NRK Meny
Normal

Legkovs trener benekter dopingjuks

Doping-rapporten som ble lagt frem i dag endrer ingenting. Alexander Legkov var ikke dopet under OL i Sotsji i 2014, ifølge treneren.

Alexander Legkov

BESKYLDT FOR JUKS: Aleksander Legkov er tidligere beskyldt for doping.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Totalt 15 russiske medaljevinnere fra OL i Sotsji er tidligere beskyldt for å ha dopet seg. Blant dem er Aleksander Legkov. Men i lys av dagens avsløringer står Markus Cramer, trener for det russiske langrennslandslaget, fortsatt fast på at dette er feilaktige beskyldninger.

– Aleksander Legkov var ikke dopet i Sotsji, sier Markus Cramer til NRK.

Han stiller seg kritisk til at ingen har kontaktet Legkov, eller andre personer i teamet, når de har utarbeidet rapporten som hevder å avsløre den systematiserte dopingen.

– Jeg forstår overhodet ikke at ingen har snakket med for eksempel Aleksander Legkov, som er beskyldt for å ha dopet seg. Ingen fra WADA, IOC eller FIS har snakket med Aleksander, meg eller andre og spurt hva som foregikk i Sotsji. Jeg synes det er helt uforståelig, sier han.

Under et bilde på Instagram-profilen til Aleksander Legkov kommenterer langrennsstjernen at han ikke har dopet seg.

– Du kan være trygg på at jeg har trent og konkurrert rent. Nå er det et stort press på vårt land, og det gjør meg trist, skriver han.

Risikerer å bli utestengt

Til tross for at Legkov benekter å ha dopet seg, står langrennsløperen i fare for å få et noe amputert konkurranseår i 2016.

Flere eksperter mener nemlig at Den internasjonale olympiske komité (IOC) bør utestenge de russiske utøverne fra alle internasjonale konkurranser i 2016.

Også Verdens antidopingbyrå (WADA) oppfordrer IOC til å utestenge alle russiske idrettsutøvere.

– Vi har kommet frem til en veldig klar henstilling som består av syv punkter. Det mest vesentlige er at vi oppfordrer IOC til å nekte alle russiske utøvere adgang til både OL og Paralympics i Rio i 2016, sier styremedlem i WADA, Thorhild Widvey.

Urettferdig

Om så skulle skje vil det si at også rene og uskyldige utøvere vil bli straffet.

– Jeg skjønner veldig godt at dette er urettferdig overfor alle rene utøvere, men vi som representerer både myndigheter og idrettsorganisasjoner må hver dag kjempe for «fair play». Når vi da ser at myndighetene i Russland har stått bak systematisk arbeid for å skjule den dopingen som har funnet sted må vi bare tørre å være veldig tøffe, sier Widvey.

Siste nytt

 • Styrer mot stort underskudd

  De foreløpige regnskapstallene fra Norges Cykleforbund viser et underskudd på 17,5 millioner kroner. Egenkapitalen er borte, og sykkel-VM i Bergen får skylden, skriver NTB.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Svensk OL-gull i curlingfinalen

  De svenske curlingkvinnene slo søndag Sør-Korea i OL-finalen i curling. Sveriges sjuende gull i Pyeongchang tangerer nasjonens beste vinter-OL noensinne, skriver NTB.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Barcelona filleristet Girona

  Barcelona kom kjapt over åpningssjokket etter Cristián Portus tidlige scoring og snudde til 6-1 hjemme mot Girona i lørdagens Catalonia-oppgjør. Luis Suárez satte tre, Lionel Messi to og Philippe Coutinho ett i storseieren.

  SOCCER-SPAIN-FCB-COR/
  Foto: ALBERT GEA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Høydepunkter fra dagen
Sportsrevyen
OL-magasin spesial