NRK Meny
Normal

Bruker legendetider for å presse rekorden

Henrik Ingebrigtsen var ikke engang født da løpslegendene Steve Ovett, Sebastian Coe og Steve Cram tok plass i nordmenns hjerter på 80-tallet. Likevel er det akkurat disse 23-åringen bruker til å motivere seg.

Henrik Ingebrigtsen Steve Cram Steve Ovett Sebastian Coe

Sebastian Coe (øverst), Steve Cram og Steve Ovett var verdens beste mellomdistanseløpere første halvdel av 80-tallet. Deres bestwetider er fortsatt noe å strekke seg etter for Henrik Ingebrigtsen.

– Nå har jeg 3.30,77 som Steve Ovett sprang på, som et mål. Etter det er det 3.30-grensa. Så er det persen til Coe og Cram, så er det europarekorden (se tidene i faktaboksen). Hele tiden finner du neste tidsgrense du skal springe forbi, sier Henrik Ingebrigtsen til NRK.

Etter EM-sølvet sist helg, er Ingebrigtsen nå midt inne i et nesten oppsiktsvekkende tett konkurranseprogram.

Torsdag løp han 800 meter under Diamond League-stevne i Stockholm. Fredag var det forsøk, og lørdag er det finale på 1500 meter i NM, mens han løper Diamond League i Birmingham søndag.

Fire løp på fire dager.

Sikker på å løpe under 3.30

Fortsatt mener Ingebrigtsen at han er i så bra form at han kan klare å presse norgesrekorden på 1500 meter (3.31,46 fra Monaco for en måned siden) ytterligere ned med noen hundredeler. Om det ikke skjer i år, så skal det skje neste år.

– Det som er så fint med å løpe 1500 meter, er at det hele tiden er noe å måle seg etter. Jeg er på ingen måte ferdig når jeg bikker 3.30. NÅR jeg slår 3.30, sier han og smiler.

For hans egen del er det nemlig ikke bare den magiske 3.30-grensa som betyr noe. På vei mot å bli stadig bedre på distansen, bruker han også tidene til gamle stjerner som målestokk.

– Det betyr mye å slå deres bestetider. De var vanvittig gode og store stjerner, og de var så mye bedre enn de andre på den tiden. Alle i Norge vet hvem de var og har sett dem på Bislett, så mange i friidrettsmiljøet har et forhold til dem. Derfor vil det bety mye å slå deres tider, sier han.

Pappa: – Litt foran skjemaet

Henrik Ingebrigtsen Gjert

Gjert Ingebrigtsen (t.h.) er både trener og pappa for Henrik.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen forteller at nettopp legendenes tider er noe de bruker bevisst.

– Jeg tror det er viktig for ham å slå dem. Han ser dem i Zürich, på Bislett og rundt omkring, og det er folk han snakker litt med. Han føler han begynner å nærme seg, han ser ryggen på dem. Det tror jeg motiverer ham, sier Ingebrigtsen.

Selv om det ikke ble EM-gull i Zürich, er familien Ingebrigtsen fornøyd med sesongen. Utviklingen i karrieren fortsetter, og det er det viktigste.

– Han har sett år for år at han har tatt steg, det er ikke noen grunn til at det ikke skal fortsette. Han vet hvor langt ned han må for å konkurrere om medaljer i de store mesterskapene. Så han vil fortsatt ha som mål å flytte grenser. Sånn sett ligger han litt foran skjemaet. Det har vært et fantastisk bra år, sier han.

Siste nytt

 • VG: Northug vraka til v-cupen

  Petter Northug blir ikkje tatt ut til verdscup-opninga i langrenn i finske Ruka komande helg, melder VG.

  Fem løparar er førehandsuttekne, fem andre skal takast ut i morgon. Northug er ikkje blant desse, etter det avisa erfarer.

  Northug var småsjuk og stilte ikkje på Beitostølen i helga. Men no har meldt han seg frisk.

  Northug
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • Grindheim ferdig i Vålerenga

  Vålerenga-kaptein Christian Grindheim (34) får ikke bli med Oslo-klubben videre etter sesongen. – Ingen lett avgjørelse, sier trener Ronny Deila.

  Grindheim har spilt over 250 kamper for Vålerenga i løpet av to perioder (2005-07 og 2013-17). Kontrakten hans går ut etter årets sesong.

  Christian Grindheim
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Grand held plassen

  Grand Bodø held plassen i Toppserien, og Urædd må spele i 1. divisjon også neste år. Det er klart etter at Grand vann 3-0 heime i Bodø i dag. Maiken Bakke scora to og Sara Kristine eggesvik eitt.

  Grand vann samanlagt 7-0.

Sendeplan

Kl. Program Kanal