Ingen har scoret fra denne distansen i EM på 40 år: – Er det mulig?!

Alt handlet om tsjekkiske Patrik Schick da Skottland spilte sin første mesterskapskamp på 23 år. Prestasjonen er historisk.

Se scoringa til Patrik Schick her.

– Har du sett på maken da?! Patrik Schick fra midtbanen. Er det mulig?! utbrøt NRKs kommentator Thomas Lerdahl da spissen satte inn dagens andre scoring på det praktfulle viset.

I det 52. minutt mottok Schick ballen på midtbanen og valgte like så godt å fyre av et skudd fra hele 45,5 meter. Skottlands keeper David Marshall sto langt ute og måtte dermed se ballen gå i mål over ham.

RdQq5IHFKRw

JUBEL: Dagens mann, Patrik Schick.

Et mål som nå fører seg inn i historiebøkene. Ifølge statistikknettstedet OptaJoe er dette det lengste langskuddet scoret et europeisk mesterskap siden 1980.

Turneringens mål

– Det der prøver man bare på om man er stinn av selvtillit, sier TV 2s kommentator Endre Olav Osnes.

Det var spissens andre scoring på Hampden Park mandag. I første omgang viste Schick kvaliteter da han knuste midtstopperne Grant Hanley og Liam Cooper i luftrommet etter et innlegg fra Coufal.

En særdeles god prestasjon av den tsjekkiske spissen, men alt handlet om mål nummer to i dette oppgjøret.

– Det er så vakkert å se på. Så perfekt utført som det kan bli, sier Solveig Gulbrandsen i TV 2s studio etter kampen.

Skottland hadde stått og hamret mot mål i store deler av kampen, og det var ganske så utrolig at det fortsatt sto null mål på den skotske blokka da Schick avanserte til 2–0.

De 12.000 på tribunen i Hampden Park i Glasgow stilnet, samtidig som keeper Marshall lå surret inn i nettet – tydelig skuffet.

Nå mener ekspertene dette er en opplagt kandidat til mesterskapets fineste mål.

– Nå har Skottland fortjent scoring, skrev fotballekspert Kasper Wikestad på Twitter, før han fulgte opp med:

– Glem det! Mesterskapets scoring. Wow!

Det samme konstaterer Manchester United-skribenten Samuel Luckhurst og eks-landslagsspiller Don Hutchison, som spilte 26 kamper for Skottland.

fP54G02RU7A

UTUR: David Marshall fikk seg en realitetssjekk da Schick scoret fra 45 meter. Her ligger han fanget i nettet etter scoringen.

Tøff gruppe

Schick har nå scoret åtte mål på de siste elleve kampene for Tsjekkia. I årets Bundesliga stoppet han på ni scoringer i Bayer Leverkusen.

Kveldens kamp var naturligvis viktig for begge lag, som er i en tøff gruppe sammen med England og Kroatia. NRKs ekspert Carl-Erik Torp lanserer Skottland og Tsjekkia som de to svakeste lagene i pulja.

Andy Robertson, Liverpool-forsvareren som er Skottlands kaptein i landslagets første mesterskap siden 1998, hadde naturligvis knyttet store forventninger til åpningskampen.

– Vi er alle så spente. Det har vært 23 lange år, og vi kan føle at nasjonen gleder seg på våre vegner. Det er viktig at vi fortsetter å holde de glade, sa Robertson til Eurosport før kampen.

Skottene hadde hjemmebanefordel, men klarte ei å finne veien til nettmaskene, selv om de var fryktelig nære med både skudd i metallet og flere sjanser aleine mot den tsjekkiske keeperen.

– Det er helt utrolig at Skottland ikke har fått en scoring i dette oppgjøret her, kommenterte TV 2s ekspert opp til flere ganger.