Mangel på toppscorer kan bli Liverpools styrke

KOMMENTAR: For mange tittelkandidater kan det være en svakhet å mangle en typisk toppscorer. For Liverpool ser det ut til å være en styrke.

Sadio mane

EN AV MANGE: Sadio Mané scoret seiersmålet mot Everton i går, men det kunne vært nærmest hvem som helst, mener kommentatoren

Foto: Carl Recine / Reuters

Det var Sadio Mané som scoret vinnermålet mot Everton, men det kunne egentlig vært hvem som helst.

Fire minutter på overtid dukket senegaleseren opp i feltet og satte en retur som ga Liverpool en 1–0-seier mot Everton mandag kveld. Hadde Daniel Sturridges skudd truffet ørlite grann til venstre, hadde det vært han som hadde blitt helten.

Hadde ballen truffet den andre siden av stolpen, ville den gått til Roberto Firmino.

Situasjonen oppsummerte en av de potensielle fordelene Liverpool har i tittelkampen, nemlig at de har så mange målscorere. Det finnes en variasjon og uforutsigbarhet som er sjelden å se.

Og som alltid er årsakene knyttet opp mot det taktiske systemet de røde bruker.

Angrep fra alle kanter

Roberto Firmino

TILFELDIGHET: Roberto Firmino er en av mange mulige matchvinnere for Liverpool

Foto: Carl Recine / Reuters

En titt på tallene understreker poenget. Liverpool, som ligger seks poeng bak Chelsea etter 17 kamper, har scoret 41 mål, tre mer enn noe annet lag.

Disse har blitt fordelt på 11 spillere. Hele fem har scoret fem mål eller flere.

Den siste delen er viktig, fordi den viser at de har flere som kan score regelmessig. Navnene er Mané (8 mål), Adam Lallana (6), James Milner (5), Philippe Coutinho (5) og Firmino (5).

Riktignok har Milner kun scoret på straffer, men det er også sant at Divock Origi har scoret fire og skadeskutte Daniel Sturridge null. Begge de to spissene har kapasitet til å score regelmessig om de får spille fast.

Dét understreker ikke bare dybden i troppen, men også hvor målfarlig midtbanen har blitt.

Flere alternativer

Med andre ord er ikke Liverpool avhengig av én spiller for å finne nettet uke etter uke.

Dette står i kontrast til noen av tittelrivalene. Regner man spillere med fem mål eller mer, har Arsenal og Tottenham tre, Chelsea og Manchester City to, og Manchester United én.

Alle de fem lagene har én klar toppscorer: Alexis Sánchez, Harry Kane, Diego Costa, Sergio Agüero og Zlatan Ibrahimović. Dette er ikke et problem så lenge alle holder seg skadefrie og i form.

Men Liverpool har flere strenger å spille på om et uhell skulle inntreffe.

Løp fra dypet

Jürgen Klopp

OFFENSIV: Jürgen Klopps taktikk forlanger krever stor bevegelse framover og mange spillere inn mot straffefeltet

Foto: Carl Recine / Reuters

Et annet poeng er at uforutsigbarheten øker i angrep når flere spillere vet hvor målet står, da motstanderne vet at det ikke holder å bare markere én spiller ut av kampen.

Det forklarer delvis hvorfor Liverpool har scoret mest i ligaen.

Trenden henger sammen med den enorme kollektive bevegelsen Jürgen Klopp krever fremover. Laget har to av de mest offensive sidebackene i Premier League, noe som dytter kantspillerne innover, mens spissen ofte vandrer fra kant til kant.

Like bak tar midtbanespillerne løp inn i boksen. Selv ikke ankeret Jordan Henderson er fremmed for å teste keeper.

– Det er et resultat av stilen vår. Vi er nødt til å ha flere spillere rundt straffefeltet, sa Klopp til Liverpools nettside i september.

Må klare seg uten Mané

Sadio mane

BLIR BORTE: Liverpools allsidighet blir satt på ny prøve i januar når Sadio Mané skal spille Afrika-mesterskapet for Senegal

Foto: Dave Thompson / Ap

Innen desember har tyskeren allerede fått erfare viktigheten av dette. Flere var bekymret da innflytelsesrike Coutinho ble skadet i november, men Origi har siden blitt en del av startoppstillingen og scoret fire mål på fem ligakamper.

Stallens bredde vil igjen testes når Mané drar til Gabon i januar for å delta i Afrikamesterskapet.

Andre storlag kan få lignende prøver. City har allerede tapt én kamp uten suspenderte Agüero, mens Chelsea snart møter Bournemouth uten Costa av samme grunn. Både José Mourinho og Arsène Wenger har visstnok hintet til at de vurderer å hvile Ibrahimović, som er 35, og Sánchez.

Og Spurs slet til tider med å score mål da Kane var skadet i oktober.

Hvor relevant denne faktoren blir i tittelkampen vil tiden vise. Men for Liverpools del har de mange ulike målscorerne allerede stått bak flere viktige poeng.

Siste nytt

 • Kleveland operert

  Marcus Kleveland er blitt operert i kneet etter å ha skadet seg på trening i Colorado onsdag kveld. Snøbrettkjøreren ligger nå på post-operativ avdeling på sykehuset i Vail.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Big Air Snowboard menn.
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Nordmennene langt bak i Val Gardena

  Heller ikke torsdag klarte alpinherrene å henge med de beste under utfortreningen i Val Gardena. Aksel Lund Svindal ble beste nordmann på 9.-plass.

  Fredag og lørdag går v-cupen i Italia, og utfortreningene de siste dagene har ikke vært lovende.

  SKI-ALPINE-MEN-WORLD-DOWNHILL-TRAINING
  Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP
 • Lie slått ut i semifinalen

  Lie ble nummer fire i sitt semifinaleheat, men tiden var ikke god nok til å avansere til finalen. Nordmannen ble nummer ni, ett tidels sekund bak sistemann som tok seg til finale.

  SVØMMING, KORTBANE-EM 2017
  Foto: Jessica Gow / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live: V-cup skiskyting
V-cup skiskyting: Sprint kvinner
VM-minner
Sport i dag
Europaligaen: Genk - Sarpsborg 08
Europaligaen: RB Leipzig - Rosenborg