NRK Meny
Normal

Ler av nye VM-påfunn: – Lette etter en gullknapp for å komme rett til semifinalen

BIETIGHEIM-BISSINGEN (NRK): En timeout-knapp som stanser spillet umiddelbart skaper ulike reaksjoner i håndball-VM.

VM i håndball for kvinner.

THORIR OG KNAPPEN: Den røde knappen til venstre i bildet er den en lagleder nå trykker på når man ønsker timeout under VM. Thorir Hergeirsson og Mia Hermansson Högdahl under Norges kamp mot Polen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Lagene la raskt merke til den lille, røde knappen som er plassert på delegatbordet ved siden av hver trenerbenk under VM.

VM i håndball for kvinner.

HØY FEM: Veronica Kristiansen og Camilla Herrem etter seieren mot Polen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

«Buzzeren» kaller de den, forteller håndballjentene.

Den kan en lagleder trykke på når man ønsker timeout, og den lager en liten lyd, fremfor å legge et kort på bordet og kanskje måtte vente noen sekunder på at det blåses av som tidligere.

– Jeg gikk bare og lette etter gullknappen så jeg kunne trykke for å komme rett til semifinalen, men jeg fant ingen gullbuzzer eller konfetti eller noe, så vi får vel bare kjempe videre, sier Camilla Herrem og ler.

– Litt som i X-factor. Rett til finalen, følger Veronica Kristiansen opp med.

Sabotasjemuligheter?

Men ikke alle har vært like begeistret for timeout-knappen som de norske spillerne. For selv om man bare har lov til å trykke når eget lag har ballen, innrømmer den svenske landslagssjefen, Henrik Signell, at den i verste fall kan åpne for spillsabotasje om et lag ikke respekterer reglene.

– Teoretisk rett kan man tjene på det, med straffe imot seg i stedet for å ha åpent mål, sier han til Aftonbladet.

VM i håndball for kvinner.

LAGER LYD: Tsjekkia-trener Jan Basný trykker på timeout knappen mot Sverige.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Straffene for å trykke når eget lag ikke har ballen, er harde. Motstanderlaget får straffe, landslagssjefen får en advarsel og laget mister en timeout.

Trykker man idet motstanderen har målsjanse, deles det ut straffe, blått kort som kan føre til utestengelse av landslagssjefen og timeouten forsvinner.

Har snakket om det

Likevel kan man spekulere i om det ved visste tilfeller kan lønne seg, som hvis laget har en ekstra spiller på banen fremfor målvakt og motstanderlaget snapper ballen og stormer frem mot åpent mål i finalerundene.

– Vi snakket om det i går faktisk, at det kan skje. Men det er ikke noe vi frykter. Det får jo store konsekvenser for laget som gjør det, sier Herrem.

– Det kan jo kanskje lønne seg, men vi er ikke redd for noen sabotasje. Vi har tenkt til å nå finalen på en ren måte, understreker Kristiansen.

Teller ned for passivt

Timeout-knappen er ikke det eneste nye elementet under VM. I hallen i Bietigheim-Bissingen henger en stor resultatklokke høyt i taket. Når et lag nærmer seg passivt spill, teller den ned fra de seks pasningene laget har igjen.

– Jeg la først merke til den mot Argentina da jeg satt på benken. Det er kjekt at benken kan ha oversikt og gi beskjeder, mener Stine Bredal Oftedal, som tror spillerne klarer å la være å bli forstyrret av å se opp.

– Det er jo alltid noe nytt, men tingene i år tror jeg er veldig bra for håndballen, sier Herrem.

Les også: Norge knuste Polen: – Tygg litt på den, resten av håndballverden

Passivt klokke VM

TELLER PASNINGER: På klokka i VM-hallen i Tyskland telles det automatisk ned fra seks til null pasninger ved passivt spill.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • PSV på vei, Benfica sliter

  To tidligere serievinnercupvinnere skaffet seg vidt forskjellig utgangspunkt i mesterliga-kvaliken tirsdag kveld.

  PSV vant 3-2 borte mot BATE Borisov etter scoringer av Gastón Pereiro, Hirving Lozano og Donyell Malen, mens Benfica bare klarte 1-1 hjemme mot greske PAOK.

  Salzburg, uten skadde Fredrik Gulbrandsen (lår), spilte 0-0 borte mot Røde Stjerne i Beograd

  Lozano
  Foto: Sergei Grits / AP
 • Poengtap for Mjøndalen

  Opprykksjagende Mjøndalen måtte nøye seg med 1-1 hjemme mot Åsane i 1. divisjon fotball tirsdag. Dermed klarte ikke serietreeren å ta tilbake annenplassen på tabellen.

  Mjøndalen kjemper for opprykk til Eliteserien. Søndag ble Vegard Hansens gutter passert av Viking.

  NM fotball menn, 4. runde: Mjøndalen - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Sandviken videre i cupen

  Sandviken er klare for semifinale i norgesmesterskapet i fotball etter å ha slått Trondheims-Ørn i kvartfinalen. Svanhild Sand ga hjemmelaget ledelsen før Amanda Perez utlignet for Sandviken. Kennya Cordner fullførte til slutt snuoperasjonen og sørget for at bergenserne er klare for semifinale.

  Stine Hovland
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal