Hopp til innhold

Han er inspirasjonen bak Leicesters utrolige forsvar

Claudio Ranieris mesterverk er bygget på en strategisk grunnmur som stammer fra Italia. Og Leicester har aldri vært mer italienske enn nå.

Arrigo Sacchi

INSPIRASJON: Arrigo Sacchi.

Foto: CLAUDIO MIANO / AP

Det var kanskje humoristisk ment, men Claudio Ranieri hadde et poeng da han nevnte at Leicester hadde blitt «mer italienske» etter seieren mot Southampton forrige uke. Reven hadde nettopp vunnet 1-0 for femte gang på seks kamper.

Søndag ble det 2-0 mot Sunderland. Rent bur, tre nye poeng.

Laster innhold, vennligst vent..

Soliditeten siden tapet mot Liverpool i desember har vært vanvittig. På de første 18 ligakampene slapp Leicester inn 25 mål.

Siden har de spilt 15 og sluppet inn seks.

Ranieri har selv hevdet at taktikken er den samme, men at spillerne nå forstår den bedre. Og når du virkelig mestrer en defensiv 4-4-2, blir slike statistikker fort resultatet.

Britain Soccer Premier League

Sunderland-spiller Jan Kirchhoff kjemper om ballen mot Leicesters midtbanespiller N'Golo Kante.

Foto: Scott Heppell / Ap

Det beste forsvar

For som Ranieri vet, går enkelte prinsipper aldri ut på dato. Leicesters system har mye til felles med 4-4-2-revolusjonen Arrigo Sacchi introduserte med AC Milan på slutten av 1980-tallet. Sacchi endret ikke bare fotballen i sin tid – han påvirker den fortsatt.

Slagplanen handlet om stram lagstruktur, sonemarkering og et enormt fokus på kollektiv posisjonering. Milan vant Europacupen i 1989 og 1990. De er det siste laget som har forsvart troféet.

Det interessante med Sacchis 4-4-2 de siste årene er at den har blitt en effektiv «underdog»-strategi. Den handler ikke om teknikk og ballbesittelse, men om å kontrollere rom.

Trenere som ikke besitter de mest finslepne spillerne, kan kompensere med defensiv drilling, løpsstyrke og taktisk disiplin.

Med disse kvalitetene kan formasjonen bli nærmest ugjennomtrengelig. Bare for to år siden beskrev Carlo Ancelotti den som «det beste defensive systemet som finnes».

SOCCER-ENGLAND-SUN-LEI/ Sunderland v Leicester City - Barclays Premier League

Leicester er i ferd med å vinne Premier League.

Foto: Lee Smith / Reuters

Simeones bragd

Skal man prøve å finne noe sammenlignbart med en eventuell Leicester-tittel, går man fort tilbake til La Liga-tittelen Atlético Madrid vant i 2014. Laget var riktignok det beste av «resten» bak Real Madrid og Barcelona, men de finansielle ujevnhetene i Spania er så store at det likevel regnes som en historisk bragd.

Det skulle nemlig ikke være mulig å hamle opp med to så store lag over 38 kamper. Simeone gjorde det umulige.

Som Leicester, spilte Atlético en dyp og kompakt 4-4-2 basert på defensiv organisasjon, mye løping og overganger. Diego Simeone var ikke italiensk som Ranieri, men hadde vært i Italia som spiller (Pisa, Lazio, Internazionale) og trener (Catania).

Simeone nevnte blant annet at mange av idéene bak Atlético kom fra støvellandet. Parallellen til Sacchi var ikke vanskelig å se.

Kritisk fase

Dette defensive systemet er nå nøkkelfaktoren bak Leicesters form, nå som andre lag kjenner deres offensive slagplan bedre. Organiseringen er strammere og spillernes samhandling virker styrket.

De fremstår som mer italienske enn noen gang.

Likhetene med Atlético er flere. Simeones menn hadde en ballbesittelse på 49,1 prosent. Leicester ligger på 45. Begge mannskap er solide i en kritisk fase av sesongen: Nedenfor er lagenes resultater fra runde 27 til runde 33.

Atlético (2014): 2-0, 1-0, 2-0, 1-0, 2-1, 1-0, 2-0.

Leicester (2016): 1-0, 2-2, 1-0, 1-0,-1-0, 1-0, 2-0.

Det året skulle Atlético vinne sine neste to kamper 2-0 og 1-0. Om Leicester skulle gjør det samme, vil Ranieri kunne lukte en ligatittel som vil være enda mer sensasjonell, men som er basert på lignende strategiske prinsipper.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal