bildet) blir vraket.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Torgeir Bjørn, NRKs langrennsekspert, synes hele situasjonen er uheldig og at det var en stor tabbe å gi tre sprintere klarsignal så tidlig før OL.

– Men det at de åpner for å snu, er det eneste fornuftige å gjøre etter at denne situasjonen nå har oppstått, sier Bjørn.

– Det blir jo en stor skuffelse hvis en av dem som fikk et klarsignal nå blir vraket. Vi snakker jo om de olympiske leker, legger han til.

– Skaper dette litt uro i troppen?

– Det setter jo samholdet på prøve. De tre som har fått klarsignal har jo forberedt seg som om det er OL-sprinten som er viktig, så da var jo dette Toblach-rennet bare ett steg på veien. De konkurrerer jo på forskjellige premisser, svarer Bjørn.

Langrennseksperten tror det er Finn Hågen Krogh som får den tunge beskjeden om at sprinten ryker.

– Han har nok de dårligste resultatene, selv om han var i finalen både i Davos og i Lenzerheide. Men det er selvfølgelig ikke helt gitt at Krogh vrakes – det er en tung, lang løype som passer han bra. Nå må landslagsledelsen rett og slett vurdere helt nøkternt hvilke fire som er best til å gå sprinten, sier han.

Siste nytt

 • Warriors kriget seg videre

  Golden State Warriors er videre til neste runde i NBA-sluttspillet etter 99-91-seier over San Antonio Spurs natt til onsdag. Warriors vant 4–1 i kamper, og møter nå New Orleans Pelicans.

  Philadelphia 76ers tok seg også videre i natt.

  Klay Thompson (11) celebrates after making a basket in front of forward Kevin Durant (35) and forwar
  Foto: Kyle Terada / Reuters
 • Norsk trener til sveitsisk toppklubb

  Dan Tangnes (39) ble onsdag presentert som ny hovedtrener for den sveitsiske hockeyklubben EV Zug. De ble nummer to i grunnspillet forrige sesong, men røk ut i første runde av sluttspillet.

  – Jeg håper vi kan skape gode minner sammen, sier Tangnes.

  Dan Tangnes
  Foto: EV ZUG
 • Glassverket trekker elitelaget

  Håndballklubben Glassverket har spilt i eliteserien denne sesongen, men rykket ned og skulle i utgangspunktet spille i 1. divisjon neste sesong. Slik blir det likevel ikke, da forslaget om å trekke laget fikk flertall på tirsdagens årsmøte, skriver Drammens Tidende. Klubben ønsker å beholde lagene i andre- og fjerdedivsjon.

  Line Bjørnsen hos Glassverket
  Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Ranheim - Brann og Stabæk - Start
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid