NRK Meny
Normal

Lillestrøm-keeper avla positiv dopingprøve

Etter sesongens første kamp avla portugisiske Daniel Marcio Fernandes (33) en positiv dopingprøve på stoffet Dextroamfetamin som brukes mot ADHD.

Daniel Marcio Fernandes

DOPINGTATT: Portugisiske Daniel Marcio Fernandes ble hentet til Lillestrøm før årets sesong og spilte sesongens tre første seriekamper.

Foto: Roberto Pfeil / AP

– Dette kom som et sjokk på klubben. Vi visste ikke at han hadde ADHD, sier daglig leder i LSK Robert Lauritsen til NRK.

Han og resten av klubben fikk vite om den positive prøven for to dager siden, da Fernandes selv kom til klubbledelsen med beskjeden. Portugiseren skal ha fått vite om den positive prøven samme dag.

Fernandes' advokat, Morten Justad Johnsen, sier keeperen tar medisinen med Dextroamfetamin fordi han har ADHD.

– Fernandes fikk forskrevet Dextroamfetamin av lege da han spilte fotball i USA for medisinsk behandling av diagnosen ADHD. Han er avhengig av å ta medisiner pga. diagnosen og har derfor fortsatt bruken etter at han kom til Norge i januar 2017, sier Johnsen.

– Naivt

Men da portugiseren kom til Lillestrøm i vinter informerte han ikke klubben om at han hadde ADHD eller brukte medisinen, selv om han, ifølge LSK-direktøren, ble spurt om han brukte medisiner av klubbens lege.

– Hadde han oppgitt at han brukte medisinen hadde legen søkt opp stoffet og søkt om medisinsk fritak. Det mener legen man kunne fått i hans tilfelle, sier Lauritsen.

– Hva tenker du om at han ikke informerte klubben?

– Det er naivt å ikke nevne det så vi fikk søkt fritak, men han har fyllt ut ren utøver-skjema og alt som er så han har sikkert tenkt at alt er ok, sier Lauritsen og legger til:

– Han la seg helt flat og var veldig lei seg. Og selvsagt skjønner han at han skulle ha sagt fra om dette med en eneste gang.

LSK har valgt å utestenge den portugisiske keeperen fra samtlige treninger og kamper, selv om svaret på B-prøven ikke er klart og det foreløpig ikke foreligger noen dom.

– Fernandes er svært lei seg for situasjonen, spesielt overfor klubben og fansen, sier advokat Johnsen.

Hugo Almeida, Daniel Marcio Fernandes

TIDLIGERE: Daniel Marcio Fernandes i aksjon for tyske Bochum på nivå to i Tyskland i 2009. I fjor spilte han for det amerikanske laget Rayo OKC og det er her han skal ha fått utskrevet ADHD-medisinen.

Foto: Joachim Gies / AP

– Har ikke hatt til hensikt å jukse

Advokaten sier følgende om at keeperen unnlot å informere klubben om medisinen:

– Utøveren er selv ansvarlig for stoff han får i kroppen, utover det har jeg ingen kommenter, rett og slett fordi jeg ikke vet mer om det, sier Johnsen som foreløpig ikke har snakket med Fernandes om hvorfor han ikke opplyste om ADHD-diagnosen.

Han mener 33-åringen ikke har hatt til hensikt å jukse.

– Fernandes var ikke kjent med at dette var et forbudt stoff på dopinglisten og har derfor ikke søkt om medisinsk fritak. Han opplyste om medisinen ved dopingkontrollen og har ikke hatt noen intensjon om å jukse eller øke sine prestasjoner. Han aksepterer utelukkelsen fra Lillestrøm SK mens saken pågår og vil bistå ADN på best mulig måte, sier Johnsen.

Fernandes kom til Lillestrøm i vinter og startet sesongens tre første eliteseriekamper, men ble etter det benket til fordel for Arnold Origi.

Den positive prøven ble avlagt etter sesongens første kamp mot Sandefjord, som LSK vant 2-1, 2. april.

Fernandes skal nå forklarre seg for Antidoping Norge (ADN). Deretter blir det opptil påtalenemnden i ADN og vurderer om saken skal påtales til domsutvalget i Norges idrettsforbund, som er de som bestemmer en eventuell straff.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansen overfor NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix
 • Haver-Løseth på fjerdeplass

  Nina Haver-Løseth kom på fjerdeplass i slalåmrennet i Åre i Sverige. Hun kjørte seg opp fra en syvende plass i første omgang. Løseth lå på tredjeplass helt til første omgangs beste, Mikaela Shiffrin, kjørte ned og vant suverent.

  Nina Haver-Løseth under verdenscupfinalen i slalåm i Åre
  Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics
Paralympics: Langrenn, stafetter
Paralympics: Kjelkehockey Canada - USA, finale