Legger Qatar-press på Fifa – kommer med klare oppfordringer til presidenten

Alle de nordiske fotballforbundene har sammen sendt et brev til Fifa med en liste på fire oppfordringer i forbindelse med VM i Qatar.

FILE PHOTO: Workers are seen inside the Lusail stadium which is under construction for the upcoming 2022 Fifa soccer World Cup during a stadium tour in Doha

UNDER KONSTRUKSJON: Arbeidere avbildet inne i et uferdig Lusail stadium i Qatar.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

«Dear Mr. president, dear Gianni. Dear Madam Secretary General, dear Fatma.»

Slik starter brevet fra de norske, svenske, danske, finske, islandske og færøyske fotballforbundene, adressert til Fifa-president Gianni Infantino og generalsekretær Fatma Samoura. Brevet er publisert på nettsidene til det danske fotballforbundet.

Infantino og Samoura.

Fifa-president Gianni Infantino (t.h.) og generalsekretær i Fifa Fatma Samoura.

Foto: Mohamed El-shahed / AFP

De nordiske forbundene krever at situasjonen i Qatar forbedres:

– Den nåværende situasjonen for migrantarbeiderne må forbedres, uavhengig av forbedringene som allerede er gjort, står det blant annet i brevet, signert av alle de nevnte forbundene.

President i Norges Fotballforbund, Terje Svensen, sier til NRK at grunnen til at de nå har sendt dette nye brevet, er at de fortsatt har ubesvarte spørsmål etter forrige brev og møtet med Fifa 10. mai.

– Vi fikk noen svar i vårt forrige møte med dem, men ønsker grundigere svar nå.

I brevet kommer de nordiske landene med tydelige oppfordringer til Fifa, fordelt på fire punkter:

Krav uten konsekvenser

– Kravene de nordiske landene kommer med, er krav uten mulige konsekvenser. Det tror jeg både de og Fifa vet veldig godt. Så det er en stor grad av et ønske om å markere seg, mer enn noe annet, ovenfor den hjemlige opinionen, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Samtidig mener han at det er et positivt initiativ fra forbundene.

– Det at de nordiske landene står samlet gir mer styrke og tyngde bak kravene de fremsetter. Sånn sett er det et brev som blir lagt mer merke til enn det ville blitt hvis man sendte hver for seg, sier Saltvedt.

Terje Svendsen

President i Norges Fotballforbund Terje Svendsen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Svendsen sier at de nordiske forbundene ønsker å legge press på Fifa.

– Dette er viktig signal til Fifa om at vi er bekymret og krever økt handling, sier Svensen til NRK.

– Hvorfor har dere tro på at et slik brev kan føre til endring?

– Vi tror at engasjement i saken bidrar til oppmerksomhet og press som sørger for varige endringer. Fifa har møtt oss og gitt gode redegjørelser på noen av spørsmålene i det forrige brevet vi sendte, men vi ønsker enda mer konkrete og forpliktende svar og vil følge opp dette videre, sier Svensen til NRK.

Håper på debatt på Fifa-kongressen

Videre i brevet står det at forbundene håper på at president Gianni Infantino tar opp menneskerettssituasjonen i Qatar på Fifa-kongressen.

– Vi tror at mange av medlemsforbundene er interessert i å få vite mer om situasjonen i Qatar ettersom VM nærmer seg, og vi ønsker en åpen debatt om dette på kongressen, står det i brevet.

–Den biten er jo det som gjør at man drar litt på smilebåndet. Det finnes ikke ett menneske i verden, tror jeg, som er flinkere til å snakke seg rundt vanskelige problemstillinger enn Gianni Infantino, sier Saltvedt.

Jan Petter Saltvedt

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Kongressen avholdes allerede fredag 21. mai og de nordiske landene deltar digitalt.

– Åpenhet, kommunikasjon og informasjon er nøkkelen til å fortjene og opprettholde tilliten til fans, spillere, kommersielle partnere osv. når det gjelder Fifa-verdensmesterskapet i 2022, skriver forbundene i brevet.

Flere av forbundene har enkeltvis sendt brev til Fifa tidligere, der iblant Norges Fotballforbund som sendte brev 27. april.

Vil ikke boikotte Qatar

Tidligere denne uken kom det frem at det norske Qatar-utvalget ikke vil boikotte fotball-VM i Qatar.

Mollekleiv

Sven Mollekleiv var Qatar-utvalgets leder.

Foto: Geir Olsen / NTB

De har jobbet med spørsmålet siden fotballtinget i mars. Da ble de enige om å utsette en avstemming om boikott av VM frem til det ekstraordinære, og digitale, fotballtinget 20. juni.

– Et flertall på tolv medlemmer mener boikott ikke er det mest effektive virkemiddelet for å oppnå effektive og varige endringer i Qatar og Fifa, sa leder av utvalget, Sven Mollekleiv, på en pressekonferanse.

I utvalgets rapport står det blant annet at de mener at Fifa har tatt for lite ansvar for forholdene til arbeiderne i Qatar.

– Til tross for at det er Fifa som er ansvarlig for mesterskapet, er det grunn til å stille spørsmål i hvor stor grad de positive endringene for migrantarbeidere kan tilskrives Fifa. Endringer synes i stedet primært å ha skjedd på initiativ fra arrangørkomiteen i Qatar (Supreme Committee) etter press fra det internasjonale samfunnet, står det i rapporten.

Siste nytt

 • HamKam tok over tabelltoppen

  Kjetil Rekdals HamKam tar helg på toppen av tabellen i 1. divisjon etter en sterk 1-0-seier over Fredrikstad fredag kveld.

  Rubén Alegre satte inn kampens eneste mål som sørget for at Rekdals gode start på sesongen fortsatte.

  Hamar-laget er dermed det eneste laget som ikke har tapt etter at samtlige lag har spilt seks kamper denne sesongen. HamKam topper divisjonen ett poeng foran kveldens motstander Fredrikstad. (NTB)

  1. divisjon fotball 2020: Tromsø - HamKam (3-1). Kjetil Rekdal.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Straffast for homofobiske rop

  Det mexicanske fotballandslaget må spele sine to neste kampar i VM-kvalifiseringa utan tilskodarar, etter at landets supportarar kom med homofobiske rop tidlegare i år. Ropa skal ha skjedd under to OL-kvalifiseringskampar.

  Det skriv AP. Dermed må Mexico spele sine kampar mot Jamaica og Canada utan tilskodarar. I tillegg må Det mexicanske fotballforbundet betale ein bot på i overkant av 550.000 kroner i bot.

  Mexico fekk også ein straff for ein liknande hending under kvalifiseringa til VM i 2018, og i sjølve meisterskapet.

  siYRiP-ei5M
  Foto: ELIJAH NOUVELAGE / AFP
 • Frekk Flo scoring mot Aalesund

  Per-Egil Flo sitt første mål for Sogndal sidan returen frå sveitsiske Lausanne var av det frekke slaget.

  I 1.-divisjonskampen mot Aalesund fekk Sogndal eit frispark i kampens siste speleminutt. Det blei slått hardt og lågt rett på Flo, som med hælen flikka ballen i lengste hjørne. Med det fastsette han resultatet i kampen til 2–0, etter at Mansour Gueye scora kampens første.

  Dermed ligg Sogndal på 6.-plass etter seks serierundar, medan Aalesund, poenget bak, ligg på 13.-plass.

  5QHTQ3qcc5U
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal