Hopp til innhold

Fourcade bitter på lillebror Bø: – Han hadde ikke vunnet uten meg

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK.no): Johannes Thingnes Bø (20) vant sprinten etter å ha ligget i ryggen på Martin Fourcade gjennom store deler av løpet, uten selv å dra én meter. Det irriterte franskmannen.

Fourcade Bø Kontiolahti

Martin Fourcade (t.h.) måtte skuffet innse at Johannes Thingnes Bø gikk til topps på sprinten i fisnke Kontiolahti. Arnd Peiffer (Tyskland) ble nummer tre.

Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / Afp

– Han var på bakskiene mine i hele dag og holdt farten min. Han må takke meg for seieren, for han fikk en stor fordel av å ligge i ryggen min, sier Martin Fourcade til NRK.no etter å ha blitt slått med 7,1 sekunder av Johannes Thingnes Bø på sprinten i Kontiolahti.

Martin Fourcade

Martin Fourcade måtte ta til takke med andreplass etter å ha blitt slått med 7,1 sekunder av Johannes Thingnes Bø.

Foto: Rene Gomolj / Afp

Fourcade startet sprinten med startnummer syv. Da han var ferdig med den første skytingen, la lillebror Bø i vei på sitt løp med startnummer 24.

Den norske unggutten fikk ryggen til Fourcade, og slapp den ikke før Fourcade gikk inn til mål og Bø gikk inn til siste skyting.

Etter å ha dratt fordel av ryggen til Fourcade gjennom store deler av løpet, gikk han alene på sisterunden. Med krefter til overs leverte Bø en strålende sisterunde, holdt unna for konkurrentene og sikret seg sin tredje seier i karrieren.

– Dette var moro! Jeg fikk ryggen på Fourcade på de to første rundene. Jeg la meg der fordi jeg ville lære litt av ham, men så skjønte jeg at fullt hus og en god sisterunde kunne gi noe bra til slutt, sier lillebror Bø til NRK etter seieren.

Fourcade, som måtte ta til takke med andreplass, var lite fornøyd med konkurrentens taktiske disposisjoner.

– Jeg prøvde å få ham frem, men han ville at jeg skulle gjøre jobben. Sånn er gamet, sa Fourcade.

– Det er jobben hans

Den franske verdenscuplederen mener lillebror Bø bør lære seg å ta mer ansvar i fremtiden.

– Jeg synes han må ta mer ansvar i fremtiden om han vil vinne flere konkurranser. Hadde han ikke fått hjelp av meg, hadde det blitt mye jevnere om seieren, sier Fourcade.

Lillebror Bø lar seg ikke affisere av franskmannens kritikk.

– Sånn er det. Jeg tror Fourcade skal være den som drar og ikke blir dratt på, sier Bø.

Hvorfor det?

– Han går der i den gule trøya si, så det er han som skal bane vei. Og i dag banet han vei for meg. Det er bare å takke ham, sier 20-åringen.

Han åpner for at han kan komme til å dra mer i fremtiden. Kanskje allerede på søndagens jaktstart.

– Jeg skal prøve å vinne sprinten som går lørdag. Gjør jeg det, skal jeg dra mer på jaktstarten, flirer unggutten.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Johannes Thingnes Bø tok serieren på sprinten i Finland

Tuktet verdenseliten

Martin Fourcade, Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen og Dmitrij Malysjko skjøt alle fullt hus på sprinten i Kontiolahti, og kjempet om å vinne løpet.

Ingen av de nevnte storkanonene kunne imidlertid hamle opp med Johannes Thingnes Bø.

20-åringen gikk på tidene til konkurrentene, og etter ti av ti treff på standplass vartet han opp med en glimrende sisterunde.

– Det var ikke gøy underveis. Jeg tenkte at smerte er midlertidig. Så det er mer moro nå, smiler lillebror Bø.

– Jeg har aldri vært så sliten før. Jeg holdt på å kollapse over mållinjen, sier seiersherren.

Han fikk tilsyn av en funksjonær i målområdet, men kom seg på beina etter å ha gispet etter luft i flere minutter.

– Jeg trengte tid på å hente meg inn, smiler Bø.

Karrierens tredje seier

Ut fra den stående skytingen lå unggutten ett sekund bak Malysjko. I mål var lillebror Bø 10,6 sekunder foran russeren, som til slutt ble nummer fire.

Bø holdt også unna for verdenscupleder Fourcade og tyske Arnd Peiffer inn mot mål.

Dermed ble det seier, 7,1 sekunder foran Fourcade og 7,2 sekunder foran Peiffer.

Lillebror Bø sin tredje verdenscupseier i karrieren. Unggutten vant både sprinten og jaktstarten i franske Annecy i midten av desember.

Samtidig ble han den første mannlige utøveren som vinner to sprinter denne sesongen.

– Det er jo artig, det! Sprint har blitt min greie. Skytingen blir bedre og bedre, smiler Bø.

Ertet lagkompisene

Han kunne glede seg over at han var raskere i sporet enn både Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen i torsdagens renn.

Bjørndalen ble til slutt nummer fem (15,8 sekunder bak), mens Hegle Svendsen ble nummer åtte (23,8 sekunder bak).

Bjørndalen la ikke skjul på at han har gått på bedre ski tidligere, og svarte følgende da han ble spurt om skiene var grunnen til at han ikke gikk raskere i løypa:

– Jeg er overrasket over å være så langt bak. Det er vanskelig å si om det er skia. Føret er vanskelig, med mye fuktighet i snøen. Jeg tror jeg hadde brukbare ski.

Lillebror Bø var imidlertid klar på at han hadde fantastiske ski, og ga smøreteamet mye av æren for at han klarte å holde ryggen til Fourcade tidlig i løpet.

– Det var deilig å cruise i ryggen hans. Man må ha gode ski for å få til det, sier 20-åringen.

Da NRKs kommentatorduo Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde fortalte at de hadde sine tvil om Bjørndalen og Svendsen hadde optimale ski, smalt det raskt fra Bø:

– De hadde bedre ski enn meg! flirer unggutten.

Siste nytt

  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes represent. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Utvalget skal fremover møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong. I høst skal de diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manuaene i grenene.

  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters
  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal