NRK Meny
Normal

Legger OL-press på toppidrettssjefen

RIO DE JANEIRO/OSLO (NRK): Norske sommeridretter sliter før OL i Rio de Janeiro kommende sommer. Toppidrettssjefen blir målt på resultater etter lekene.

TOM TVEDT

KONGELIG TREFF: Idrettspresident Tom Tvedt (t.h) har lagt ansvaret for Rio-satsingen på toppidrettssjefen. Her sammen med Prinsesse Märtha Louise

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

NRK har de siste dagene satt søkelyset på den sviktende utviklingen i norsk sommeridrett. Norge tar stadig færre VM-medaljer og trenden har fortsatt etter London-OL, som var de dårligste sommerlekene på 28 år.

Idrettspresident Tom Tvedt er klar på at ansvaret for Rio-satsingen og resultatene der nå ligger på toppidrettssjef Tore Øvrebø.

– Vi har gitt sjefen for Olympiatoppen Tore Øvrebø de fullmaktene han trenger. Nå får vi se og deretter evaluere Rio i 2016. Vi har også idretter utenfor olympisk program som leverer gode resultater. Det er Idrettsstyret som gjør de evalueringene til syvende og sist. Men det er sjefen for Olympiatoppen som har resultatansvar for dette, sier Tvedt til NRK.

Vil sette krav

Han ledet arbeidet med Tvedt-rapporten som var kritisk til styringen av Olympiatoppen etter London-OL.

– Hvordan vil du måle toppidrettssjefen etter Rio-OL?

– De må komme opp et med et resultatmål som de skal ha og det målet får komme når vi vi vet hvor mange som reiser. Så skal vi gå inn fra styrets ståsted og gå inn i dette, sier Tvedt.

– Vil det resultatmålet bestemme om Norge gjør et godt eller dårlig OL?

– Igjen få vi se hvilke resultater som kommer. Men det er helt klart at det vil bli stilt krav fra norsk idrett til toppidrettssjefen om å levere resultater, sier Tvedt.

- Krevende oppgave

Olympiatoppens leder Tore Øvrebø liker ikke utviklingen for sommeridrettene.

Sommer OL i London 2012

TRØST: Toppidrettssjef Tore Øvrebø (t.v) var tidligere trener for Olaf Tufte. Her under London-OL i 2012.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Nå har Rio-satsingen fått kritikk for manglende resultatmål under ti måneder før lekene.

– Hvordan måler du deg selv på resultater i forhold til Rio-OL?

– Jeg vil se på hvor mange medaljer vi får og hvor mange plasseringer rett under medalje vi får i forhold til det som er tilgjengelig antall utøvere i norsk idrett. Det må være en slags sammenheng der. For det er ikke slik at jeg kan skape flere medaljekandidater enn det som faktisk kommer fra særforbundene. Det blir en ganske krevende oppgave, sier Øvrebø.

Topp 10-mål

Seiling er en av de tidligere norske paradegrenene som har slitt med medaljefangsten stadig mer på 2000-tallet, etter OL-gullet til Siren Sundby i 2004.

OLY-YACH-WRAP-DAY5/ Norway's Kristian Ruth sails in the fifth race of the men's Laser class at the London 2012 Olympic Games in Weymouth and Portland, southern England

SATSER MOT OL: Kristian Ruth har topp ti-plassering i OL som beste resultat. Her fre lekene i London i 2012.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

– Det er nok en innviklet forklaring på det. Vi har mye mindre budsjetter enn andre. Det er selvfølgelig viktig. Vi har mindre trenertid og mindre midler til å bruke tekniske hjelpemidler. Men så har det vært et lite generasjonsskifte etter Siren og det tar lang tid og mye trening å bli god, men vi har et ungt å bra lag nå, sier Ruth til NRK.

Kristian Ruth ble nummer 10 i Laser-klassen under Beijing-OL og 16 fire år senere.

– Vårt første mål er å bli topp 10 her i Rio, sier landslagstrener Anton Garrote.

Siste nytt

 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansen overfor NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix
 • Haver-Løseth på fjerdeplass

  Nina Haver-Løseth kom på fjerdeplass i slalåmrennet i Åre i Sverige. Hun kjørte seg opp fra en syvende plass i første omgang. Løseth lå på tredjeplass helt til første omgangs beste, Mikaela Shiffrin, kjørte ned og vant suverent.

  Nina Haver-Løseth under verdenscupfinalen i slalåm i Åre
  Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics
Paralympics: Langrenn, stafetter
Paralympics: Kjelkehockey Canada - USA, finale