Hopp til innhold

Lenge etter denne jubelen fikk de historisk VM-beskjed: – Nei, nei, nå tuller du!

Norge stilte med stafettlag på Bislett Games i håp om å ta EM-kravet. Det gjorde de, men de fire norske kvinnene trodde ikke på at tiden var god nok også for VM.

4 x 400m

REKORDLØP: Line Kloster, Elisabeth Slettum, Lakeri Ertzgaard og Amalie Iuel presterte da de gjaldt som mest under Bislett Games.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Helt til slutt under Bislett Games, etter at Jakob Ingebrigtsen hadde vunnet drømmemila, stilte Line Kloster, Elisabeth Slettum, Lakeri Ertzgaard og Amalie Iuel seg klare for å løpe fire ganger 400 meter stafett. De ble slått av Storbritannia, men norsk rekord lyste på tavla ved siden av tiden 3.28,58.

Da jeg så tiden i mål så brydde jeg meg mest om tiden, og ikke hvem som var først. Jeg har løpt mye stafett på collegenivå i USA og skjønte at den tiden var ganske bra, internasjonalt også, forteller Amalie Iuel.

De hadde også nådd målet om å løpe raskt nok til en plass i EM i august. Det de derimot ikke visste, og i grunn svært få andre på Bislett også, var at tiden var den 15. beste i verden på et drøyt år.

Det var vel den irske treneren som sa at vi var inne på rankingen til VM. Vi stod i dopingkontrollen og bare «nei, nei, nei, nå tuller du. Det er et stykke unna det, men EM er i hvert fall spikret». Det var litt gøy da det gikk opp for oss, forklarer Iuel.

 • Se NM i friidrett fra Stjørdal på NRK 1 fredag fra kl. 17.00.

Historisk deltakelse

Sist Norge hadde stafettlag i VM var i 1991. Nå ligger de veldig godt til å bli de andre norske stafettlaget i VM gjennom historien. Men de fire kvinnene trodde ikke på den historiske beskjeden de hadde fått da de dro hjem den kvelden.

Bislett Games 2022

JUBEL: Amalie Iuel var med på å starte kvinnenes stafettsatsing i friidretten på nyåret i fjor.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vi la det litt fra oss, for vi trodde vi måtte regne litt på snittet siden vi bare hadde én god tid og de dårligere kunne trekke oss ned. Men så fikk jeg en melding av Elisabeth (Slettum) noen dager senere, med statistikken. «OJ, der står det svart på hvitt». Det er ganske kult, innrømmer Iuel, som allerede er VM-klar på 400 meter hekk.

For 10 lag er direktekvalifisert til VM, og så gjelder de seks beste tidene i tillegg. Norge har nå den femte beste av disse. Fristen for å kvalifisere seg til mesterskapet i Eugene om drøye tre uker går ut på søndag, men denne helgen er satt av til nasjonale mesterskap.

Har satset i halvannet år

Det norske laget har bare satset på stafett siden tidlig i 2021, og kom i gang som en del av «Like muligheter»-prosjektet, som skal løfte kvinneidrett.

Vi har hatt mange stafettsamlinger og møttes jevnlig for å trene på vekslinger og for å skape mer samhold blant jentene. Det er en fin måte å kjenne litt på lagfølelse, som vi ellers ikke får så mye av i friidrett som er så individuelt, mener Iuel.

j4fJrnUqhGQ

SUKSESS: Elisabeth Slettum (f.v.), Line Kloster, Amalie Iuel og Lakeri Ertzgaard utgjorde laget på 4 x 400m stafett for kvinner under Bislett Games.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Både Iuel, Kloster og Slettum skal til VM for andre distanser, og hvem som får den siste plassen og reserveplassen kan bli avgjort i helgen.

Et VM gir enorm motivasjon og de individuelle kravene er ganske høye, så dette kan gi en mulighet som ellers ikke hadde vært der. Bare å få være med og se hvordan de store jentene gjør det, hadde nok gitt god motivasjon videre, sier Ertzgaard, som var en del av laget på Bislett.

 • PS! At Norge har deltatt i VM på 4x400 meter stafett i VM tidligere, ble rettet og lagt inn i saken 23.06.22 kl. 22.30.

Sportsnyheter

Flere cupbomber: – Den sjukeste cuprunden

Seks eliteserielag var virkelig i trøbbel, og tre av dem er ute av cupen allerede i andre runde. Kjelsås brukte bare 30 minutter på å ydmyke Stabæk, og Lillestrøm røk etter ekstraomganger.

Siste nytt

 • Lauritsen matchvinner for Sparta

  Tobias Lauritsen ble matchvinner da Sparta Rotterdam slo Utrecht 2-1 borte og tok første stikk i semifinalen i den nederlandske europacupkvalifiseringen.

  Lauritsen og Joshua Kitolano spilte hele kampen for Sparta, som slo Utrecht på bortebane for første gang siden 1997. Keeper Nick Olij får mye av æren, men Lauritsen var avgjørende ved begge målene.

  I det 26. minutt ble han holdt av Utrecht-stopper Ruben Kluivert, og etter VAR-titting ble det straffespark. Det satte Vito van Crooij i mål.

  I det 39. minutt doblet Lauritsen ledelsen med assist fra van Crooij.

  Utrecht reduserte i det 70. minutt, men Sparta har med seg ledelse til søndagens returkamp på hjemmebane. (NTB)

  Tobias Lauritsen
  Foto: MAURICE VAN STEEN / AFP
 • Finaledommer Taylor og familien trakassert på flyplassen

  Den engelske dommeren Anthony Taylor og hans familie ble trakassert av Roma-tilhengere på flyplassen i Budapest dagen etter at han dømte europaligafinalen.

  Det melder Sky Sports , som viser til opptak lagt ut i sosiale medier. De viser blant annet Taylor og familien som eskorteres ut av en kafé og inn i et trygt område av sikkerhetsvakter. Andre bilder viser en flaske og en stol som kastes i retning av Taylor.

  PGMOL, som organiserer engelske fotballdommere, tar i en uttalelse sterk avstand fra behandlingen Taylor ble utsatt for.

  – Vi er forferdet over den ufortjente og motbydelige hetsen rettet mot Anthony og familien hans mens han er på reise hjem etter å ha dømt europaligafinalen. Vi støtter ham fullt ut, står det.

  Sevilla vant finalen på straffespark etter at kampen endte 1-1. Roma-trener José Mourinho måtte dermed tåle sitt første nederlag i en europacupfinale. I en tøff kamp delte Taylor ut 14 gule kort, hvorav åtte til Roma, og la til nesten en halv time i tilleggstid fordelt på fire omganger.

  Etter kampen ble Taylor konfrontert av Mourinho i en garasje under stadion. Treneren lirte av seg ulike skjellsord og havdet at dømmingen var «skammelig». (NTB)

  Hungary Soccer Europa League Final
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Hamburg knust av Stuttgart

  Hamburgs mareritt i 2. Bundesliga ser ut til å fortsette. Fire dager etter at direkte opprykk røk på overtid ble laget slått 3-0 av Stuttgart i kvalifiseringen.

  Returkampen på hjemmebane gjenstår kommende mandag, men et lite mirakel må til for at HSV skal vende torsdagens ydmykelse.

  Konstantinos Mavropanos ga Stuttgart ledelsen før det var spilt et minutt. På et hjørnespark fikk han gå opp helt alene og nikke i mål.

  Stuttgart-spiss Sehrou Guirassy misbrukte et straffespark vel midtveis i første omgang. Daniel Fernandes kastet seg riktig vei og reddet, men tidlig i 2. omgang økte Josha Vagnoman og Guirassy ledelsen hver sin gang med tre minutters mellomrom. (NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Tom Weller / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste