LO: – Det er jo rett og slett slavearbeid

LO kaller Qatar for slavedrivere under byggingen av stadioner til fotball-VM i 2022. Nå krever både de og Norges Fotballforbund at FIFA tar grep.

Boforhold i Qatar

BOFORHOLD: En arbeider fra Bangladesh på sitt rom i en arbeidsleir for utenlandske arbeidere i Doha. Myndighetene i Qatar har sagt at de vil bedre forholdene for arbeiderne. Bildet er tatt 3. mai i år, under en arrangert tur for media.

Foto: MARWAN NAAMANI / Afp

Yngve Hallen

SENDT BREV: President i Norges Fotballforbund Yngve Hallén.

Foto: NRK

– De lever under forferdelige forhold. Jeg har sett bildene, og det er ikke noe hyggelig syn, sier fotballpresident Yngve Hallén til NRK.

Bildene Hallén sikter til viser arbeidere som lever under svært elendige forhold. I tillegg har de blant annet blitt lovet større lønninger enn det de får. De har også blitt fratatt hjemreisevisumene sine, noe som gjør at de sitter fast i Qatar som rettsløse gjestearbeidere.

– Vi må bruke den anledningen vi har til å sette søkelyset på den problematikken at de rett og slett driver med slavearbeid, sier LO-leder Gerd Kristiansen til NRK.

Gerd Kristiansen i Rederiforbundets lokaler

SENDT BREV: LO-leder Gerd Kristiansen.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

The Guardian avslørte for et par år siden at 44 mennesker til da hadde mistet livet i arbeidsulykker på arenaene. Siden har tallet steget.

Ønsker inspeksjoner

Nå har NFF og LO sendt brev til det internasjonale fotballforbundet FIFA og den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen ITUC, for å prøve å få slutt på det de kaller slavearbeid under bygging av VM-arenaen.

Brevet er undertegnet av LO-leder Gerd Kristiansen og fotballpresident Yngve Hallén. De ber om at disse organisasjonene setter arbeidernes spørsmål på dagsordenen og at de går sammen om inspeksjon av forholdene i Qatar.

– Vi ønsker å oppnå at vi får uavhengige inspeksjoner utenfra. Ikke representanter fra fotballen, ikke fra Qatar, men fra arbeidstakerorganisasjoner. Vi må få et korrekt bilde av hvordan situasjonen er, sier Hallén.

Saken fortsetter under videobildet:

Norges Fotballforbund og LO ber det Internasjonale Fotballforbundet gripe inn overfor arrangøren av VM i Qatar i 2022. Svært dårlige forhold for de som arbeider med å bygge VM-anleggene, har fått de to norske organisasjonene til å reagere.

SE VIDEO: Se Dagsrevy-saken om de forferdelige arbeidsforholdene i Qatar.

– Må bruke fotballens oppmerksomhet

Sharan Burrow er leder for ITUC. Hun har sendt brev til åtte av de største VM-sponsorene og bedt dem om å bruke deres posisjon til å legge press på FIFA for å gjøre forholdene menneskelige for de hundretusenvis av utenlandske arbeiderne i Qatar.

SOCCER-EURO/ FIFA president Blatter gestures during a news conferece after the Swiss women's soccer A team qualifyed for the FIFA Women's World Cup, in Luzern

TAR IKKE ANSVAR: FIFAs president Sepp Blatter.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

– Arbeidsforholdene deres er reint slaveri. Vi er så glad for at NFF og LO nå tar grep rundt problematikken med moderne slavedrift, sier Burrow til NRK.

– Er det naivt å tro at man skal klare å påvirke FIFA til å ta grep i Qatar?

– Overhodet ikke. Vi må huske at det ikke er FIFA som har ansvar for arbeidsforholdene i Qatar. Det er stor oppmerksomhet rundt fotball, vi må bruke den oppmerksomheten til å skape bedre forhold der.

FIFA-president Sepp Blatter sa i vinter at arbeidsforholdene har blitt mye bedre siden det ble internasjonal oppmerksomhet om saken. Kvalifisert skitsnack , var Johan Lindholm fra det svenske bygningsforbundets kommentar til det. Han hadde nettopp vært i Qatar og sett på forholdene.

– Men arbeidernes forhold er ikke FIFAs ansvar, sa Blatter.

Det er fortsatt farlig å være i Qatar for å lage kritiske reportasjer om fotball-VM. Tidligere i vår ble et tysk tv-team pågrepet , og seinest denne helga ble en britisk journalist arrestert . NRKs egne journalister fikk også merke på kroppen hvor vanskelig det er å jobbe i Qatar.

Siste nytt

 • OL i fare etter ryggbrudd

  Syklisten Sven Erik Bystrøm pådro seg seks brudd i ryggen under NM i Kristiansand søndag. Det skjedde etter velt på en våt og sleip afalt. Det melder TV 2.

  Han må overnatte på intensiven på Sørlandet sykehus.

  – Jeg har fått brudd på seks tverrtagger i i ryggen. Det er ikke akkurat optimalt. Bruddene gror imidlertid av seg selv, og legene sier at det vil ta 5-6 uker å bli frisk, sier Bystrøm til TV 2.

  Dermed kan OL i verste fall ryke. Bystrøm er tatt ut til fellesstarten i Tokyo som starter 24. juli.

  Resten av OL-troppen består av Tobias Foss, Markus Hoelgaard og Andreas Leknessund.

  Sven Erik Bystrøm før NM i Kristiansand
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Ny ishockey-seier i para-VM

  Norge slo Slovakia 3-2 i andre kamp i para-VM i ishockey i Tsjekkia søndag. Ola Øiseth ble matchvinner.

  Det norske laget var til slutt best i det som ble en svært jevn kamp i Ostrava.

  Morten Værnes sendte det norske laget i ledelsen allerede etter to minutters spill i åpningsperioden og sørget for en drømmestart på kampen.

  Deretter utliknet Slovakia, før Martin Bakkejord Skolbekken sørget for ny norsk ledelse. 2-1-scoringen kom rett før første pause.

  I midtperioden utliknet Slovakia, før Øiseth ble matchvinner i tredje periode.

  De norske spillerne møter Russland tirsdag i den siste gruppekampen.

 • Glesnes med eventyrlig langskudd

  Jakob Glesnes fikk kjempetreff fra langt hold og scoret et fenomenalt mål da Philadelphia Union spilte 2-2 mot Atlanta United i Major League Soccer søndag.

  Glesnes fikk ballen midt på Atlantas banehalvdel to minutter på overtid. Den tidligere Strømsgodset-spilleren avanserte et par meter og fyrte så løs.

  Ballen føk som et prosjektil opp i krysset – via undersiden av tverrliggeren. Atlanta-keeper Brad Guzan var sjanseløs.

  Scoringen fullførte det som ble en sen snuoperasjon fra Glesnes og lagkameratene i Union. Hjemmelaget tok ledelsen 2-0 etter 83 minutters spill, før gjestene slo tilbake og reduserte minuttet etterpå.

  Jakob Glesnes
  Foto: Chris Szagola / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal