Hopp til innhold

Messi passerte ellevill Maradona-statistikk: – Det er fotballens trollmann

Jubileum, scoring og passering av legende var noen av nøkkelordene i det som ble en festaften for Lionel Messi. Argentina er klare for VM-kvartfinale etter 2-1-seier over Australia.

SCORET: Lionel Messi noterte seg for scoring i sin 1000. seniorkamp.

I sin 1000. seniorkamp skulle mye – som så mange ganger før – handle om Argentinas kaptein. Åttedelsfinalen mot Australia ble en jubelkveld for Messi, som scoret lagets første mål etter en kontrollert avslutning – og bidro til at Argentina vant 2–1.

– Det er en fantastisk følelse. Jeg er veldig glad for å dele dette vakre øyeblikket med fansen. Jeg vet hvor mye innsats de har lagt ned for å komme hit og jeg vet at hele Argentina vil være her. Båndet vi har er noe vakkert, skal Messi ha sagt ifølge BBC etter kampen.

– Se på den. Det er fotballens trollmann, kommenterte NRK-ekspert Nils Johan Semb på 1-0-målet.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Argentina v Australia

JUBEL: Argentina-spillerne var i ekstase etter Messis 1-0-scoring.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Argentina doblet ledelsen like etter pause. Mye takket være god hjelp fra Australias sisteskanse Matthew Ryan, som vartet opp med en keeperblemme og sørget for at Julián Álvarez kunne sette inn 2–0.

Men litt ut av intet skulle kampen få nytt liv. Kvarteret før slutt reduserte Craig Goodwin, og utløste noen dramatiske sluttminutter.

– For en dramatikk, utbrøt Semb.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Argentina v Australia

FEIRET: Messi fikk mye å juble for under åttedelsfinalen mot Australia.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Australia var farlig frempå ved flere anledninger, blant annet i kampens siste minutt med Garang Kuol. Men Emi Martínez reddet og utligningen kom ikke. Argentina og Messi slapp med skrekken, og er dermed klare for VM-kvartfinale. Der møter de Nederland.

Passerte Maradona

Messis jubileumskamp skulle starte på best mulig vis.

Kampen hadde akkurat passert halvtimen da Argentina spilte seg raskt igjennom etter et frispark. I fart mottok Messi ballen av Nicolás Otamendi, og plasserte ballen iskaldt til venstre og i mål.

– I sin 1000. kamp, så gjør han mål nummer 789, og også sitt niende VM-mål. Da går han forbi Maradona, og er bare én bak Batistuta, utbrøt NRKs kommentator Christian Nilssen.

Diego Maradona stoppet på åtte VM-scoringer, mens Messi står nå på ni mål og er ett bak Gabriel Batistutas argentinske rekord på ti scoringer.

Messi

TALL: Messis scoring var hans første utslagsrundemål i et VM. Her er litt statistikk mellom de to argentinske fotballegendene.

Foto: Skjermdump/Opta

– Den beste individuelle prestasjonen av en spiller i dette VM. Det var nesten guddommelig. Jeg har ikke sett noe lignende, sa Rio Ferdinand på BBC One om Messis prestasjon i kampen.

Argentina-spillerne omfavnet lagets kaptein til ellevill jubel fra tribunen etter scoringen. Messi og co. trygget også inn ledelsen til pause, mens australierne gikk slukøret inn i garderoben uten ha skapt noen farligheter i den sjansefattige, første omgangen.

– Jeg vet ikke om jeg fikk med meg scoringa, for jeg sovna skjønner du før den scoringa. Jubelen vekte meg da, så jeg fikk sett på reprisen at det var en god prestasjon av Messi, oppsummerte NRK-ekspert Åge Hareide i pausen.

Messi
Foto: FRANCK FIFE / AFP

Doblet etter keepertabbe

Vondt skulle bli til verre for Australia etter drøyt timen spilt. Matthew Ryan var i det dristige hjørnet og gikk seg vill da han prøvde å passere Argentinas Rodrigo De Paul og Julián Álvarez. Ballen havnet til slutt hos sistnevnte, som doblet ledelsen for sitt hjemland etter en stor keeperblemme.

– Det er en del av det australske spillet, og ikke gjøre store feil på sin egen banehalvdel –

Australia

GÅ HÅP: Craig Goodwin scoring tente liv i Australias kvartfinaledrøm.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

men større feil enn Matt Ryan gjør her går nesten ikke an, sa Semb.

Reduseringen til Goodwin, som gikk via en uheldig Enzo Fernández, skulle være til liten hjelp. Tross store Australia-sjanser i sluttminuttene, kom ikke utligningsmålet.

– Vi ga alt vi hadde, akkurat som vi har gjort i alle minutter i denne turneringen. Jeg er så stolt av alle spillerne og trenerteamet, sier Australia-spiller Jackson Irvine etter kampen før stemmen brister.

– Bare ikke nok i dag. Vi gjorde alt vi kunne.

Siste nytt

 • Tidligere Molde-spiller fikk Premier League-debuten

  Fredag kveld var det duket for et lokalmøte da Chelsea tok imot Fulham på eget gress.

  Det kom aldri noen scoringer i Premier League-kampen på Stamford Bridge.

  Tidligere Molde-spiller David Datro Fofana entret banen med et kvarter igjen av kampen da han erstattet Mason Mount. Med ti minutter igjen av kampen nærmet 20-åringen seg mål og rundet Bernd Leno. Han fikk åpent mål, men skuddet ble klarert.

  Rekordsigneringen Enzo Fernández stilte fra start under kveldens møte og var ikke beskjeden da han valgte å fyre av et skudd mot mål. Chelsea-fansen reiste seg opp fra setene for å se den nye talismanen sørge for seier, men det lot seg ikke skje.

  Etter et målløst resultat var lagene tvunget til å dele på poengene. Chelsea klatret opp til 9.-plass med 30 poeng mens Fulham inntok 6.-plassen med 32 poeng. (NTB)

  Fofana
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Ingen norsk jubeldag i Davis Cup

  Det ville ikke veien for de norske tennisspillerne i Davis Cup-møtet med Serbia. Viktor Durasovic og Andreja Petrovic var begge i aksjon fredag, men tapte.

  Det endte i et bittert tap for Viktor Durasovic fredag da han møtte serbiske Laslo Djere i Davis Cup på Hasle i Oslo. 25-åringen tapte med sifrene 3-6, 6–4 og 6–7 (8–10) etter 2.42 timers spill.

  For lagkameraten Andreja Petrovic gikk det ikke bedre da han tapte 1-6, 3–6 mot Miomir Kecmanovic tidligere fredag kveld. (NTB)

  Tennis Davis Cup: Norge - Serbia
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • NIF har nedsatt gruppe som skal utrede IOC-problematikk

  Diskusjonen rundt Den internasjonale olympiske komités innflytelse i norsk idrett har skapt overskrifter den siste uken, spesielt etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen holdt et omstridt innlegg undet et møte med IOC.

  Flere er kritiske til at de norske IOC-medlemmene Jacobsen og Kristin Kloster Aasen også sitter i styret til Norges Idrettsforbund. NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt mener dobbeltrollen er svært problematisk fordi IOCs verdier ikke alltid samsvarer med interessene til norsk idrett.

  Nå har Norges idrettsforbund (NIF) har nedsatt en gruppe som skal utrede samorganiseringen av forbundets styre og Norges olympiske komité.

  Torsdag skrev NRK at NIF ikke hadde fulgt opp eget vedtak, da de ennå ikke hadde nedsatt en ressursgruppe for å utrede den nåværende samorganiseringen mellom Norges olympiske komité (NOK) og Norges idrettsforbund (NIF).

  Nå er det klart at 2. visepresident Sondre Sande Gullord får med seg Mona Adolfsen (Norges Skøyteforbund), Reinart Aarseth (Nordland Idrettskrets), Espen Lund (Norges Kickboxingforbund) og én representant fra NIFs utøverkomité. Sistnevnte velger selv hvem som skal representere dem.

  Gruppen starter arbeidet umiddelbart og vil legge frem en rapport under idrettsstyrets møte 25. april.

  Torsdag ga idrettspresident Berit Kjøll uttrykk for at hun er fornøyd med fremdriften i prosessen. Saken skal behandles på Idrettstinget til våren.

  Overlevering av rapport "Rasisme i idretten"
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste