NRK Meny
Normal

Legkovs trener benekter dopingjuks

Doping-rapporten som ble lagt frem i dag endrer ingenting. Alexander Legkov var ikke dopet under OL i Sotsji i 2014, ifølge treneren.

Alexander Legkov

BESKYLDT FOR JUKS: Aleksander Legkov er tidligere beskyldt for doping.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Totalt 15 russiske medaljevinnere fra OL i Sotsji er tidligere beskyldt for å ha dopet seg. Blant dem er Aleksander Legkov. Men i lys av dagens avsløringer står Markus Cramer, trener for det russiske langrennslandslaget, fortsatt fast på at dette er feilaktige beskyldninger.

– Aleksander Legkov var ikke dopet i Sotsji, sier Markus Cramer til NRK.

Han stiller seg kritisk til at ingen har kontaktet Legkov, eller andre personer i teamet, når de har utarbeidet rapporten som hevder å avsløre den systematiserte dopingen.

– Jeg forstår overhodet ikke at ingen har snakket med for eksempel Aleksander Legkov, som er beskyldt for å ha dopet seg. Ingen fra WADA, IOC eller FIS har snakket med Aleksander, meg eller andre og spurt hva som foregikk i Sotsji. Jeg synes det er helt uforståelig, sier han.

Under et bilde på Instagram-profilen til Aleksander Legkov kommenterer langrennsstjernen at han ikke har dopet seg.

– Du kan være trygg på at jeg har trent og konkurrert rent. Nå er det et stort press på vårt land, og det gjør meg trist, skriver han.

Risikerer å bli utestengt

Til tross for at Legkov benekter å ha dopet seg, står langrennsløperen i fare for å få et noe amputert konkurranseår i 2016.

Flere eksperter mener nemlig at Den internasjonale olympiske komité (IOC) bør utestenge de russiske utøverne fra alle internasjonale konkurranser i 2016.

Også Verdens antidopingbyrå (WADA) oppfordrer IOC til å utestenge alle russiske idrettsutøvere.

– Vi har kommet frem til en veldig klar henstilling som består av syv punkter. Det mest vesentlige er at vi oppfordrer IOC til å nekte alle russiske utøvere adgang til både OL og Paralympics i Rio i 2016, sier styremedlem i WADA, Thorhild Widvey.

Urettferdig

Om så skulle skje vil det si at også rene og uskyldige utøvere vil bli straffet.

– Jeg skjønner veldig godt at dette er urettferdig overfor alle rene utøvere, men vi som representerer både myndigheter og idrettsorganisasjoner må hver dag kjempe for «fair play». Når vi da ser at myndighetene i Russland har stått bak systematisk arbeid for å skjule den dopingen som har funnet sted må vi bare tørre å være veldig tøffe, sier Widvey.

Siste nytt

 • Lunde irritert over arrangørene

  Katrine Lunde var irritert etter VM-seieren over Nederland i kveld. Dopingkontrollen kom ikke i gang. – Dette tar for lang tid. Ikke får vi restituert heller, sa en litt oppgitt Lunde til NTB i pressesonen.

  Katrine Lunde Haraldsen jubler
  Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpi
 • Christiansen tok også bronse

  Henrik Christiansen tok bronse på 1500 meter fristil under svømme-EM i København i kveld. 21-åringen fra Skjetten svømte inn på 14:25,66, og endte elleve sekunder bak ukrainske Mykhaylo Romanchuk, som vant distansen.

  Henrik Christiansen
  Foto: SVT
 • Susann Bjørnsen tok bronse

  Susann Bjørnsen fra Bardu tok sin første medalje i et internasjonalt mesterskap fredag ettermiddag. På 100 meter medley svømte hun inn på tiden 59.26, som er personlig rekord.

  SUSANN
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal