Hopp til innhold

Lenge etter denne jubelen fikk de historisk VM-beskjed: – Nei, nei, nå tuller du!

Norge stilte med stafettlag på Bislett Games i håp om å ta EM-kravet. Det gjorde de, men de fire norske kvinnene trodde ikke på at tiden var god nok også for VM.

4 x 400m

REKORDLØP: Line Kloster, Elisabeth Slettum, Lakeri Ertzgaard og Amalie Iuel presterte da de gjaldt som mest under Bislett Games.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Helt til slutt under Bislett Games, etter at Jakob Ingebrigtsen hadde vunnet drømmemila, stilte Line Kloster, Elisabeth Slettum, Lakeri Ertzgaard og Amalie Iuel seg klare for å løpe fire ganger 400 meter stafett. De ble slått av Storbritannia, men norsk rekord lyste på tavla ved siden av tiden 3.28,58.

Da jeg så tiden i mål så brydde jeg meg mest om tiden, og ikke hvem som var først. Jeg har løpt mye stafett på collegenivå i USA og skjønte at den tiden var ganske bra, internasjonalt også, forteller Amalie Iuel.

De hadde også nådd målet om å løpe raskt nok til en plass i EM i august. Det de derimot ikke visste, og i grunn svært få andre på Bislett også, var at tiden var den 15. beste i verden på et drøyt år.

Det var vel den irske treneren som sa at vi var inne på rankingen til VM. Vi stod i dopingkontrollen og bare «nei, nei, nei, nå tuller du. Det er et stykke unna det, men EM er i hvert fall spikret». Det var litt gøy da det gikk opp for oss, forklarer Iuel.

 • Se NM i friidrett fra Stjørdal på NRK 1 fredag fra kl. 17.00.

Historisk deltakelse

Sist Norge hadde stafettlag i VM var i 1991. Nå ligger de veldig godt til å bli de andre norske stafettlaget i VM gjennom historien. Men de fire kvinnene trodde ikke på den historiske beskjeden de hadde fått da de dro hjem den kvelden.

Bislett Games 2022

JUBEL: Amalie Iuel var med på å starte kvinnenes stafettsatsing i friidretten på nyåret i fjor.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vi la det litt fra oss, for vi trodde vi måtte regne litt på snittet siden vi bare hadde én god tid og de dårligere kunne trekke oss ned. Men så fikk jeg en melding av Elisabeth (Slettum) noen dager senere, med statistikken. «OJ, der står det svart på hvitt». Det er ganske kult, innrømmer Iuel, som allerede er VM-klar på 400 meter hekk.

For 10 lag er direktekvalifisert til VM, og så gjelder de seks beste tidene i tillegg. Norge har nå den femte beste av disse. Fristen for å kvalifisere seg til mesterskapet i Eugene om drøye tre uker går ut på søndag, men denne helgen er satt av til nasjonale mesterskap.

Har satset i halvannet år

Det norske laget har bare satset på stafett siden tidlig i 2021, og kom i gang som en del av «Like muligheter»-prosjektet, som skal løfte kvinneidrett.

Vi har hatt mange stafettsamlinger og møttes jevnlig for å trene på vekslinger og for å skape mer samhold blant jentene. Det er en fin måte å kjenne litt på lagfølelse, som vi ellers ikke får så mye av i friidrett som er så individuelt, mener Iuel.

j4fJrnUqhGQ

SUKSESS: Elisabeth Slettum (f.v.), Line Kloster, Amalie Iuel og Lakeri Ertzgaard utgjorde laget på 4 x 400m stafett for kvinner under Bislett Games.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Både Iuel, Kloster og Slettum skal til VM for andre distanser, og hvem som får den siste plassen og reserveplassen kan bli avgjort i helgen.

Et VM gir enorm motivasjon og de individuelle kravene er ganske høye, så dette kan gi en mulighet som ellers ikke hadde vært der. Bare å få være med og se hvordan de store jentene gjør det, hadde nok gitt god motivasjon videre, sier Ertzgaard, som var en del av laget på Bislett.

 • PS! At Norge har deltatt i VM på 4x400 meter stafett i VM tidligere, ble rettet og lagt inn i saken 23.06.22 kl. 22.30.

Siste nytt

 • Slettum klarte EM-kravet

  Elisabeth Slettum (35) viste storform under Boysen Memorial på Bislett og klarte EM-kravet på 400 meter hekk.

  Slettum løp inn på tiden 55,77. En tid kun Amalie Iuel (54,72) og Line Kloster (54,99) har løpt raskere enn i Norge.

  Det er en forbedring på 1,5 sekund fra hennes tidligere personlige rekord (57,35).

  Med løpet kom hun seg også under EM-kravet på distansen, som lyder 55,85.

  Slettum kvalifiserte seg nylig til VM på 200 meter og har blitt tatt ut på det norske stafettlaget på 4x400 meter. (NTB)

  Friidrett: Boysen memorial 2022
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ruuds doublekamp i Wimbledon utsatt

  Casper Ruud må vente til fredag med å fullføre doublekampen sammen med sin makker William Blumberg. Regnet satte en stopper torsdag.

  Ruud og William Blumberg var godt i gang med kampen mot Nicolas Barrientos og Miguel-Angel Reyes-Varela da regnet kom for fullt i London.

  Været ga seg ikke, og kampen skal etter planen spilles ferdig fredag. Stillingen er 1-1 i sett. I det tredje settet er det 1-0 til Ruud/Blumberg før det skal avgjøres hvem som tar seg til åttedelsfinale.

  Ruud er ute av singleturneringen i Wimbledon etter tap for Ugo Humbert i 2. runde.

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • Duplantis tok verdensrekord på hjemmebane

  Armand Duplantis leverte varene så til de grader på hjemmebane i Stockholm. Svensk-amerikaneren leverte et stavhopp på 6,16 meter, og tok dermed verdensrekord i stavhopp.

  – Det betyr veldig mye for meg. Jeg bodde fem minutter fra stadion, så det betyr litt ekstra. Det er en fantastisk følelse, sier Duplantis til NRK.

  Det er svensken som hadde den forrige verdensrekorden, med 6,15.

  Han forteller at det ligger mye bak det å slå sin egen rekord gang etter gang.

  – Noen ganger er det mer komplisert. Folk vil se noe nytt og noe som aldri har skjedd før. Det fører til en god opplevelse for alle, sier svensken.

  Duplantis har også rekorden innendørs på 6,20. Den satte han under VM i Beograd.

  Han konkurrerte med blant annet to nordmenn. Pål Haugen Lillefosse havnet på fjerdeplass, mens Sondre Guttormsen endte på syvendeplass, og havnet sist i konkurransen.

  Førstnevnte roser Duplantis.

  – Det er helt vilt når han gjør det så lett som det der, sier Lillefosse til NRK.

  Diamond League - Stockholm

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste