NRK Meny
Normal

Lillestrøm-keeper avla positiv dopingprøve

Etter sesongens første kamp avla portugisiske Daniel Marcio Fernandes (33) en positiv dopingprøve på stoffet Dextroamfetamin som brukes mot ADHD.

Daniel Marcio Fernandes

DOPINGTATT: Portugisiske Daniel Marcio Fernandes ble hentet til Lillestrøm før årets sesong og spilte sesongens tre første seriekamper.

Foto: Roberto Pfeil / AP

– Dette kom som et sjokk på klubben. Vi visste ikke at han hadde ADHD, sier daglig leder i LSK Robert Lauritsen til NRK.

Han og resten av klubben fikk vite om den positive prøven for to dager siden, da Fernandes selv kom til klubbledelsen med beskjeden. Portugiseren skal ha fått vite om den positive prøven samme dag.

Fernandes' advokat, Morten Justad Johnsen, sier keeperen tar medisinen med Dextroamfetamin fordi han har ADHD.

– Fernandes fikk forskrevet Dextroamfetamin av lege da han spilte fotball i USA for medisinsk behandling av diagnosen ADHD. Han er avhengig av å ta medisiner pga. diagnosen og har derfor fortsatt bruken etter at han kom til Norge i januar 2017, sier Johnsen.

– Naivt

Men da portugiseren kom til Lillestrøm i vinter informerte han ikke klubben om at han hadde ADHD eller brukte medisinen, selv om han, ifølge LSK-direktøren, ble spurt om han brukte medisiner av klubbens lege.

– Hadde han oppgitt at han brukte medisinen hadde legen søkt opp stoffet og søkt om medisinsk fritak. Det mener legen man kunne fått i hans tilfelle, sier Lauritsen.

– Hva tenker du om at han ikke informerte klubben?

– Det er naivt å ikke nevne det så vi fikk søkt fritak, men han har fyllt ut ren utøver-skjema og alt som er så han har sikkert tenkt at alt er ok, sier Lauritsen og legger til:

– Han la seg helt flat og var veldig lei seg. Og selvsagt skjønner han at han skulle ha sagt fra om dette med en eneste gang.

LSK har valgt å utestenge den portugisiske keeperen fra samtlige treninger og kamper, selv om svaret på B-prøven ikke er klart og det foreløpig ikke foreligger noen dom.

– Fernandes er svært lei seg for situasjonen, spesielt overfor klubben og fansen, sier advokat Johnsen.

Hugo Almeida, Daniel Marcio Fernandes

TIDLIGERE: Daniel Marcio Fernandes i aksjon for tyske Bochum på nivå to i Tyskland i 2009. I fjor spilte han for det amerikanske laget Rayo OKC og det er her han skal ha fått utskrevet ADHD-medisinen.

Foto: Joachim Gies / AP

– Har ikke hatt til hensikt å jukse

Advokaten sier følgende om at keeperen unnlot å informere klubben om medisinen:

– Utøveren er selv ansvarlig for stoff han får i kroppen, utover det har jeg ingen kommenter, rett og slett fordi jeg ikke vet mer om det, sier Johnsen som foreløpig ikke har snakket med Fernandes om hvorfor han ikke opplyste om ADHD-diagnosen.

Han mener 33-åringen ikke har hatt til hensikt å jukse.

– Fernandes var ikke kjent med at dette var et forbudt stoff på dopinglisten og har derfor ikke søkt om medisinsk fritak. Han opplyste om medisinen ved dopingkontrollen og har ikke hatt noen intensjon om å jukse eller øke sine prestasjoner. Han aksepterer utelukkelsen fra Lillestrøm SK mens saken pågår og vil bistå ADN på best mulig måte, sier Johnsen.

Fernandes kom til Lillestrøm i vinter og startet sesongens tre første eliteseriekamper, men ble etter det benket til fordel for Arnold Origi.

Den positive prøven ble avlagt etter sesongens første kamp mot Sandefjord, som LSK vant 2-1, 2. april.

Fernandes skal nå forklarre seg for Antidoping Norge (ADN). Deretter blir det opptil påtalenemnden i ADN og vurderer om saken skal påtales til domsutvalget i Norges idrettsforbund, som er de som bestemmer en eventuell straff.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Tre av tre mulige for Frankrike

  Frankrike hadde full kontroll mot Hviterussland og vant til slutt 32–25 i sin siste gruppespillkamp i håndball-EM. Etter seieren i kveld tar de fire poeng med seg inn i hovedrunden.

  Nikola Karabatic jubler etter scoring mot Hviterussland i håndball-EM
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Godset låner ut nysignering

  Marcus Pedersens lillebror, Sebastian, går fra Stabæk til Strømsgodset. Angrepsspilleren ble umiddelbart lånt ut til Strømmen, der han skal tilbringe vårsesongen på lån.

  Sebastian Pedersen fikk kun åtte a-kamper for Stabæk.

  Jostein Flo og Sebastian Pedersen
  Foto: Godset Media
 • Utvik klar for Sarpsborg 08

  Midtstopperen Bjørn Inge Utvik (21) bytter ut Sogndal med Sarpsborg 08. Utvik har skrevet en treårskontrakt.

  – Han er veldig strukturert og profesjonell i det han gjør. En kompromissløs stopper, sier Sarpsborg 08s sportssjef Thomas Berntsen.

  Bjørn Inge Utvik klar for Sarpsborg 08
  Foto: Sarpsborg 08

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Etter kampen Norge - Østerrike