Lillehammer-OL - det største løftet

NRK Sportens største løft noensinne var rollen som "host broadcaster" for OL på Lillehammer i 1994.

"The decision is .... Lillehammer". Da IOC-president Juan Antonio Samaranch sa de berømte ordene i koreanske Seoul 15. september 1988, var det ikke bare rundt Mjøsa det ble oppstyr. Også i NRK forstod de der og da at de neste årene ville komme til å bli hektiske.

I januar 1990 undertegnet NRK vertskringkaster-avtalen med OL-arrangørene på Lillehammer.

Video: NRKs film fra OL

Video Bak kulissene

Video bak NRK-kulissene på Lillehammer.

Vertskringkaster for 134 land

Et vinter-OL på hjemmebane. Større blir det ikke i Norge. Og NRK skulle være verts-kringkaster!

Dette var det tyngste løftet noen nordisk kringkaster noensinne har hatt. Og det av det minste kringkastingsselskapet som noensinne har hatt en slik oppgave.

Hvordan det gikk i konkurransene, vet vi. Norge tok 10 gull, av dem tok Johann Olav Koss tre og Bjørn Dæhlie to, og Norge ble nest beste nasjon, bare så vidt slått av Russland.

212 timers sending

Lekene ble åpnet med et lett snøfall som la en perfekt ramme rundt åpningsseremonien, resten av lekene ble avviklet under en skyfri himmel og med mange kuldegrader.

NRK sendte alt, selv om man på den tid bare hadde én TV-kanal (NRK2 ble ikke opprettet før to år seinere). I tillegg gikk kveldsmagasinet "Vindu mot Lillehammer" tre timer hver kveld. Totalt sendte NRK 212 timer på TV.

To milliarder potensielle seere og lyttere kunne ta imot signalene fra Lillehammer. 134 land sendte fra lekene.

Skreddersydde arenaer

1360 mennesker var involverte i den internasjonale produksjonen, i tillegg til 400 som jobbet med de nasjonale sendingene. 232 kameraer var i sving på de forkjellige arenanene.

Selvsagt produserte ikke NRK alt. NRK produserte åpnings- og avslutningsseremonien i tillegg til hopp, langrenn og kombinert. Resten ble produsert av innleid hjelp fra Sverige, Finland, Danmark, Sveits, Storbritannia, Frankrike, Nederland og Canada.

Ettersom de aller fleste arenaene ble bygget fra grunnen av, kunne de også skreddersys etter NRKs kommentatorbehov. Kommentatorboksene og kameraplasseringene kunne plasseres optimalt.

Da Samaranch om kvelden den 27. februar slo fast at Lillehammer-lekene var "the best Olympic Winter Games ever", kunne også NRK ta del i den æren. En større oppgave har ikke NRK hatt verken før eller siden.

Siste nytt

 • Målløst mellom Italia og Portugal

  Portugal holdt Italia til 0-0 borte i UEFAs nasjonsliga i fotball lørdag. Det gjør portugiserne til gruppevinner før siste kamp.

  Sverige slo Tyrkia 1–0 i Tyrkia og tok dermed innpå Russland i sin gruppe.

  Italy Portugal Nations League Soccer
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • Svindal operert

  Aksel Lund Svindal har lørdag operert tommelen som han har slitt med de siste dagene etter et fall på trening torsdag.

  Svindal selv annonserte operasjonen på bildedelingstjenesten Instagram. Ifølge ham selv skal han være tilbake på ski etter kort tid.

 • Babylykke for Nestvold-Haugen

  Alpinisten Leif Kristian Nestvold-Haugen ble natt til lørdag far til en ny gutt da kona Marthe fødte parets andre barn.

  Dermed er han klar for sesongens første slalåmrenn i finske Levi søndag. – Alt er bra med hele familien, sier Nestvold-Haugen til NRK.

  SKI-SLO-FIS-CUP-GIANT-SLALOM-MEN
  Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal