Bruker legendetider for å presse rekorden

Henrik Ingebrigtsen var ikke engang født da løpslegendene Steve Ovett, Sebastian Coe og Steve Cram tok plass i nordmenns hjerter på 80-tallet. Likevel er det akkurat disse 23-åringen bruker til å motivere seg.

Henrik Ingebrigtsen Steve Cram Steve Ovett Sebastian Coe

Sebastian Coe (øverst), Steve Cram og Steve Ovett var verdens beste mellomdistanseløpere første halvdel av 80-tallet. Deres bestwetider er fortsatt noe å strekke seg etter for Henrik Ingebrigtsen.

– Nå har jeg 3.30,77 som Steve Ovett sprang på, som et mål. Etter det er det 3.30-grensa. Så er det persen til Coe og Cram, så er det europarekorden (se tidene i faktaboksen). Hele tiden finner du neste tidsgrense du skal springe forbi, sier Henrik Ingebrigtsen til NRK.

Etter EM-sølvet sist helg, er Ingebrigtsen nå midt inne i et nesten oppsiktsvekkende tett konkurranseprogram.

Torsdag løp han 800 meter under Diamond League-stevne i Stockholm. Fredag var det forsøk, og lørdag er det finale på 1500 meter i NM, mens han løper Diamond League i Birmingham søndag.

Fire løp på fire dager.

Sikker på å løpe under 3.30

Fortsatt mener Ingebrigtsen at han er i så bra form at han kan klare å presse norgesrekorden på 1500 meter (3.31,46 fra Monaco for en måned siden) ytterligere ned med noen hundredeler. Om det ikke skjer i år, så skal det skje neste år.

– Det som er så fint med å løpe 1500 meter, er at det hele tiden er noe å måle seg etter. Jeg er på ingen måte ferdig når jeg bikker 3.30. NÅR jeg slår 3.30, sier han og smiler.

For hans egen del er det nemlig ikke bare den magiske 3.30-grensa som betyr noe. På vei mot å bli stadig bedre på distansen, bruker han også tidene til gamle stjerner som målestokk.

– Det betyr mye å slå deres bestetider. De var vanvittig gode og store stjerner, og de var så mye bedre enn de andre på den tiden. Alle i Norge vet hvem de var og har sett dem på Bislett, så mange i friidrettsmiljøet har et forhold til dem. Derfor vil det bety mye å slå deres tider, sier han.

Pappa: – Litt foran skjemaet

Henrik Ingebrigtsen Gjert

Gjert Ingebrigtsen (t.h.) er både trener og pappa for Henrik.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen forteller at nettopp legendenes tider er noe de bruker bevisst.

– Jeg tror det er viktig for ham å slå dem. Han ser dem i Zürich, på Bislett og rundt omkring, og det er folk han snakker litt med. Han føler han begynner å nærme seg, han ser ryggen på dem. Det tror jeg motiverer ham, sier Ingebrigtsen.

Selv om det ikke ble EM-gull i Zürich, er familien Ingebrigtsen fornøyd med sesongen. Utviklingen i karrieren fortsetter, og det er det viktigste.

– Han har sett år for år at han har tatt steg, det er ikke noen grunn til at det ikke skal fortsette. Han vet hvor langt ned han må for å konkurrere om medaljer i de store mesterskapene. Så han vil fortsatt ha som mål å flytte grenser. Sånn sett ligger han litt foran skjemaet. Det har vært et fantastisk bra år, sier han.

Siste nytt

 • – Klarte nesten ikke å puste

  Juventus-stjernen Paulo Dybala er på bedringens vei etter å ha fått påvist koronaviruset. Han forteller om dager med sterke symptomer og trøbbel med pusten.

  Argentineren omtaler framgangen og hvordan virussykdommen har påvirket ham i klubbens sosiale medier:

  – Jeg føler meg bra, mye bedre faktisk. Jeg prøvde å trene de dagene symptomene var sterke, og da følte jeg meg ukomfortabel med én gang og klarte nesten ikke å puste. Etter fem minutter måtte jeg stoppe, sier Dybala.

  H1myFs-ACmk
  Foto: Laurent Cipriani / Laurent Cipriani
 • Svahn hoppet ut vinduet for å trene

  I gårsdagens «Skavlan» forteller den svenske sprintyndlingen Linn Svahn at hun var svært ivrig på å trene. I en alder av 20 år vant Svahn årets sprintcup.

  I intervjuet gjengitt av Aftonbladet forteller hun at hun som ung løper på skigymnas gikk over «grensen» flere ganger og ble advart. De rundt henne ønsket at hun skulle hvile i en periode hun var overtrent.

  Det hindret henne likevel ikke. På kveldstid hoppet hun bare ut gjennom vinduet for å smugtrene.

  – Jeg forsøkte å fortrenge det. Tenke at det går over på en uke, at jeg behøver å ligge på sofaen og se på serier. Men jeg forstod at jeg måtte forandre tankesettet, for det handler ikke bare om å trene mest uten å trene best. Det har pushet meg til det jeg er i dag, sier Svahn.

  kVwnm-ADKy8
  Foto: Terje Pedersen / NTB sc
 • Lampard innrømmer trøbbel

  Frank Lampard innrømmer at Chelsea-spillerne har slitt med å være motiverte og fokuserte den siste tiden grunnet koronaviruset.

  Han sier det er tøffe tider for spillerne fordi de ikke vet hva som skjer i fremtiden.

  – Vi har sett at ting forandrer seg veldig kjapt. Vi må bare forholde oss til datoene som har blitt satt. Men det er vanskelig. Det siste jeg vil er å bare pushe spillerne til å gjøre det og det, uten noe særlig plan, sier Lampard.

  smLxs8JsphI
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS

Sendeplan

Kl. Program Kanal