Hopp til innhold
Kommentar

Lik stilling, ulik stilling

Kanskje ville reaksjonene vært enda sterkere hvis Hege Riise faktisk hadde blitt betalt de fem millioner kronene Ståle Solbakken får i året for å være landslagssjef.

Hege Riise ny landslagssjef

LØNNSDEBATT: Hege Riise får vesentlig lavere lønn enn Ståle Solbakken. Det har skapt debatt.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Den nye landslagssjefen i fotball for kvinner får altså en tredel så mye i lønn som landslagssjefen for menn. Det har NRK vist gjennom flere saker denne uka.

For Hege Riise betyr dette rundt 1,7 millioner kroner, ut fra hva fotballpresident Lise Klaveness forklarte på pressekonferansen på Ullevaal på onsdag, der ansettelsen ble kunngjort.

Ståle Solbakken på sin side bekrefter et lønnsnivå rundt fem millioner kroner til NRK torsdag.

NFF har senere bekreftet lønna til begge trenerne. Riise har en årslønn på 1,67 millioner kroner, mens Solbakken tjener fem millioner i året med mulighet for bonusutbetalinger på inntil en million kroner avhengig av hva kampresultatene blir gjennom året.

Så langt er ingenting greit. Og likestillingsministeren reagerer. Hvilket for så vidt også er jobben hennes. Men her er det tilsynelatende også åpenbare grunner til det.

Muntlig spørretime i Stortinget

REAGERTE: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Enda tydeligere fremstår dette også på et vis når det nå er en kvinnes situasjon som settes opp mot hennes mannlige motstykke.

For en norsk landslagssjef i fotball,
er en norsk landslagssjef i fotball,
er en norsk landslagssjef i fotball.

Det er noenlunde like jobber, med noenlunde sammenlignbare faglige utfordringer, ansvar og forventninger.

For både Ståle Solbakken og Hege Riise er det åpenbare håpet fra arbeidsgivers side at de skal ta Norge til sluttspill i de kommende mesterskap.

Arbeidsmengden og den anslåtte reisebelastning er også sammenlignbar.

Lønna er det altså definitivt ikke.

Men om det ikke føles umiddelbart riktig, er det i høyeste grad logisk.

Den kommersielle kraft

Norges Fotballforbund er en demokratisk og medlemsstyrt organisasjon, der kampen mot alle former diskriminering innenfor idretten er en av de prioriterte utfordringene.

Men Norges Fotballforbund er også en mektig kommersiell aktør.

Forretninger drives i sånn passe forenklede trekk best ved å passe på at pengestrømmen ut er bare akkurat så stor at den bidrar til å gjøre pengestrømmen inn størst mulig.

I denne sammenheng betyr dette i praksis å ansette de trenerne for flaggskipene til NFF, landslagene, som skaffer de resultatene som gir størst mulige inntekter. Og betale dem deretter.

Det økonomiske potensialet for NFF er i særklasse størst på mannesiden.

Det dreier seg om rettighetspenger i forbindelse med TV-avtaler.

Det dreier seg om sponsorer.

Det dreier seg om å kvalifisere seg til mesterskap.

Klarer Ståle Solbakken dette, er det hans lønn som vil fremstå som ufortjent lav. Slik er markedet.

Fotball menn, A-landslaget trener

FÅR MER I LØNN: Landslagssjef for herrelandslaget Ståle Solbakken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Samme skillet i Sverige

Da Sverige i 2019 kvalifiserte seg for det EM for menn som til slutt ble avholdt to år senere, fikk det svenske forbundet umiddelbart en ekstrainntekt på over 100 millioner kroner.

For landslagssjef Janne Andersson ga det en bonus på i underkant av to millioner kroner, hvilket løftet hans årslønn til rundt seks millioner kroner.

Resultatene siden har ikke vært like imponerende. Likevel er hans lønn på drøye fire millioner kroner i fjor mer enn det dobbelte av hva hans kollega Peter Gerhardsson, som det siste året har ført de svenske kvinnene til så vel OL-finale som EM-semifinale, får betalt etter bonuser og kontraktsforlengelse.

Les også Meiner dette biletet er eit problem: – Stoppar mange jenters draum

England

For selv en semifinaleplass i EM gir bare rundt 15 millioner kroner til det svenske forbundet, altså under 15 prosent av hva deres mannlige landslag fikk bare for å kvalifisere seg. Dette påvirker hvor mye man er villige til å betale sin landslagssjef for kvinnene.

Også i Sverige definerer markedskreftene sin egen form for rettferdighet.

Enormt engelsk lønnsgap

I England er forskjellene enda større, grensende til groteske.

Gareth Southgate, som tok de engelske mennene til deres første EM-finale noensinne på hjemmebane i fjor, underskrev i november en ny kontrakt.

UEFA Nations League - Group C - England v Italy

GIGANTLØNN: Landslagssjef for herrelaget til England.

Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

Med det øket årslønna hans fra ca. 35 millioner kroner til rundt 60. Før bonuser.

Sarina Wiegman, treneren som tok de engelske kvinner enda ett hakk videre og skaffet nasjonen deres første EM-gull i fotball noen gang, tjener rundt fem millioner kroner per år, altså under ti prosent av sin mannlige kollega. I tillegg fikk hun en bonus på rundt halvparten av dette for EM-triumfen.

Men debatten raser allerede i England om at dette er tidspunktet der deres fotballforbund, FA, også må ta grep når det gjelder å redusere forskjellene i lønninger for de to landslagstrenerne.

De vil uansett fortsette å være enorme.

Historisk bonusavtale

Hege Riise sa selv at hun ikke hadde noen betenkeligheter med å umiddelbart akseptere lønna hun ble tilbudt, som også er høyere enn den forgjengeren Martin Sjögren hadde.

Hege Riise ny landslagssjef

ØNSKER DEBATT: Lise Klaveness innrømmer at det ikke føles helt riktig å gi vesentlig lavere lønn til Riise.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Tanken om en radikal og umiddelbar utjevning av lønnsnivået mellom de to likestilte landslagstrenerne er likevel besnærende. I 2017 inngikk også spillerne på de to norske landslagene en historisk avtale, som ga kvinnelige og mannlige norske landslagsspillere like bonuser.

Dette skulle indikere at det samme er mulig blant trenerne.

Og at Hege Riise også skulle få tjene sine fem millioner kroner i året.

Men slik er ikke verden. Det er helt riktig at Solbakken tjener tre ganger så mye som Riise. Alle tanker om umiddelbar utjevning er frakoblet den virkelighet landslagsspillerne lever i.

Mang slags rettferdighet

Det er fortsatt få spillere i den norske Toppserien som tjener mye over 100 000 kroner. Enkelte stjerner skal ha blitt betalt rundt en halv million kroner i året, men dette er unntakene. I flere av klubbene betales det ikke engang ut lønn.

Selv de beste spillerne i den engelske superligaen for kvinner tjener ikke mer enn drøye 2 millioner norske kroner. Deres mannlige motsetninger, inkludert Norges egen stjerne Erling Braut Haaland, skal til sammenligning tjene opp mot 3–400 millioner kroner i året.

Også i Eliteserien er det for første gang på flere år spillere som tjener fire–fem millioner kroner i året. Og er med det på et nivå sammenlignbart med landslagssjef Solbakken, som ellers mer enn halverte lønna da han forlot FC København og tok over Norge.

Les også Dette Haaland-stikket setter sinnene i kok: – Pinlig

Brann-fansens banner mot Haaland

Å ha en landslagstrener på kvinnesiden som derimot skulle tjene mer enn ti-gangen de best betalte hjemlige spillerne ville etter all sannsynlighet være enda mer provoserende enn at hennes kollega på mannesiden tjener atskillig mer.

Kampen for en gradvis utjevning vil forhåpentligvis bli hjulpet av den enorme økningen i kvinnefotballens popularitet internasjonalt. Men på kort sikt er forskjellen dessverre ikke annet enn kynisk logikk.

For om dette ikke er regnestykke-rettferdighet, så er det faktisk en form for relativitets-rettferdighet.

Nå er det opp til Hege Riise å prestere så godt med sitt landslag at debatten fortsetter. Og blusser helt opp igjen den dagen hun etterfølger Ståle Solbakken som landslagstrener for de norske menn. Som første kvinne. Til tredobbel lønn.

Siste nytt

  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP
  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi om helomvendingen.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De hadde lyktes med å overtale ham til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    – Det har vært en kompleks situasjon, men vi har en trener som alltid tenker på det beste for klubben. Det er gode nyheter for oss, sa Laporta under pressekonferanse.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben i lengden var for slitsom.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og han vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal