Hopp til innhold

Lenge etter denne jubelen fikk de historisk VM-beskjed: – Nei, nei, nå tuller du!

Norge stilte med stafettlag på Bislett Games i håp om å ta EM-kravet. Det gjorde de, men de fire norske kvinnene trodde ikke på at tiden var god nok også for VM.

4 x 400m

REKORDLØP: Line Kloster, Elisabeth Slettum, Lakeri Ertzgaard og Amalie Iuel presterte da de gjaldt som mest under Bislett Games.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Helt til slutt under Bislett Games, etter at Jakob Ingebrigtsen hadde vunnet drømmemila, stilte Line Kloster, Elisabeth Slettum, Lakeri Ertzgaard og Amalie Iuel seg klare for å løpe fire ganger 400 meter stafett. De ble slått av Storbritannia, men norsk rekord lyste på tavla ved siden av tiden 3.28,58.

Da jeg så tiden i mål så brydde jeg meg mest om tiden, og ikke hvem som var først. Jeg har løpt mye stafett på collegenivå i USA og skjønte at den tiden var ganske bra, internasjonalt også, forteller Amalie Iuel.

De hadde også nådd målet om å løpe raskt nok til en plass i EM i august. Det de derimot ikke visste, og i grunn svært få andre på Bislett også, var at tiden var den 15. beste i verden på et drøyt år.

Det var vel den irske treneren som sa at vi var inne på rankingen til VM. Vi stod i dopingkontrollen og bare «nei, nei, nei, nå tuller du. Det er et stykke unna det, men EM er i hvert fall spikret». Det var litt gøy da det gikk opp for oss, forklarer Iuel.

  • Se NM i friidrett fra Stjørdal på NRK 1 fredag fra kl. 17.00.

Historisk deltakelse

Sist Norge hadde stafettlag i VM var i 1991. Nå ligger de veldig godt til å bli de andre norske stafettlaget i VM gjennom historien. Men de fire kvinnene trodde ikke på den historiske beskjeden de hadde fått da de dro hjem den kvelden.

Bislett Games 2022

JUBEL: Amalie Iuel var med på å starte kvinnenes stafettsatsing i friidretten på nyåret i fjor.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vi la det litt fra oss, for vi trodde vi måtte regne litt på snittet siden vi bare hadde én god tid og de dårligere kunne trekke oss ned. Men så fikk jeg en melding av Elisabeth (Slettum) noen dager senere, med statistikken. «OJ, der står det svart på hvitt». Det er ganske kult, innrømmer Iuel, som allerede er VM-klar på 400 meter hekk.

For 10 lag er direktekvalifisert til VM, og så gjelder de seks beste tidene i tillegg. Norge har nå den femte beste av disse. Fristen for å kvalifisere seg til mesterskapet i Eugene om drøye tre uker går ut på søndag, men denne helgen er satt av til nasjonale mesterskap.

Har satset i halvannet år

Det norske laget har bare satset på stafett siden tidlig i 2021, og kom i gang som en del av «Like muligheter»-prosjektet, som skal løfte kvinneidrett.

Vi har hatt mange stafettsamlinger og møttes jevnlig for å trene på vekslinger og for å skape mer samhold blant jentene. Det er en fin måte å kjenne litt på lagfølelse, som vi ellers ikke får så mye av i friidrett som er så individuelt, mener Iuel.

j4fJrnUqhGQ

SUKSESS: Elisabeth Slettum (f.v.), Line Kloster, Amalie Iuel og Lakeri Ertzgaard utgjorde laget på 4 x 400m stafett for kvinner under Bislett Games.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Både Iuel, Kloster og Slettum skal til VM for andre distanser, og hvem som får den siste plassen og reserveplassen kan bli avgjort i helgen.

Et VM gir enorm motivasjon og de individuelle kravene er ganske høye, så dette kan gi en mulighet som ellers ikke hadde vært der. Bare å få være med og se hvordan de store jentene gjør det, hadde nok gitt god motivasjon videre, sier Ertzgaard, som var en del av laget på Bislett.

  • PS! At Norge har deltatt i VM på 4x400 meter stafett i VM tidligere, ble rettet og lagt inn i saken 23.06.22 kl. 22.30.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal