NRK Meny
Normal

Legkov avgjorde femmila på «Northug-flata»

Alexander Legkov var sterkest på oppløpet og spurtslo Martin Johnsrud Sundby, Ilja Tsjernousov og Petter Eliassen i en spennende duell under femmila i Holmenkollen.

Se videoen her. Russiske Alexander Legkov vant 5-mila i Holmenkollen. På andreplass kom Martin Johnsrud Sundby. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn.

Det ble en spennende innspurt på 5-mila i Holmenkollen

– Nå kommer Legkov. Han slår til med denne hoppende padlingen. Holder de norske gutta følge? Undret en spent NRK-kommentator Jann Post da Legkov hoppet forbi de tre andre i tetgruppen som hadde kommet inn på stadion og skulle kjempe om topplasseringene.

Svaret var nei. For den regjerende Tour de Ski-mesteren var det lite å gjøre med på oppløpet. Dermed måtte Martin Johnsrud Sundby ta til takke med en svært solid 2.-plass, mens Eliassen slo til med karrierebeste og 4.-plass. Tsjernousov gjorde lørdagen i Holmenkollen til en svært god dag for russerne med sin 3.-plass.

Artikkelen fortsetter under

Dario Cologna sliter i sporet og henger lengere og lengere bak. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

Cologna stivner på 5-mila og gir Northug og Legkov muligheten til å gå forbi han sammenlagt.

– Stort å vinne i Holmenkollen

– Supert renn for meg i dag. Det er en stor seier for meg å vinne i Holmenkollen. Det er stor stemning her hvert år og masse folk. Jeg er en glad mann nå, sa Legkov til NRK etter seieren.

Legkov overtar dermed sammenlagtledelsen i verdenscupen. Petter Northug ble nummer seks og beholder sin andreplass sammenlagt, mens Dario Cologna, som ledet før lørdagens renn, endte på en 19.-plass og datt ned til tredje sammenlagt.

– Det er bra, men det kan endre seg etter neste konkurranse. Man vet aldri, sa russeren.

– Neste år skal jeg vinne

I fjor ble han nummer tre, i år ble det 2.-plass. Martin Johnsrud Sundby lovte etter rennet at det skulle bli enda bedre neste år.

– Det er et steg opp fra i fjor. Neste år skal jeg vinne, sa Johnsrud Sundby som likevel syntes det var ergerlig at 1.-plassen glapp i år.

– Det er dødskult med andreplass i kollen, men..., sa han og klarte ikke helt å glede seg over pallplassen.

– Planen var å kline til opp gratishaugen, og jeg kjente meg så bra, men da jeg først skulle ut på den siden var det krampe fra leggen og langt opp i skallen. Jeg var sikker på at nå blir jeg nummer fem. Det var gøy å bli nummer to, men jeg skulle gjerne tatt seieren i dag.

Northug: – Poengene blir viktige

Petter Northugs femmil lørdag var en berg-og-dal-bane-tur. Først var han i teten og tok de første sprintpoengene, så havnet han et stykke bak før han kjempet seg opp igjen. Til slutt datt han av teten igjen og ble nummer seks.

Artikkelen fortsetter

Petter Northug var først over streken til de første spurtpoengene. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn.

Northug fikk de første spurtpoengene og fikk 15 verdenscuppoeng.

– Det var en tøff femmil. Jeg prøvde å få kontakt med teten, men jeg hadde mer enn nok med å konsentrere meg om de som kom bak, fortalte den regjerende verdensmesteren på distansen etter rennet.

– Når skjønte du at det ikke ble 1.-plass?

– Det skjønte jeg på runde fire-fem. Da begynte det å bli tungt litt tidlig. Samtidig prøvde jeg å holde kontakt med teten, for poengene kan bli viktig her nå, sa Northug.

Utslitt Gjerdalen

Han og Tord Asle Gjerdalen datt av fra tetgruppen drøye 6-7 kilometer før mål. Da måtte de hjelpe hverandre til å få kontakt med gruppen foran igjen.

– Det var hardt. Jeg var sliten og tung fra start. Så sprakk det litt opp, og jeg og Petter måtte prøve å gå oss opp igjen, men det kostet mye. De gikk fort der i tet. Jeg var helt utslitt på sisterunden og sjanseløs rett og slett, sa en fullstendig utmattet Gjerdalen etter rennet. Han ble til slutt nummer ni.

Artikkelen fortsetter under

Northug må slippe teten i bakken på siste runden.

Northug må slippe i bakken

De to hadde kontakt hele veien og la sine planer for hvordan de skulle ta igjen de foran, men hva som ble sagt i løypa kunne ikke en veldig sliten Gjerdalen komme på.

– Jeg husker ikke, sa han.

Hva som ble sagt mellom dem to klarte heller ikke Petter Northug å komme på, men han var klar på at hjelpen var god å ha.

– Vi havnet i en situasjon der vi mistet litt til teten en runde og måtte jage. Da ble vi gående sammen. Det var greit å få litt hjelp av han for å komme opp til hovedgruppen igjen, sa Northug.

Karrierebeste

Med en 4.-plass ble det en karrierebeste på Petter Eliassen, som for to år siden var så uheldig og falt under NM i hjemmebane på den samme distansen.

– I dag hadde jeg en god dag. Jeg kjente på slutten at jeg hadde krefter igjen. Det er litt kjedelig at det akkurat ikke ble pallen, men samtidig er jeg veldig fornøyd, sa han.

– Jeg tåler lange løp ganske godt. Det er bare det at jeg ikke klarer å gå fortere på slutten.

Første v-cuppoeng til Sveen

Northug har vært klar på at han jakter Dario Colognas ledelse i verdenscupen den siste uken, og viste det også fra start på femmila i Holmenkollen.

Nytt av året i konkurransen er at det er satt opp seks forskjellige sprintpunkter i løypa. De første ti utøverne over disse punktene får poeng – med 15 til førstemann.

Når seier i selve rennet gir 100 poeng, kunne man altså ta totalt 190 poeng i Holmenkollen lørdag.

– Så slår Petter til her, fastslo Jann Post da Northug rykket fra resten av feltet og var først over det sprintpunkt nummer én, med Legkov og Cologna rett bak.

Etter det første sprintpunktet stakk Anders Södergren og den ukjente norske løperen Simen Sveen fra resten av feltet og opparbeidet seg en solid ledelse. På det meste var de to 23 sekunder foran resten av feltet med Northug, Legkov og Cologna i spissen.

De andre løperne innså først rett før andre sprintpunkt at de måtte sette opp tempoet. Legkov tok initiativ og krysset det andre sprintpunktet rett bak Södergren og Sveen. Dermed fikk Simen Sveen 12 poeng og med det sine første verdenscuppoeng.

Simen Andreas Sveen tok sine første verdenscuppoeng da han tok spurtpoeng under 50 km i Holmenkollen.

Sveen tok 12 spurtpoeng

Siste nytt

 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp
 • Berg Edseth til topps

  Marte Berg Edseth vant superkombombieni NM etter en strålende slalåmomgang. Edseth lå på annenplass etter utfordelen, 0,84 sekunder bak Hannah Sæthereng, som måtte ta til takke med sølvet. Maren Skjøld endte på tredjeplass.

  NM Alpint på Hafjell
  Foto: Norges Skiforbund/Alpin-NM Hafjell/ / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal