NRK Meny
Normal

Dopingjeger: – Uttalelsene til Bolt er overraskende

Dopingjeger Inggard Lereim reagerer sterkt på at Usain Bolt i dag kom med støtte til sin dopingtatte landsmann Asafa Powell.

BRITAIN-JAMAICA-SPORT-ATHLETICS

Usain Bolt snakket for første gang om dopingavsløringene rundt landsmennene i London i dag. Dopingjeger Inggard Lereim likte dårlig det han hørte fra verdens raskeste mann.

Foto: LEON NEAL / Afp

Lereim

Inggard Lereim har vært sentral i kampen mot doping i flere tiår.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Uttalelsene hans er overraskende. Bolt, som snart er den eneste som ikke er tatt i doping av stjernene, burde vært krystallklar i sin uttalelse og sagt at den slags aksepteres ikke i internasjonal og nasjonal idrett, sier Inggard Lereim, som har vært sentral i kampen mot doping i flere tiår.

I dag kommenterte verdens raskeste mann, Usain Bolt, for første gang at landsmannen Asafa Powell og flere andre friidrettsstjerner ble tatt for doping for to uker siden.

Dette skal Bolt ha svart da han fikk spørsmål, på en pressekonferanse i London, om dopingavsløringene rundt Powell:

– Jeg har kun snakket med Powell på SMS. Jeg har bedt ham om å være sterk.

– Fordømmer ikke

Ifølge AP-journalist Rob Harris kom Bolt med en støtteerklæring til sin doptatte konkurrent og landsmann.

– Bolt fordømmer ikke Powell,tvitret AP-journalisten som var til stede på pressekonferansen.

Bolt er i London i forbindelse med ettårsmarkeringen etter fjorårets OL. Verdens raskeste mann sa videre at det skjer mange ting i livet, og at det skjer innimellom at folk gjør feil.

– Det er så mange ting som ikke er blitt sagt ennå, så jeg bare avventer og ser, sa Bolt.

Disse uttalelsene falt ikke i god jord hos Lereim.

– Det han har sagt nå er ullent. For å ikke si vassent, konkluderer Lereim.

– Hva burde han ha sagt?

– Han burde tatt klar avstand fra enhver form for doping i enhver sammenheng i og med at han er den idrettsutøver i verden som forvalter høyest prestisje. 100 og 200 meter sprint for menn er jo Fomel 1 i internasjonal toppidrett, svarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ATHLETICS-DOPING-GAY-POWELL-FILES

Amerikanske Tyson Gay og jamaicanske Asafa Powell er blant utøverne som er tatt i doping. Bildet er tatt i 2009.

Foto: THOMAS LOHNES / Afp

Tror på flere avsløringer

Bolt har måttet tåle å få pekerfingeren rettet mot seg ettersom dopingavsløringene har kommet på rekke og rad i Jamaica. Lereim mener at dagens uttalelser fra Bolt ikke gjør at mistankene forsvinner med en gang.

– Jeg håper at det ikke er noen grunn til å mistenke han. Men det er ingen god uttalelse, sier dopingjegeren.

Det var altså søndag for to uker siden at nyheten om de doptatte friidrettsutøverne sjokkerte en hel idrettsverden. Først kom meldingen om at den amerikanske sprinteren Tyson Gay testet positivt på en tilfeldig test 16. mai.

Kort tid etter smalt nok en bombe: Fem jamaicanske utøvere var tatt for bruk av ulovlige medikamenter – deriblant sprinteren Asafa Powell.

Senest i dag kom meldingen om at en jamaicansk fotballspiller testet positivt på doping etter en kamp mot Honduras 11. juni.

Lereim blir ikke overrasket om det kommer flere avsløringer fra Jamaica.

– Det har vært mange dopingavsløringer derfra i det siste. Det er flere helt adskilte miljøer der som trener under ulike trenere, og det har vært avsløringer i flere av dem. Man må rydde opp innenifra i de miljøene før man kan tro at alt er på stell i landet, sier Lereim.

Siste nytt

 • Novak Djokovic ble slått ut

  Den tidligere verdenseneren ble overraskende slått ut i fjerde runde av Australian Open. Hyeon Chung som er ranket som nummer 58 i verden og slo Djokovic 7-6, 7-5 og 7-6.

  Novak Djokovic
  Foto: AFP
 • Zuccarello-assist i nytt tap

  En svak midtperiode ble utslagsgivende da New York Rangers og Mats Zuccarello røk 2–4 for Los Angeles Kings i NHL søndag. Mats Zuccarello fikk notert en målgivende pasning på 2-0 målet.

  Mats Zuccarello
  Foto: NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball menn: Sverige - Hviterussland