Lillehammer-OL - det største løftet

NRK Sportens største løft noensinne var rollen som "host broadcaster" for OL på Lillehammer i 1994.

"The decision is .... Lillehammer". Da IOC-president Juan Antonio Samaranch sa de berømte ordene i koreanske Seoul 15. september 1988, var det ikke bare rundt Mjøsa det ble oppstyr. Også i NRK forstod de der og da at de neste årene ville komme til å bli hektiske.

I januar 1990 undertegnet NRK vertskringkaster-avtalen med OL-arrangørene på Lillehammer.

Video: NRKs film fra OL

Video Bak kulissene

Video bak NRK-kulissene på Lillehammer.

Vertskringkaster for 134 land

Et vinter-OL på hjemmebane. Større blir det ikke i Norge. Og NRK skulle være verts-kringkaster!

Dette var det tyngste løftet noen nordisk kringkaster noensinne har hatt. Og det av det minste kringkastingsselskapet som noensinne har hatt en slik oppgave.

Hvordan det gikk i konkurransene, vet vi. Norge tok 10 gull, av dem tok Johann Olav Koss tre og Bjørn Dæhlie to, og Norge ble nest beste nasjon, bare så vidt slått av Russland.

212 timers sending

Lekene ble åpnet med et lett snøfall som la en perfekt ramme rundt åpningsseremonien, resten av lekene ble avviklet under en skyfri himmel og med mange kuldegrader.

NRK sendte alt, selv om man på den tid bare hadde én TV-kanal (NRK2 ble ikke opprettet før to år seinere). I tillegg gikk kveldsmagasinet "Vindu mot Lillehammer" tre timer hver kveld. Totalt sendte NRK 212 timer på TV.

To milliarder potensielle seere og lyttere kunne ta imot signalene fra Lillehammer. 134 land sendte fra lekene.

Skreddersydde arenaer

1360 mennesker var involverte i den internasjonale produksjonen, i tillegg til 400 som jobbet med de nasjonale sendingene. 232 kameraer var i sving på de forkjellige arenanene.

Selvsagt produserte ikke NRK alt. NRK produserte åpnings- og avslutningsseremonien i tillegg til hopp, langrenn og kombinert. Resten ble produsert av innleid hjelp fra Sverige, Finland, Danmark, Sveits, Storbritannia, Frankrike, Nederland og Canada.

Ettersom de aller fleste arenaene ble bygget fra grunnen av, kunne de også skreddersys etter NRKs kommentatorbehov. Kommentatorboksene og kameraplasseringene kunne plasseres optimalt.

Da Samaranch om kvelden den 27. februar slo fast at Lillehammer-lekene var "the best Olympic Winter Games ever", kunne også NRK ta del i den æren. En større oppgave har ikke NRK hatt verken før eller siden.

Siste nytt

 • Leicester klatret forbi Liverpool

  James Maddison og Harvey Barnes ga Leicester 2-0 over Southampton lørdag. Med seieren inntok vertene 2.-plassen i Premier League.

  Oppgjøret så ut til å ebbe ut med Maddisons scoring etter 38 minutter, men fem minutter på overtid doblet Barnes ledelsen på en kontring.

  Leicester er uten tap på sine fem siste ligakamper. Brendan Rodgers' menn står med 35 poeng etter 18 kamper. Det har tatt dem forbi Liverpool før den regjerende Premier League-mesteren møter serieleder Manchester United på Anfield søndag. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Alex Pantling / AP
 • Solberg imponerte i debuten

  Oliver Solberg var kun 0,9 sekund unna klasseseier i sitt første løp som rallyproff for Hyundai. Kommende uke starter den nye VM-sesongen.

  19-åringen havnet kun bak hjemmehåpet Teemu Asunmaa i klassen for R5-biler i finske Arctic Lapland Rally. Han imponerte stort ved å være raskest på den femte fartsprøven, som var 25 kilometer lang. (NTB)

  Oliver Solberg Rally Sweden
  Foto: Micke Fransson/tt / NTB
 • Knepen Chelsea-seier

  Det så lenge vanskelig ut for Chelsea å bryte ned Fulham. Men Mason Mount reddet sine lagkamerater da han satte 1-0 sent i andre omgang.

  Fra før hadde Antonee Robinson fått rødt kort, uten at det hjalp nevneverdig for Chelsea.

  Timo Werner startet på benken, og var nære å punktere. Men alene med keeper bredsidet han ballen utenfor.

  Lampard
  Foto: Mike Hewitt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal