Hopp til innhold

Dopingjeger: – Uttalelsene til Bolt er overraskende

Dopingjeger Inggard Lereim reagerer sterkt på at Usain Bolt i dag kom med støtte til sin dopingtatte landsmann Asafa Powell.

BRITAIN-JAMAICA-SPORT-ATHLETICS

Usain Bolt snakket for første gang om dopingavsløringene rundt landsmennene i London i dag. Dopingjeger Inggard Lereim likte dårlig det han hørte fra verdens raskeste mann.

Foto: LEON NEAL / Afp

Lereim

Inggard Lereim har vært sentral i kampen mot doping i flere tiår.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Uttalelsene hans er overraskende. Bolt, som snart er den eneste som ikke er tatt i doping av stjernene, burde vært krystallklar i sin uttalelse og sagt at den slags aksepteres ikke i internasjonal og nasjonal idrett, sier Inggard Lereim, som har vært sentral i kampen mot doping i flere tiår.

I dag kommenterte verdens raskeste mann, Usain Bolt, for første gang at landsmannen Asafa Powell og flere andre friidrettsstjerner ble tatt for doping for to uker siden.

Dette skal Bolt ha svart da han fikk spørsmål, på en pressekonferanse i London, om dopingavsløringene rundt Powell:

– Jeg har kun snakket med Powell på SMS. Jeg har bedt ham om å være sterk.

– Fordømmer ikke

Ifølge AP-journalist Rob Harris kom Bolt med en støtteerklæring til sin doptatte konkurrent og landsmann.

– Bolt fordømmer ikke Powell,tvitret AP-journalisten som var til stede på pressekonferansen.

Bolt er i London i forbindelse med ettårsmarkeringen etter fjorårets OL. Verdens raskeste mann sa videre at det skjer mange ting i livet, og at det skjer innimellom at folk gjør feil.

– Det er så mange ting som ikke er blitt sagt ennå, så jeg bare avventer og ser, sa Bolt.

Disse uttalelsene falt ikke i god jord hos Lereim.

– Det han har sagt nå er ullent. For å ikke si vassent, konkluderer Lereim.

– Hva burde han ha sagt?

– Han burde tatt klar avstand fra enhver form for doping i enhver sammenheng i og med at han er den idrettsutøver i verden som forvalter høyest prestisje. 100 og 200 meter sprint for menn er jo Fomel 1 i internasjonal toppidrett, svarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ATHLETICS-DOPING-GAY-POWELL-FILES

Amerikanske Tyson Gay og jamaicanske Asafa Powell er blant utøverne som er tatt i doping. Bildet er tatt i 2009.

Foto: THOMAS LOHNES / Afp

Tror på flere avsløringer

Bolt har måttet tåle å få pekerfingeren rettet mot seg ettersom dopingavsløringene har kommet på rekke og rad i Jamaica. Lereim mener at dagens uttalelser fra Bolt ikke gjør at mistankene forsvinner med en gang.

– Jeg håper at det ikke er noen grunn til å mistenke han. Men det er ingen god uttalelse, sier dopingjegeren.

Det var altså søndag for to uker siden at nyheten om de doptatte friidrettsutøverne sjokkerte en hel idrettsverden. Først kom meldingen om at den amerikanske sprinteren Tyson Gay testet positivt på en tilfeldig test 16. mai.

Kort tid etter smalt nok en bombe: Fem jamaicanske utøvere var tatt for bruk av ulovlige medikamenter – deriblant sprinteren Asafa Powell.

Senest i dag kom meldingen om at en jamaicansk fotballspiller testet positivt på doping etter en kamp mot Honduras 11. juni.

Lereim blir ikke overrasket om det kommer flere avsløringer fra Jamaica.

– Det har vært mange dopingavsløringer derfra i det siste. Det er flere helt adskilte miljøer der som trener under ulike trenere, og det har vært avsløringer i flere av dem. Man må rydde opp innenifra i de miljøene før man kan tro at alt er på stell i landet, sier Lereim.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal